Zrebanje 2022

Srbija nastupa u drugom polufinalu Pesme Evrovizije 2022

U Torinu je upravo održan žreb za učesnike polufinala Pesme Evrovizije 2022. kao i tradicionalna primopredaja ključeva takmičenja tzv. Insignije, između gradonačelnika Roterdama i Torina. Gradonačelnik Roterdama je predao ključ takmičenja, koji je težak nešto više od 30 kilograma i na kojem je dodata oznaka Roterdama. Ovim svečanim gestom Torino je i zvanično posato grad domaćin 66. Pesme Evrovizije!

Pored primopredaje ključeva takmičenja, održan je i žreb. Ove godine na takmičenju Pesme Evrovizije učestvovaće 41 zemlja od kojih će se njih 5 („Velika petorka“) direktno naći u finalu, a preostalih 36 zemalja, moraće svoj put do finala da pronađu kroz polufinale. U svakom polufinalu nastupaće po 18 zemalja. Voditelji ceremonije žrebanja bili su Carolina Di Domenico i Marijo Acampi.

Žrebom je utvrđeno da će ovogodišnji predstavnik Srbije na Pesmi Evrovizije, nastupati u prvom delu drugog polufinala, koje će se održati 12. maja. Pored predstavnika Srbije u drugom polufinalu nastupaće i predstavnici Australije, Gruzije, Kipra, Finske, Azerbejdžana, San Marina, Izraela, Malte, Crne Gore, Rumunije, Češke Republike, Poljske, Belgije, Severne Makedonije, Švedske, Estonije i Irske.

prvom polufinalu nastupaće predstavnici Albanije, Letonije, Švajcarske, Slovenije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine, Litvanije, Holandije, Norveške, Rusije, Portugala, Danske, Jermenije, Austrije, Hrvatske, Islanda i Grčke.

polufinala 2022

Konačan redosled nastupanja u polufinalima odrediće producenti takmičenja, kada sve takmičarske pesme budu bile izabrane.

Što se tiče direktnih finalista Italija i Francuska glasaće u prvom polufinalu, dok će Nemačka, Španija i Ujedinjeno Kraljevostvo glasati u drugom polufinalu.

Iz oba polufinala, koja će se održati 10. i 12. maja, kvalifikovaće se po 10 zemalja, tako da ćemo 14. maja u velikom finalu imati ukupno 25 zemalja.

Snimak današnje ceremonije pimopredaje ključeva i žrebanja, možete pogledati u priloženom video snimku.