ZoeKidaBotanickaBasta

Prvi solistički koncert Zoe Kida u Botaničkoj bašti „Jevremovac“

Beogradska Botanička bašta „Jevremovac“ ovog leta će svoja vrata otvoriti za još jednu umetnicu poznatu evrovizijskoj publici (i ne samo evrovizijskoj) u Srbiji i širem regionu. Posle vidovdanskog koncerta prošlogodišnje vicešampionke iz Francuske, a ujedno i naše gore lista – Barbare Pravi, 26. jula sa početkom u 20:30 časova, mnogobrojna publika imaće priliku da čuje i vidi Anu Radonjić – Zoe Kida.

Dugogodišnji glavni vokal grupe „Zoe kida u Zemlji gruva“ i „Zemlja gruva“, njihov osnivač i pisac pesama, održaće svoj prvi solistički koncert u Beogradu u ovoj oazi zelenila, mira i prirode. Centar beogradskih festivala (CEBEF) za poslednje dane sedmog i obično omiljenog letnjeg meseca predstaviće nam nastavak niza koncerata u okviru „Garden Sessions“ na čijem će se repertoaru naći i ime – Zoe Kida. Našoj publici i mnogobrojnim evrovizijskim fanovima širom Evrope najsvežije je sećanje na učešće Zoe Kida na martovskoj Pesmi za Evroviziju 22, podsećamo nacionalnom izboru za predstavnika Srbije na Takmičenju za Pesmu Evrovizije 2022, gde se plasirala u finale i tamo sa pesmom „Bejbi“ osvojila šesto mesto. Upravo je Zoe sa Konstraktom – pobednicom Pesme za Evroviziju 22 duži niz godina bila gorepomenuti glavni vokal u bendu „Zemlja gruva“.

Zoe Kida (Foto: Nebojša Babić)

Zoe Kida (Foto: Nebojša Babić)

Tu, vraćajući se u prošlost, nastavljamo priču sa njihovim i njenim učestvovanjima kada su u pitanju nacionalni izbori za predstavnika Srbije na Takmičenju sa Pesmu Evrovizije. U godini kada je Srbija organizovala domaćinstvo najgledanijeg muzičkog televizijskog šoua u Evropi grupa „Zoe kida u Zemlji gruva“ se na Beoviziji plasirala u finale sa Anom Radonjić kao glavnim vokalom u pesmi „Čudesni svetovi“ i na kraju osvojila osmo mesto. Godinu dana kasnije sastav „Zemlja gruva“ se našoj publici predstavio numerom „Svejedno je“ ovog puta potpomognut Konstraktinim vokalom, ali bez uspeha u polufinalu. Trinaest godina kasnije Zoe je pesmom „Bejbi“ privukla pažnju na Pesmi za Evroviziju 22 i ujedno tim singlom svojoj publici pružila najavu projekta „Žena Dete“ u saradnji sa svojim bendom koji je prati pod nazivom – Sumasišavši. Uz pevanje i pisanje tekstova Zoe Kida se bavi i dizajnom, a i diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu (španski jezik i književnost). Pored angažmana u pomenutim sastavima i trenutne solo karijere, Zoe kida je bila višegodišnji član grupe Mistejk Mistejk a bila je i u saradnji sa bendom Svi na pod. Učestvovala je kao saradnik na projektu Sevdah Bejbi (gde je bila i ujedno ženski vokal) „Tri poljupca hoću ja“. Oprobala se i kao voditelj na Radio-Televiziji Srbije, a bila je i promotivno lice Beer Festa 2015. i 2016. godine. U filmu o Vladi Divljanu „Nebeska tema“ iz 2019. godine, Zoe kida je uzela aktivno učešće. Kao svoje žanrove smatra rnb, džez i gospel. Ipak Zoe Kida je u dosadašnjoj karijeri pokazala da je otvorena za saradnju sa srodnim muzičarima. Do sada, ona je brižljivo čuvala i preplitala afro pravac, soul, rege, sving i muziku šezdesetih godina prošlog veka. Sa „Zemlja gruva“ nastupala je i kao predgrupa Ejmi Vajnhaus i Indili na njihovim koncertima u Beogradu, kao i na festivalima poput Egzita i Beer festa. U toku 2010. i 2011. godine bend joj je bio laureat „Oskara popularnosti“ u kategoriji „Novi zvuk“, takođe nosioci su nagrade za hit godine „Pop mašine“ na radiju B92 sa pesmom „Najlepše želje“, dok su čitaoci muzičkog portala Popbok taj album izabrali za album godine. Ako ste željni osećaja zaljubljenosti, opijenosti muzikom, umetnošću ili svakako voljenom osobom, ako ste biće zanosa i čulne ustreptalosti i volite muziku koja vas šalje na sedmo nebo, onda su pesme Zoe Kida u predivnom ambijentu beogradske botaničke bašte pravi raj za vaše oči, uši, dušu i telo.

Ulaz na koncert biće priređen iz Ulice Vojvode Dobrnjca. Ulaznice za koncert mogu se kupiti na sajtu tickets.rs, prodajnim mestima Ticket Vision i naravno na blagajni Botaničke bašte “Jevremovac”. Na kraju valja napomenuti da će u periodu od 23. do 29. jula CEBEF pripremiti i organizovati mnoštvo koncerata u okviru serije „Garden Sessions“ na kojima će publika imati priliku da čuje: Nikolu Pejakovića, Dada Topića, Zvonka Bogdana, Sašu Kovačeviča, Vasila Hadžimanova…

Izvor
Vukojica Živanović