@ eurovision.tv
@ eurovision.tv

Večeras na programu Eurovision: Europe Shine A Light

Umesto finala 65. Pesme Evrovizije, koja je ove godine otkazana zbog pandemije koronavirusa, večeras od 21 sat biće emitovan specijalan evrovizijski šou pod nazivom „Eurovision: Europe Shine A Light“. Za produkciju su se pored Evropske radiodifuzne unije, pobrinule holandske televizije NPO, NOS i AVROTROS.

Fokus večerašnjeg spektakla biće na nesuđenim učesnicima Pesme Evrovizije u Roterdamu, ali i bivšim učesnicima koji će svoje evrovizijske hitove predstaviti na poseban način. Među njima je i Marija Šerifović, koja je na pustim ulicama Beograda snimila novi spot za „Molitvu“, pobedničku pesmu Evrosonga 2007.  Biće prikazani isečci pesama ovogodišnjih izvođača, a oni će zajedno iz svojih domova otpevati pobedničku pesmu Katrine iz 1997. „Love Shine A Light“, po kojoj je večerašnja emisija i ponela ime.

Pored njih, svoje mesto u šouu naći će i predstavnik Nemačke 2018. godine, Mihael  Šulte koji će se pridružiti Ilsi DeLange iz holandskog sastava „The Common Linnets“ (Holandija 2014) u izvođenju nemačke pobedničke pesme iz 1982. „Ein Bisschen Frieden“. Izraelska pobednica iz 1979, Gali Atari, pevaće svoj veliki evrovizijski hit „Hallelujah“ uz hor sastavljen od ranijih učesnika Dečje Pesme Evrovizije. Pobednik Evrovizije 2015, Šveđanin Mons Selmerlev otpevaće „Heroes“, a Neta (Izrael, pobednica 2018) doprineće događaju akustičnom verzijom nove pesme sa specijalnom porukom povodom ovih neobičnih vremena. Jedini izvođač koji će biti u samom studiju je prošlogodišnji pobednik Dankan Lorens koji će otpevati novu pesmu „Someone Else“.

MarijaSerifovic-Molitva

Roterdamska filharmonija dodaće u šou pečat klasike u jednoj posebnoj sekvenci. Evrovizijski fanovi iz celog sveta, takođe će se pojaviti na ekranu, izvodeći „Hold Me Now“ zajedno sa trostrukim pobednikom Evrosonga, Džonijem Loganom. U programu uživo pojaviće se i zvezda sa YouTube-a NikkieTutorials, kao i Graham Norton, voditelj BBC-a. 

Dvočasovni šou iz studija koji se nalazi u Media Parku u Hilversumu, vodiće Edsilija Rombli – predstavnica Holandije na Pesmi Evrovizije 1998. i 2007, Šantal Janzen i Jan Smit, a prenosiće javni servisi iz preko 40 zemalja, uključujući RTS koji će ga emitovati na svom Prvom programu. Takođe, uoči šoua, od 20 časova na talasima Radio Beograda 1 možete poslušati emisiju Nikolete Dojčinović i Katarine Epštajn u kojoj će se podsetiti nekih od evrovizijskih pesama u izboru muzičkih urednika Radio Beograda 1.