LjiljanaPetrovicInMemoriam

Preminula Ljiljana Petrović, prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji

Prva predstavnica Jugoslavije na Pesmi Evrovizije, Ljiljana Petrović, preminula je jutros u 81. godini života.

Ljiljana Petrović (Brod, 1939) bivša je jugoslovenska i srpska pevačica iz Novog Sada, prva predstavnica Jugoslavije na pesmi Evrovizije 1961. godine u Kanu sa pesmom Jože Privšeka i Miroslava Antića – Neke davne zvezde – sa kojom je sa devet poena osvojila osmo mesto.

Ljiljana je u leto 1960. pevala na Malom Lošinju, gde ju je zapazio direktor Jugotona. Ponudio joj je snimanje ploče u Ljubljani, gde je čuo Jože Privšek i ponudio joj svoju pesmu, sa kojom je nastupila na Evroviziji. Do tada anonimna pevačica iz Novog Sada, izbija u vrh domaće zabavne muzike, nastupala je na brojnim domaćim festivalima, ali nikada nije bila pobednik, mada uvek među prvima. Bila je učesnik Beogradskog proleća, Vašeg šlagera sezone u Sarajevu, te festivala u Opatiji, Splitu, Zagrebu, Požegi.

Krajem sedamdesetih godina, lagano se povukla sa estrade. Njena “lična karta” ostala je pesma Jovana Adamova sa kojom je učestvovala na Opatiji 1966. godine – “Neka to ne bude u proleće”. Od 1989. godine Ljiljana piše haiku poeziju, 1991. objavila je knjigu, a kasnije je počela da komponuje muziku na haiku stihove, po čemu je jedinstvena. Rođena je 1939. u Bosanskom Brodu, i do danas je živela u Novom Sadu.

 

 

 

Izvor