MelodifestivalenSaListicem

Večeras finale Melodifestivalena 2021 – ko će braniti boje Švedske u Roterdamu

Jedan evrovizijski pobednik, četiri pobednika Melodifestivalena, dvoje drugoplasiranih i debitant koji je favorit da ih pobedi sve – tako bismo mogli da opišemo finale ovogodišnjeg Melodifestivalena koje je drugačije po mnogo čemu, a najviše po tome što nema publike u dvorani.

Tradicionalne turneje, koja se održava od 2002. godine, nije bilo zbog pandemije koronavirusa, pa je svih šest takmičarskih večeri održano u dvorani Annexet u Stokhomu.

Finalisti Melodifestivalena 2021 (Foto: SVT / Stina Stjernkvist)

Finalisti Melodifestivalena 2021 (Foto: SVT / Stina Stjernkvist)

Takmičari će nastupiti prema sledećem redosledu:

1. Danny Saucedo – Dandi dansa
2. Klara Hammarström – Beat of Broken Hearts
3. Anton Ewald – New Religion
4. The Mamas – In The Middle
5. Paul Rey – The Missing Peace
6. Charlotte Perrelli – Still Young
7. Tusse – Voices 
8. Alvaro Estrella – Baila baila
9. Clara Klingenström – Behöver inte dig idag
10. Eric Saade – Every Minute
11. Dotter – Little Tot
12. Arvingarna – Tänker inte alls gå hem

Ako je verovati kladionicama i kritičarima, gotovo siguran favorit za pobedu i odlazak u Roterdam jeste 19-godišnji Tusse, pobednik švedskog Idola 2019. godine. Za leđima su mu predstavnik Švedske 2011. godine Eric Saade, ali i prošlogodišnja vicešampionka Dotter. Poznavaoci prilika iz igre za pobedu ne bi isključili ni Dannyja Sauceda, a u poslednje vreme se kao jedan od favorita spominje i Clara Klingenström. Među favoritima su, naravno, i prošlogodišnje pobednice koje nisu imale sreće da odu na Pesmu Evrovizije – grupa The Mamas.

Osim toga, imaćemo prilike da vidimo i još dva pobednika Melodifestivalena – dvostruku pobednicu i najbolju na Evroviziji 1999. Charlotte Perelli i grupu Arvingarna, kojima je pošlo za rukom da pobede na Melodifestivalenu 1993. godine.

Voditelji finala Måns Zelmerlöw, Shima Niavarani i Christer Björkman (Foto: SVT / Stina Stjernkvist)

Voditelji finala Måns Zelmerlöw, Shima Niavarani i Christer Björkman (Foto: SVT / Stina Stjernkvist)

Pobednika će zajednički odlučiti međunarodni žiri i publika. Za večerašnje pesme glasaće članovi žirija iz Velike Britanije, Francuske, Islanda, Izraela, Holandije, Švajcarske, Albanije i sa Kipra, a drugu polovinu glasova daće gledaoci koji će glasati putem telefona i aplikacije.

Završnicu takmičenja će, kao i prethodne takmičarske večeri, voditi izvršni producent Christer Björkman, a pridružiće mu se evrovizijski pobednik Måns Zelmerlöw i švedska komičarka Shima Niavarani.

Prenos finala možete gledati na platformi SVT Play, a po prvi put biće moguće gledati i prenos uz komentatore na engleskom jeziku.

Preuzmite listić za glasanje