Foto: SVT / Stina Stjernkvist
Foto: SVT / Stina Stjernkvist

Da li je Švedska odabrala pravu pesmu

Kada biste pitanje iz naslova ovog teksta postavili Šveđanima, velika većina njih bi dala potvrdan odgovor. Tusse je definitivno bio veliki favorit publike i to dokazuje više od 2,9 miliona glasova koje je dobio od švedskih gledalaca.

Foto: SVT / Stina Stjernkvist

Foto: SVT / Stina Stjernkvist

Međutim, postoji razlika između prave i dobre pesme. Voices je bez sumnje dobra pesma, ima sve evrovizijske elemente i deluje dosta prijemčivo za članove žirija Pesme Evrovizije koji su prethodnih godina voleli slične pesme švedskih izvođača.

U prilog ovome ide i dobro uigrani tim autorâ pesme, među kojima su i Linnea i Joy Deb, autori pesme Heroes kojom je Måns Zelmerlöw pobedio u Beču 2015. godine.

Ipak, čini se da pesmi Voices nedostaje nešto što bi je povezala sa prosečnim evrovizijskim gledaocem, kao da nedostaje onaj momenat u pesmi koji će nas sve naježiti, koji je, rekao bih, neophodan za dobru pesmu na Evroviziji. Možda je to samo moj utisak.

Evrovizijski fanovi van Švedske nisu preterano oduševljeni odabirom pobednika Melodifestivalena. Njihov favorit je uglavnom bila Dotter, a među onima koje bi voleli da vide u Roterdamu bili su i Eric Saade, ali i prošlogodišnje pobednice, grupa The Mamas.

Foto: SVT / Stina Stjernkvist

Foto: SVT / Stina Stjernkvist

Dotter je imala mračniji nastup od prošlogodišnjeg, koji je bleštao, u svakom smislu te reči i deluje da nije uspela da nastavi priču koju je započela prošle godine, pa tako ni gledaoci nisu pesmu Little Tot povezali sa prošlogodišnjim Bulletproofom.

Kada govorimo o Ericu Saadeu, javnost ga je imenovala za glavnog favorita, pre svega zbog imena, ali i zbog tradicionalne pozicije favorita – nastupao je sedmi u četvrtom polufinalu, što je, između ostalih, bila i pozicija Månsa Zelmerlöwa 2015. godine.

Foto: SVT / Stina Stjernkvist

Foto: SVT / Stina Stjernkvist

Čini se da je, uprkos dobroj „radio friendly“ pesmi Every Minute, Eric Saade nastupom uspeo da se izoluje od publike. Nastup je bio minimalistički, sa svega tri boje, dosta drugačiji od svega čime se dosad predstavljao na Melodifestivalenu. Uprkos tome, njegov novi album će, bez sumnje, postići veliki uspeh u Švedskoj.

Prošlogodišnje pobednice su se, za razliku od Dotter, ove godine vratile sa dosta sličnom pesmom i bile su sigurne u to da će nastavak prošlogodišnje priče uspeti da dopre do švedskih gledalaca, ali i žirija. To je članicama grupe The Mamas pošlo za rukom u polufinalu, ali im je za finale bilo dovoljno za treće mesto koje su zauzele.

Foto: SVT / Stina Stjernkvist

Foto: SVT / Stina Stjernkvist

Za nama je još jedan vrlo kvalitetan Melodifestivalen i odličan televizijski program, a pred novom producentkinjom Karin Gunnarsson stoji izazov da u narednim godinama nastavi putem koji je dobro utabao odlazeći producent takmičenja Christer Björkman.