Foto: Thomas Hanses
Foto: Thomas Hanses

Raspisan konkurs za izbor kompozicije i predstavnika Srbije na Dečjoj Pesmi Evrovizije 2020.

Radio-televizija Srbije raspisuje javni konkurs za izbor kompozicije za predstavnika Srbije na takmičenju za „Dečju Pesmu Evrovizije“ 2020. godine. Svi zainteresovani autori svoje radove mogu poslati do 1. septembra 2020. godine, a uslovi konkursa su:

  •  da kompozicija traje najviše 3 minuta, a najmanje 2 minuta i 30 sekundi;
  •  da kompozicija mora da bude napisana i izvedena na jezicima u službenoj upotrebi u Srbiji;
  •  da tekst i melodija kompozicije nisu objavljeni, izvedeni i komercijalno korišćeni, u celini ili u delovima, pre 1. maja 2019. godine;
  •  da kompoziciju na sceni može da izvede najviše 6 izvođača;
  •  da najmlađi takmičar može imati 9 godina, a najstariji 14 godina na dan finalnog takmičenja
    29. novembra 2020. godine;
  •  da dete – izvođač koje je učestvovalo u pisanju/komponovanju pesme mora učestvovati u scenskom/uživo nastupu pesme kao pevač, plesač ili muzičar;
  •  da su autori i izvođači državljani Srbije, odnosno rezidenti Srbije;

Svi zainteresovani svoje radove mogu poslati na adresu JMU, Radio-televizija Srbije, Zabavni program, Muzička redakcija, Takovska 10, 11000 Beograd sa naznakom za takmičenje Junior Eurovision Song Contest 2020 – Dečja pesma Evrovizije 2020.

Ovde možete preuzeti ceo tekst Javnog konkursa za izbor kompozicije za predstavnika Srbije na međunarodnom takmičenju Junior Eurovision Song Contest 2020 i videti način i uslove učešća na njemu! 

Inače ovogodišnja „Dečja Pesma Evrovizije“ održaće se 29. novembra u glavnom gradu Poljske – Varšavi, a slogan ovogodišnjeg takmičenja glasi „Pomeriti svet (Move the World). 

„Dečja Pesma Evrovizije 2019“  prvi put je održana u Poljskoj, a nakon pobede domaćina – poljske predstavnice Viki Gabor sa pesmom „Superhero“, ova zemlja će ponovo imati priliku da bude centar popularne muzike mladih iz cele Evrope. Ovo je prvi put u istoriji ovog takmičenja da jedna te ista zemlja pobedi dva puta zaredom, kao i da bude domaćin ovog takmičenja.

Pobednica Dečije Pesme Evrovizije 2019.

Do sada je 13 zemalja potvrdilo svoje učešće na ovom takmičenju, tako da ćemo pored predstavnika Srbije videti i predstavnike iz BelorusijeGruzije, Irske, Italije, Kazahstana, Poljske, Rusije, Ukrajine, Francuske, Holandije i Španije. Takođe imaćemo priliku da vidimo i debitante na ovom takmičenju – predstavnika Nemačke 

Pored gore navedenih zemalja, koje su potvrdile svoje učešće, nezvanično, očekuje se i učešće predstavnika Albanije, Australije, Malte, Jermenije i Portugala.

U odnosu na prošlu godinu, ove godine nećemo slušati predstavnika Velsa. Njihov emiter je izjavio kako su obustavili sve aktivnosti vezane za takmičenje, usled pandemije izazvane virusom COVID-19 i da se nadaju da će se na ovo takmičenje vratiti 2021. godine.

S druge strane naše komšije Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Rumunija  potvrdile su da ni ove godine neće imati svog predstavnika na ovom takmičenju, dok Crna Gora i Severna Makedonija još nisu donele konačnu odluku.

Prošle godine predstavica Srbije Darija Vračević zauzela je 10. mesto na ovom takmičenju, sa kompozicijom „Podigni glas“, koju je komponovala Aleksandra Milutinović.

Predstavnica Srbije na Dečijoj Pesmi Evrovizije 2019.

Inače zanimljivo je to da je Srbija do sada imala ukupno 11 predstavnika na ovom takmičenju i da su nas skoro uvek predstavljali ženski izvođači – čak 10 puta i to zaredom, dok su nas samo jednom predstavljali muški izvođači – grupa Neustrašivi učitelji stranih jezika i to sada već davne 2006. godine na našem prvom učešću. Da li će se tradicija nastaviti videćemo nakon 1. septembra.