ESC2020_artists

Odlučeno: Nove pesme za Evrosong 2021.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je večeras da je svesna koliko će ove godine nedostajati Pesma Evrovizije, te da su preplavljeni ljubavlju koju je evrovizijska porodica iskazala proteklih dana nakon odluke o otkazivanju takmičenja. Vrednosti univerzalnosti i inkluzivnosti na kojima počiva evrovizijsko takmičenje, kao i ponosna tradicija da se slavi različitost kroz muziku, potrebne su nam sada više neko ikad.

Stoga, EBU i njegove članice trenutno istražuju alternativne programe, ali ne takmičarskog karaktera, koji će ujediniti i zabaviti publiku širom Evrope u ovim izazovnim vremenima. Namera je da se tim programom, kao i putem onlajn platformi, u narednim mesecima oda počast pesmama i izvođačima koji su trebali da se takmiče ove godine.

Imajući to u vidu, Referentna grupa, kao upravni organ takmičenja, odlučila je da u skladu sa pravilima Pesme Evrovizije, ovogodišnje pesme neće moći da se takmiče naredne godine. Emiteri učesnici takmičenja, po želji, moći će da pošalju ovogodišnjeg predstavnika ili novog.

EBU je zamolio za strpljenje dok rade na praktičnoj primeni ideja u vezi sa programom revijalnog karaktera kada je 2020. godina u pitanju.

Ova odluka praktično znači da pesma „Hasta la Vista“ neće moći da se takmiči na Pesmi Evrovizije 2021. godine, ali ipak postoji mogućnost da Srbiju predstavlja grupa Hurricane, koja je pobedila na ovogodišnjoj Beoviziji, a o čemu će odlučiti RTS. Neke zemlje su već potvrdile da će ih ovogodišnji kandidati predstaviti dogodine, a među njima su predstavnica Azerbejdžana Efendi, potom predstavnik Švajcarske Gjon’s Tears, koji je ove godine bio u užem krugu favorita, a Tornike Kipiani će braniti boje Gruzije. Sa druge strane, Šveđani će birati novog predstavnika putem Melodifestivalena 2021, kao i Estonci koji će organizovati novi nacionalni izbor, pri čemu su ovogodišnjem nesuđenom predstavniku Ukuu Suvisteu ponudili da bude direktni učesnik polufinala, što je on načelno prihvatio.