svadba velika

Beovizija 2020: Pesma „Svadba velika“ dobila novi tekst

Dve nedelje nakon što su objavljene sve pesme, koje će se takmičiti na Beoviziji 2020, došlo je do promene teksta pesme „Svadba velika“, koju izvode Bora Dugić i Balkubano. Naime u javnosti su se pojavili negativni komentari i kritike na prvobitnu verziju teksta pesme, za koji su mnogi smatrali da nije primeran jednom muzičkom fesivalu, jer indirektno poziva na nasilje nad ženama.

Nevladina organizacija, Autonomni ženski centar zahtevao je hitno povlačenje pesme „Svadba velika“, iz takmičenja za Beoviziju 2020 i sa svih platformi Radio-televizije Srbije gde se pesma promoviše, jer smatra da promoviše nasilje prema ženama. Autonomni ženski centar smatra da je nedopustivo davanje javnog prostora i promocije pesmi čiji tekst eksplicitno poziva na ubistvo žene koja je rekla „ne“, koji promoviše ideju da žena treba da bude „moja ili ničija“, te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi.

Shvatajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pesme mogao da pošalje, RTS je u razgovoru i dogovoru sa autorima doneo odluku da će tekst pesme biti promenjen, a pesma ostati na festivalu Beovizija 2020. Ovim RTS želi da jasno stavi do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama.

Autori teksta, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli adekvatan autorski izraz, te se zbog toga izvinjavaju, naglašavajući da im to nije bila namera.

Novi tekst pesme „Svadba velika“ sada izgleda ovako:

„Poneo sam burmu
Blistavu i lepu
Da zaprosim tebe
Najlepšu na svetu

Došao sa kumom došao i sa bratom
Da te zaprosim tu pred tvojim tatom

Ako kažeš ne ako kažeš ne
Srce bolece
Ako kažeš da ako kažeš da
Svadba velika

Poneo sam burmu
Dijamant je pravi
Kad ga pogledaš vrti se u glavi
Tvoje oči plave tvoje usne vrele
Da ih poljubim samo to bi htele

Cico Cico Cico
Volim tebe ja
Ajde Cico Cico
Svadba velika“

Izvor