Dule 22

Beovizija 2020: Kompozitor Dušan Bačić – Jako bih voleo da pesmom predstavljam svoju zemlju

Ostalo je još dva dana do Beovizije, a mi vam donosimo ekskluzivni intervju sa našim proslavljenim kompozitorom Dušanom Bačićem, koji ove godine učestvuje na festivalu Beovizije sa čak dve pesme. Pesmu „Bomba“ otpevaće zvezda Balkana – Neda Ukraden, dok će drugu pesmu, koja nosi naziv „Tajna“, otpevati bivša članica grupe Beauty Queens – Ana Milenković.

Inače Dušan Bačić je sarađivao sa velikim brojem izvođača sa prostora Balkana – Nedom Ukraden, Kemalom Monteno, Milicom Todorović, Jelenom Rozgom, Severinom, Milicom Pavlović, Sašom Kovačevićem, Tanjom Savić, Željkom Bebekom, hrvatskom pop grupom „Učiteljice“ i mnogim drugima, a njegove pesme su postale mega hitovi, sa milionskim pregledima na YouTube.

Neki od Dušanovih hitova su „Tri čaše“„Da se nađemo na pola puta“„Tsunami“, „Generale“, „Slučajno“, „Status Quo“, „Luda kuća“, „Tarapana“, „Noć do podne“, „Na Balkanu“

Dusan Bacic

Pozdrav Dušane, na početku možete li nam reći kada i kako ste odlučili da želite da se bavite muzikom tj komponovanjem?

Muzika me prati kroz ceo život. Oduvek sam voleo da pišem, od prvih pesmica u osnovnoj školi , pa do danas. Počeo sam da sviram sa 7 godina i sve što se dalje dešavalo, dolazilo je samo i činilo mi se potuno logično. Prve pesme  sam iskomponovao, koliko se sećam, negde krajem osnovne škole, ali do prvog hita trebalo mi je puno vremena.

Tvorac ste mnogobrojnih hitova i pesama koje na YouTube imaju milionske preglede poput „Slučajno“, „Tri čaše“, „Tsunami“, „Generale“ i druge… Šta je po Vašem mišljenju neophodno da pesma poseduje kako bi postala hit?

Ja mislim da pre svega imam sreće da ona muzika koju stvaram i koju volim, voli i veliki broj publike. Ja pesme pišem za sebe, a izgleda da ima još mnogo ljudi koji imaju sličan muzički ukus.

Komponovali ste veliki broj pesama za veliki broj izvođača, gde nalazite inspiraciju za sve te pesme? I kako biste opisali vaš stil komponovanja i stil pesama koje stvarate?

Slušam i gledam svet oko sebe, pa se onda trudim da to nešto što je meni interesantno, pretočim u tekst i muziku. Drago mi je što imam tu sreću da se šetam kroz različite stilove, radio sam i pop i rok, kao i folk izvođače. Radim za EX YU , ali i za grčko i rumunsko tržište. Trudim se da se menjam, jer se i muzika menja.

_MG_1580

Da li prilikom komponovanja pesme vodite računa da ona ima tu neku umetničku/muzičku težinu ili vodite računa da se ona dopadne što širem auditorijumu?

Meni su te dve stvari iste, ali smatram neuspešnom pesmu koja publika ne prepozna. Mislim da niko osim publike ne može biti relevantan da oceni da li je nešto kvalitetno ili ne. Muzička težina je biti jednostavan, a uverljiv.

Pošto ste sarađivali sa velikim brojem izvođača širom regiona, da li kao autor pesme prvo napravite pesmu pa odlučite ko bi to mogao da otpeva, ili ciljano pravite pesmu za određenog izvođača?

Nema pravila. Vrlo često pesma koju sam napisao za jednog izvođača, završi kod potpuno drugog, čak u potpuno suprotnom žanru.

Vi već duže vreme sarađujete sa Nedom Ukraden. Pa šta nam možete reći o toj saradnji i da li ste zajedno došli na ideju da ova pesma treba da učesvuje baš na Beoviziji?

Pesmu nismo u startu snimali za Beoviziju, ali su se kockice jednostavno poklopile i eto nas na Beoviziji. Kada je pesma bila pri kraju, zazvučala nam je kao nešto što bi publici Beovizije moglo biti interesantno. Konkurs je i dalje bio otvoren, pa smo odlučili da se okušamo. Meni su Beovizija i Evrovizija jako veliki izazov, tako da uživam u pripremi nastupa i u svemu što trenutno radim.

Kompletni ste tvorac pesme „Bomba“ odnosno Vi ste radili muziku i tekst. Pa šta nam možete reći o pesmi, kako je Vi vidite i kako je ona nastala?

Cilj mi je bio da postignem jedan moderan zvuk i malo drugačiji stil od onoga sto smo do sada radili Neda i ja. Neda je super u tom smislu, jer je spremna na eksperimente u muzici i konstantno ide napred. Tekst je klasični ženski i stilski u žanru u kome se Neda jako dobro oseća. Drago mi je da je svrstavaju u favorite.

Ove godine Vaše dve pesme učestvuju na Beoviziji. Vi ste takođe kompletni tvorac pesme „Tajna“ koju će otpevati Ana Milenković. Šta nam možete reći o toj pesmi?

Pesma tajna je jedna nežna i energična pesma, sa širokom melodijom i emotivnim tekstom. Ana Milenković ju je neverovatno dobro donela. Zadovoljstvo mi je bilo snimati i raditi na ovoj pesmi.

Da li je ona nastala ciljano za Beoviziju?

Ova pesma je nastala ciljano za Evroviziju.

Takmičenja kao što su Evrovizija, pa i Beovizija, nisu samo muzička takmičenja, već kompleksni šou programi. Šta mislite šta jedan izvođač mora da ima kako bi napravio dobar rezultat na ovakvom takmičenju? Da li je to dobar glas, harizma, neka specifičnost ili nešto drugo?

Mislim da specifična formula ne postoji, ali jedna konstanta ipak postoji. Morate biti najbolji da bi ste pobedili. Pesma, nastup, pevač, marketing, scena, publika…sve je bitno.

Ove godine imamo 24 kompozicije koje će učestvovati na Beoviziji, pa kako Vam se čini ovogodišnje izdanje, da li ste poslušali ostale pesme?

Poslušao sam sve pesme, ima 4-5 pesama po mom ukusu. Uglavnom se radi o kvalitetnim pevačima. Istina je da pravi utisak uvek dobijem kada vidim prenos uživo. Mnogo puta mi se dogodilo da pesma koja mi se ne dopadne na prvo slušanje, u živom izvođenju dobije onaj x faktor i bude mnogo bolja. Jedva čekam da odgledam sve nastupe.Dule 22

Šta za Vas znači Evrovizija i kakvo je Vaše viđenje ovog takmičenja?

Evrovizija je za mene najveći muzički spektakl, koji svima nama daje šansu da se naš glas čuje van granica naših zemalja. Veoma smatram značajnim učešće na Evroviziji i jako bih voleo da dobijem priliku da pesmom predstavljam svoju zemlju.

Da li pratite Evroviziju i da li imate neku pesmu koja je na Vas ostavila jak utisak?

Mnogo pesama su ostavile utisak na mene, svake godine se izdvoji barem 5 fenomenalnih pesama i nastupa.

Kao kompozitoru, kako Vam se čine dosadašnji srpski predstavnici na ovom takmičenju?

Nekada bolje, nekada lošije, ali mislim da se nikada nismo osramotili i da smo uvek imali kvalitetnog predstavnika.

I na samom kraju da li je ovo Vaše pojavljivanje na Beoviziji, jednokratno ili možemo da Vas očekujemo i narednih godina?

Zaista mi je inspirativno ovogodišnje učešće, verujem da ću u svakom slučaju ponovo biti na Beoviziji.

OGAE Srbija se zahvaljuje Dušanu na izdvojenom vremenu i želimo mu puno sreće i uspeha na predstojećoj Beoviziji, kao i još dosta dobrih pesama i hitova!