srbija zreb

Srbija nastupa u drugom polufinalu Pesme Evrovizije 2020

U Roterdamu je upravo održan žreb za učesnike polufinala Pesme Evrovizije 2019. kao i tradicionalna primopredaja ključeva takmičenja između gradonačelnika Tel Aviva i Roterdama. Gradonačelnik Tel Aviva je predao ključ takmičenja, koji je težak čak 30 kilograma i na kojem je dodat oznaka Tel Aviva. Ovim svečanim gestom Roterdam je i zvanično posato grad domaćin 65. Pesme Evrovizije!

Ove godine na takmičenju Pesme Evrovizije učestvovaće 41 zemlja od kojih će se njih 6 („Velika petorka“ i domaćin) direktno naći u finalu, a preostalih 35 zemalja svoj put do finala moraće da pronađu kroz polufinale, s tim što ćemo ove godine imati 17 zemalja u prvom polufinalu i 18 zemalja u drugom polufinalu. Voditelji ceremonije žrebanja bili su Lusi Ajub i Asi Azar.

Predstavnik Srbije nastupaće u prvoj polovini drugog polufinala.

zreb 2020 esc

Pored predstavnika Srbije u drugom polufinalu nastupaće i predstavnici Austrije, Moldavije, Češke Republike, Jermenije, Švajcarske, Finske, Poljske, Letonije , Estonije, Portugala, San Marina, Islanda, Gruzije, Albanije, Danske, Bugarske i Grčke.

prvom polufinalu nastupaće predstavnici Australije, Švedske, Irske, Belorusije, Slovenije, Kipra, Rumunije, Izraela, Ukrajine, Belgije, Azerbejdžana, Severne Makedonije, Norveške, Rusije, Hrvatske, Litvanije i Malte.

Konačan redosled nastupanja u polufinalima odrediće producenti takmičenja, kada sve takmičarske pesme budu bile izabrane.

Što se tiče direktnih finalista Italija, Nemačka i Holandija glasaće u prvom polufinalu, a Francuska, Španija i Ujedinjeno Kraljevostvo glasaće u drugom polufinalu.

Iz oba polufinala, koja će se održati 12. i 14. maja, kvalifikovaće se po 10 zemalja, tako da ćemo 16. maja u velikom finalu imati ukupno 26 zemalja.