FOTO: Stijn Smulders
FOTO: Stijn Smulders

Danas se održava Dečja Pesma Evrovizije! Srbija nastupa pod rednim brojem 4

Danas se u glavnom gradu Poljske, Varšavi održava 18. po redu Dečija Pesma Evrovizije!

Na ovogodišnjem izdanju učestvuju predstavnici iz 12 država, među kojima je i predstavnik Srbije – Petar Aničić koji će izvesti pesmu „Heartbeat“. Kompozitor ovogodišnje srpske pesme je Vladimir Grajić, dok tekst potpisuju Leontina, Nemanja Filipović i sam Petar Aničić.

FOTO: Stijn Smulders

FOTO: Stijn Smulders

Ovogodišnja Dečja Evrovizija će biti dosta drugačija u odnosu na sve ostale. Razlog tome je pandemija izazvana korona virusom. Tako ove godine imaćemo samo 12 učesnika. Mnoge zemlje su odlučile da zvog COVID-19 ne pošalju svog predstavnika. Tako su od ovog izdanja odustale: Albanija, Australija, Jermenija, Severna Makedonija, Vels, Italija, Irska i Portugal. Ipak, jedna zemlja će debitovati ove godine, a to je Nemačka.

Druga specifičnost, možda i najveća, je ta što su svi nastupi već unapred snimljeni i to u studiju države domaćina, odnosno državama učesnika za one delegacije koje su odlučile da zbog zabrane putovanja i restriktivnih mera, ne napuštaju svoje zemlje. Kako bi sve zemlje bile jednake i kako ne bi bilo favorizovanja ili prednosti zbog boljih tehničkih uslova, EBU je odlučio da napravi kriterijume koji će odrediti izgled scene, kao i tehničke mogućnosti koje se mogu koristiti, a koje moraju da budu iste kao i one iz studija u Poljskoj. Na taj način nijedna zemlja neće biti u prednosti.

Treća specifičnost je izmenjeni način saopštavanja glasova. Iz razloga što ove godine učestvuje samo 12 zemalja, organizatori su odlučili da žiri prvo saopšti koja zemlja dobija 12 poena, pa da se tek onda rasporede preostali poeni od 1 do 8 poena i 10 poena. Razlog ovakvog načina saopštavanja glasova je taj da bi se održala neizvesnost.

Kratak pregled svih takmičarskih kompozicija Dečje Pesme Evrovizije 2020

Inače sam sistem glasanja je isti kao i prethodnih godina. Sastoji se od poena koje će dati nacionalni žiriji zemalja učesnica i poena dobijeni online glasanjem. Odnos glasova je 50:50.

Onlajn glasanje ima dve runde. Prva runda je pre samog takmičenja i ona je počela u petka 27. novembra od 20h i traje sve do danas 29. novembra do početka samog takmičenja. Druga runda onlajn glasanja trajaće tokom samog takmičenja i počeće nakon poslednje izvedene pesme i trajaće 15-ak minuta. Nakon toga sabraće se svi glasovi i oni će činiti 50% ukupnih glasova!

Svi koji žele da glasaju to mogu da učine OVDE!

Pre nego što glasate putem interneta, neophodno je da pogelate kratak video sa rekapitulacijom svih pesama. Za razliku od prethodnih godina, ove godine možete da glasate samo za 3 pesme i naravno možete da glasate za svoju zemlju! Tako fanovi iz Srbije mogu da glasaju i da podrže srpskog predstavnika Petra Aničića i pesmu „Heartbeat„. 

Takmičenje počinje u 17,00 časova po srednje evropskom vremenu, a direktan prenos možete pratiti na Drugom programu RTS-a kao i putem zvaničnog YouTube kanala ovog takmičenja.