BALKUBANO - LOGO I WALLPAPER 2

Beovizija 2020: Danijel Đurić – Pesma „Svadba velika“ je vrcava, pozitivna i pre svega narodska pesma

Danas razgovaramo sa Danijelom Đurićem – članom grupe Balkubano, koja će ove godine zajedno sa Borom Dugićem učestvovati na Beoviziji, sa pesmom „Svadba velika“. Bend Balkubano sebe predstavlja kao spoj balkanse muzike i kubanskog ritma. Muziku i tekst pesme, sa kojom će se takmičiti na Beoviziji 2020. radili su članovi grupe Nikola Burovac i Danijel Đurić.

Balkubano

Pozdrav Danijele, na samom početku OGAE Srbija vam čestita na učešću na Beoviziji 2020. Možete li nam se ukratko predstaviti i reći nešto o sebi?

Hvala na čestitkama, muzikom se bavim od svoje šesnaeste godine, do sada imam pet snimljenih albuma, kao solo pevač, iza sebe imam nekoliko festivala i takmičenje kao što je Austrijko takmičenje za Pesmu Evrovizije 2004. godine, sa pemom „Millionaire“, na kojem sam osvojio treće mesto.  Bavim se audio i video produkcijom i sarađujem sa mnogim našim poznatim zvezdama. Tvorac sam benda Balkubano zajedno sa kompozitorom i kolegom Nikolom Burovcem.

Šta vas je podstaklo da se prijavite na ovogodišnju Beoviziju?

Dok smo komponovali pesmu u studiu, razmišljali smo o Beoviziji, napravili pesmu, ponudili je i na našu radost prošli. Takođe jako nam je drago da je naš veliki umetnik Bora Dugić deo našeg projekta.

Vaša pesma nosi naziv “Svadba velika”, šta nam možete reći o pesmi i kako je vi doživljavate?

Pesmu „Svadba velika“ doživljamo kao jednu vrcavu, pozitivnu i pre svega narodsku pesmu, koja je namenjana širokim narodnim masama sa jednim šaljivim i metaforičkim tekstom, koji je na žalost shvaćen drugačije.

Ovih dana se podigla mala bura oko pesme tj teksta pesme, i kružile su glasine da će pesma možda biti diskvalifikovana sa takmičenje, jer navodno podstiče nasilje nad ženama. Šta nam možete reći o tome?

Tekst pesme smo promenili, zapravo promenjene su sporne reči u tekstu oko kojih se digla velika prašina. Nikoga nismo želeli da uvredimo, a najmanje da promovišemo nasilje bilo kakve vrste. Imali smo autorsku slobodu, smatrali da je tekst veseo i šaljiv, ali se drugačije protumačio. Naš cilj je pre svega bio taj da budemo autentični i zajista nismo ni slutali da će to neko uzeti za zlo, ali sada je sve u redu i nastavljamo dalje.

Pored vas na beovizijskoj sceni biće i naš proslavljeni muzičar Bora Dugić, kako je došlo do saradnje?

Bora DugicKada smo razmišljali ko bi mogao da bude naš gost u pesmi,  zapravo odsvira frulasku deonicu, kontaktirali smo našu legendu frule – Boru i na našu radost on je prihvatio saradnju. Inače Bora nema nikakve veze sa autorskim radom ove numere, pošto ga mnogi povezuju sa tim, on je samo naš gost u ovoj pesmi.

Kako teku pripreme i šta možemo da očekujemo na sceni?

Pripreme za sada teku dobro i naporno. Mi ćemo imati kako bih rekao jedan srpsko-kubanski spoj na sceni, što se nastupa tiče biće takođe ispraćen plesačima iz jednog kultorno umetničkog društva, a mi ćemo se potruditi da damo naš maksimum.

Šta očekujete od nastupa na Beoviziji?

Očekujemo da nam pesma prođe i postane hit, ne očekujemo pobedu, ali svakako dobru promociju i ulazak u finale.

Da li pratite Evroviziju, kakvo je Vaše viđenje ovog takmičenja i da li možda imate neku dragu pesmu sa takmičenja?

Iskren da budem nisam baš u toku što se tiče svih evropskih kandidata, jer zbog obaveza nisam stigao sve da ispratim. Planiram posle Beovizije da se malo bolje informišem. Svakako ima dobrih pesama, ali isto tako ima i jako dosadnih, koje nisu za ovo takmičenje, već za neke morske festivale.

Balkubano 1

Šta planirate nakon Beovizije?

Posle Beovizije nas očekuje novi singl, a do leta i album pod nazivom „Đelem, đelem“.

I na kraju šta biste poručili fanovima pred vaš nastup na Beoviziji?

Poručujemo fanovima da nas podrže do kraja, a hejterima i zavidnim ljudima da uživaju u našoj numeri ‘’Svadba velika ‘’.

OGAE Srbija se zahvaljuje Danijelu na izdvojenom vremenu i želimo mu puno sreće i uspeha njemu i ostatku ekipe na Beoviziji 2020. Oni će nastupati u drugoj polufinalnoj večeri 29. februara, pod rednim brojem 3, a za sve koji do sada nisu čuli pesmu „Svadba velika“ to mogu učiniti sada.

Beovizijski spomenar - Danijel Đurić