Foto: Corinne Cumming / EBU
Foto: Corinne Cumming / EBU

Danas se održava Dečja pesma Evrovizije 2022! Srbija nastupa pod rednim brojem 14

Danas će se u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije, održati jubilarna 20. po redu Dečja pesma Evrovizije, na kojoj će učestvovati predstavnici iz 16 zemalja.

Među učesnicima je i predstavnica Srbije – Katarina Savić koja će pod rednim brojem 14 izvesti pesmu „Svet bez granica“. Muziku i tekst ovogodišnje srpske pesme potpisuje Ivana Dragićević, dok je aranžman uradio Aleksandar Seldar.

Foto: Corinne Cumming / EBU
Foto: Corinne Cumming / EBU

Pored predstavnice Srbije, danas ćemo imati priliku da vidimo i predstavnike iz ostalih 15 evropskih država, a kompletan spisak sa redosledom nastupanja izgleda ovako:

  1. Holandija: Luna – „La festa“
  2. Poljska: Laura – „To the Moon“
  3. Kazahstan: David Charlin – „Jer-Ana (Mother Earth)“
  4. Malta: Gaia Gambuzza – „Diamonds in the Skies“
  5. Italija: Chanel Dilecta – „Bla Bla Bla“
  6. Francuska: Lissandro – Oh maman!
  7. Albanija: Kejtlin Gjata – Pakëz diell
  8. Gruzija: Mariam Bigvava – „I Believe“
  9. Irska: Sophie Lennon – „Solas“
  10. Severna Makedonija: Lara feat. Jovan and Irina – Životot e pred mene“ 
  11. Španija: Carlos Higes – „Señorita“
  12. Ujedinjeno Kraljevstvo: Freya Skye – „Lose My Head“
  13. Portugal: Nicolas Alves– „Anos 70″
  14. Srbija: Katarina Savić – „Svet bez granica“ 
  15. Jermenija: Nare – „Dance!“
  16. Ukrajina: Zlata Dziunka – Nezlamna (Unbreakable)“ 

                   Kratak pregled svih takmičarskih kompozicija Dečje pesme Evrovizije 2022

Inače sam sistem glasanja je isti kao i prethodnih godina. Sastoji se od poena koje će dati nacionalni žiriji zemalja učesnica i poena dobijeni online glasanjem. Odnos glasova je 50:50.

Onlajn glasanje ima dve runde. Prva runda je pre samog takmičenja i ona je počela u petka 09. decembra od 20h i traje sve do danas 11. decembra do 16h odnosno do početka samog takmičenja. Druga runda onlajn glasanja trajaće tokom samog takmičenja i počeće nakon poslednje izvedene pesme i trajaće 15-ak minuta. Nakon toga sabraće se svi glasovi i oni će činiti 50% ukupnih glasova!

Svi koji žele da glasaju to mogu da učine OVDE!

Pre nego što glasate putem interneta, neophodno je da pogelate kratak video sa rekapitulacijom svih pesama. Za razliku od prethodnih godina, ove godine možete da glasate samo za 3 pesme i naravno možete da glasate za svoju zemlju! Tako fanovi iz Srbije mogu da glasaju i da podrže srpsku predstavnicu Katarinu Savić i pesmu „Svet bez granica“. 

Inače ovogodišnji moto takmičenja glasi „Spin the magic“ (prevod na srpski „zavrti magiju“) što je u skladu i sa vizuelnim logom takmičenja – igračkom rotirajućim vrhom kod nas još poznatija i kao čigra. Kako su idejni tvorci vizuelnog indetiteta objasnili cilj im je bio da izaberu simbol koji će odražavati magiju takmičenja i koji će ujediniti svu decu koja učestvuju na takmičenju oko magije, muzike i radosti.

Logo i slogan Dečje pesme Evrovizije 2022; Foto: jesc.tv

Logo i slogan Dečje pesme Evrovizije 2022; Foto: jesc.tv

Današnji šou vodiće tri voditelja i to Garik Papojan poznati jermenski komičar i kompozitor jermenske pesme iz 2014. godine, Iveta Mukučjan – predstavnica Jermenije na Pesmi Evrovizije 2016. godine, Karina Ignatjan – predstavnica Jermenije na Dečjoj pesmi Evrovizije 2019. godine.

Njima će se pridružiti i robot Robin koji će imati veoma važnu ulogu.

Takmičenje počinje u 16.00 časova po srednjeevropskom vremenu, a direktan prenos možete pratiti na Drugom programu RTS-a kao i putem zvaničnog YouTube kanala ovog takmičenja.