Foto: SVT / Annika Berglund
Foto: SVT / Annika Berglund

Cornelia Jakobs i Robin Bengtsson prvi finalisti Melodifestivalena 2022

Prvi finalisti ovogodišnjeg Melodifestivalena su debitantkinja Cornelia Jakobs i nekadašnji predstavnik Švedske Robin Bengtsson, kojem je ovo četvrto učešće u finalu švedskog nacionalnog izbora.

U polufinale (nekadašnju Drugu šansu) iz prve kvalifikacione večeri otišli su Danne Stråhed i Theoz.

Prema novim pravilima, nakon prvog kruga glasanja jedna pesma ide direktno u finale. Nakon proglašenja pobednika večeri, počinje drugi krug glasanja, po čijem se završetku utvrđuju imena drugog finaliste i dvoje polufinalista.

Bilo je zamišljeno da se rezultati drugog kruga objave javno, podeljeni u osam grupa gledalaca, ali pošto je na samom početku aplikacija „pala“, ukinuto je onlajn glasanje (hjärtröstning) i bilo je moguće glasati isključivo putem telefona.

Kako su naveli iz SVT-a, švedskog javnog servisa koji organizuje Melodifestivalen, razlog za pad aplikacije je tehnička greška.

Zbog toga su, kako je navedeno, odlučili da produže ponovno prikazivanje svake pesme za deset sekundi i da češće na ekranu prikazuju brojeve telefona za glasanje.

Takmičenje su u večerašnjoj, prvoj kvalifikacionoj večeri završili višestruki učesnici Melodifestivalena – Shirley Clamp, Malou Prytz i Omar Rudberg.