FOTO: Avrotors Nathan Reinds
FOTO: Avrotors Nathan Reinds

Večeras je prvo polufinale Pesme Evrovizije 2021.

Posle prošlogodišnjeg otkazivanja zbog pandemije, takmičenje za Pesmu Evrovizije ponovo se vraća u punom sjaju! Sve je spremno u roterdamskoj „Ahoj“ areni za povratak najvećeg muzičkog takmičenja na svetu.

Pesma Evrovizije 2021 se održava pod sloganom „Otvori se“ (Open up), a Vlada Holandije je odobrila da se ovogodišnje takmičenje održi uz ograničen broj gledalaca i uz strogo poštovanje mera koje će osigurati zdravstvenu bezbednost obožavalaca, takmičara, njihovih timova, novinara i organizatora.

Na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije učestvuje ukupno 39 zemalja koji će nastupati uživo u Roterdamu tokom dve polufinalne večeri 18. i 20. maja, kao i tokom finala koje je na programu 22. maja. Ipak, jedna zemlja nije uživo prisutna, a to je daleka Australija, za koju će biti iskorišćen rezervni snimak koji su svi takmičiri snimili ranije u slučaju da ne budu u mogućnosti da putuju u Roterdam.

Foto: Nathan Reinds // www.nathanreinds.nl

Večeras je na programu prvo polufinale u kojem će učestvovati takmičari 16 zemalja, od kojih će se 10 na kraju večeri plasirati u veliko finale. Večeras redom nastupaju:

  1. Litvanija – The Roop – Discoteque
  2. Slovenija – Ana Soklič – Amen
  3. Rusija – Maniža  – Russian Women
  4. Švedska – Tuse – Voices
  5. Australija – Montejn – Technicolour
  6. Severna Makedonija – Vasil – Here I stand
  7. Irska – Lesli Roj – Maps
  8. Kipar – Elena Cagrinu – El diablo
  9. Norveška – Tiks – Fallen angel
  10. Hrvatska – Albina – Tick-tock
  11. Belgija – Hooverphonic – The wrong place
  12. Izrael – Eden Alen – Set me free
  13. Rumunija – Roksen – Amnesia
  14. Azerbejdžan – Efendi – Mata Hari
  15. Ukrajina – Go_A – Shum
  16. Malta – Destini  – Je me casse

Domaćini programa biće holandska predstavnica na Pesmi Evrovizije (1998. i 2007) Edsilija Rombl,  jutjub zvezda Niki de Jager, TV prezenter Šantal Janzen, TV voditelj i pevač Jan Smit.

Slika2

Prvo polufinale će otvoriti holandski pobednik Pesme Evrovizije 2019 Dankan Lorens izvođenjem nove pesme Feel something“, koji je snimio u saradnji sa di-džejem Arminom van Burenom. U revijalnom delu nastupiće pevačica Davina Mišel i glumica Tekla Reten, koje će izvesti performans „Moć vode“.

Glasanje će se obaviti isto kao i ranijih godina. Glasaju države učesnice prvog polufinala, članice „velike petoke“ Italija i Nemačka, kao i domaćin Holandija. Deset finalista biće određeno kombinacijom glasova žirija i publike u odnosu 50:50. Žiri je svoje glasove kovertirao na sinoćnoj generalnoj probi, dok će publika imati priliku da svoj glas da večeras tokom takmičenja uživo.

Šou možete pratiti direktno od 21.00 čas na:

Listiće za glasanje u oba polufinala možete preuzeti OVDE, a potom odštampati ih i na njima beležiti utiske tokom prenosa.

Rekapitulacija pesama prvog finala: