Foto: SVT / Stina Stjernkvist
Foto: SVT / Stina Stjernkvist

Danny Saucedo i Arvingarna prvi finalisti Melodifestivalena 2021.

U Stokholmu je održano prvo kvalifikaciono veče švedskog nacionalnog izbora Melodifestivalena. Uprkos tome što je prvo polufinale delovalo veoma ujednačeno, favoriti su obezbedili mesto u finalu. Za kartu za Roterdam će se sigurno boriti Danny Saucedo i grupa Arvingarna. „Drugu šansu“ će nedelju dana ranije potražiti Paul Ray i grupa Lillasyster.

Ovo je prvi put da su direktno u finale Melodifestivalena prošle dve pesme na švedskom jeziku u poslednjih 14 godina. Poslednji put se to dogodilo u prvom polufinalu 2007. godine, kada su direktno u finale prošli Anna Book i Tommy Nilsson.

Na petom mestu se našla veteranka takmičenja Jessica Andersson, kojoj je ovo bilo osmo učešće na Melodifestivalu, dok su sedmo i osmo mesto zauzele debitantkinje KadiatouNathalie Brydolf.

Večeras je oboren rekord u broju ljudi koji su učestvovali u glasanju za večerašnje takmičenje. Tokom večerašnjeg programa glasala su 628.624 gledaoca, a humanitarnoj organizaciji Radiohjälpen donirano je 825.405 švedskih kruna, odnosno više od 9,6 miliona dinara.