Foto: Vukojica Živanović
Foto: Vukojica Živanović

Sanremo 2023

Italijanski muzički festival koji je poslužio kao uzor za nastanak takmičenja za Pesmu Evrovizije protekle sedmice upisao je svoje 73. izdanje. Pored istorijske važnosti koja se vezuje za utemeljenje takmičenja za Pesmu Evrovizije, za sve evrovizijske fanove širom Italije, Evrope i sveta ovaj je festival posebno interesantan jer njegov pobednik dobija pravo da Italiju predstavlja na tom najvećem evropskom muzičkom takmičenju. U italijanskom primorskom gradiću Sanremu protekle sedmice sve je bilo u znaku muzike i kancona. Teatar Ariston svetleo je u punom sjaju, razdragani obožavatelji italijanske muzike tiskali su se duž ulica Sanrema ne bi li ugledali ili uslikali svoje omiljene izvođače. Na dan finala ovog prestižnog festivala, ceo grad je bio na nogama dok su se zvezde italijanske muzičke scene, ponosno i sa nadom u pobedu, koračale travnatim tepihom posebno dizajniranim za ovu priliku. Srećnici koji su uspeli da dođu do ovog grada i prisustvuju festivalu imali su priliku da vide i osete šta za grad Sanremo i njegove stanovnike kao i za celu Italiju znači muzičko takmičenje koje gazi osmu deceniju. Festival je i ove godine opravdao sve ono što predstavlja od svog nastanka 1951. godine – raznovrsne muzičke žanrove, glamur, modu, cveće (i fiori di Sanremo), kao i mnoštvo poznatih ličnosti koji se tada mogu videti na sceni Ariston teatra i oko nje. Podsetimo se, Italija je svog predstavnika na takmičenju za Pesmu Evrovizije birala na Sanremu u periodu od 1956-1966, zatim 1972. godine, kao i od 2015. godine do danas.

Čini se da je ove godine festival bio u još većem sjaju nego prethodnih godina. Posebno je ovom utisku doprineo unikatan i moderan dizajn scene sa zvezdanim nebom, čija se konstrukcija pomerala i prilagođavala svetlo svakoj numeri. Čast da otvori ovogodišnji Sanremo pripala je glumcu Robertu Beniniju na našim prostorima verovatno najpoznatijem po ulozi u filmu „Život je lep“. Koliko je festival važan za celu Italiju, govori činjenica da je ovogodišnjem festivalu po prvi put prisustvovao predsednik Italije.

O propozicijama festivala i programu svakog dana njegovog trajanja mogli ste pročitati u posebnom tekstu najave Sanrema 2023. na našem sajtu. Festival je ostao odan svom konceptu – trajao je pet dana, dajući im posebnu čar. Festival je pratio milionski televizijski auditorijum u Italiji i van nje, dok je subotnje finalno veče festivala bilo najgledanije i najuzbudljivije.

Svake festivalske večeri, glasao je poseban stručni žiri, zatim predstavnici medija i takozvani demoskopski žiri. Voditelji ovogodišnjeg Sanrema bili su dobro poznata lica Italijanima, ali i širom Evrope.

AmadeusBanerAmadeus, voditelj i umetnički direktor već nekoliko prethodnih izdanja festivala Sanrema, nije krio oduševljenje što publika više ne nosi maske i što svima može da vidi osmehe na licima. Njega su iz publike pomno pratili supruga i sin koji su mu tom prilikom pružili nesebičnu podršku. Supruga još jednog veterana Sanrema bila je prisutna u publici teatra Ariston i to legendarnog Đanija Morandija, koji se takođe našao u ulozi voditelja ovogodišnjeg izdanja. Trećeplasirani na festivalu prošle godine i čovek bez koga se italijanska muzička scena ne može zamisliti, iako duboko u osmoj deceniji života plenio je svojom pojavom i razdraganošću svih pet večeri. Da i dalje poseduje divan glas pokazao nam je više puta tokom festivala. Autori ovog teksta videli su u Đaniju sve ono što je za života na binama širom bivše Jugoslavije donosio legendarni Đorđe Marjanović.

Društvo ovom dvojcu, tokom većeg dela festivala, u ulozi voditeljke pravila je influenserka Kjara Feranji. Svake večeri, ova dama je plenila svojom pojavom uz najnovije modne trendove, dok ju je iz prvog reda publike u subotu uveče pratio suprug – italjanski pevač Fedez inače srebrni na Sanremu 2021.

Čast da bude voditeljka jednog dela festivala pripala je i poznatoj italijanskoj odbojkašici Paoli Egoni, koja se u proteklom periodu nije libila da iznese u javnost sve neprijatnosti koje je doživela u italijanskom društvu i reprezentaciji zato što je tamne puti.

Ovogodišnji Sanremo brojao je ukupno 28 učesnika koji su, svako na svoj način, doneli unikatnu crtu festivalu sa željom da steknu pravo da u Liverpul odu pod zastavom Italije. Bilo je tu mnoštvo prekaljenih zvezda, povratnika na festival, bivših pobednika ali i mladih zvezda u nastajanju od kojih se može očekivati da u bližoj budućnosti budu zapaženi na italijanskoj i evropskoj muzičkoj sceni.

SanremoPressSanremo 2023 obeležila su i dva nemala jubileja. Orkestar italijanske ratne mornarice, otvorio je finalno veče izvedbom italijanske himne i time upotpunio svoju proslavu od jednog veka postojanja. U nastavku večeri, Đani Morandi izveo je potpuri hitova Luća Dale, italijanskog kantautora koji bi ove godine napunio 80 godina da je među živima, a po kome nosi ime glavna pres sala kao i jedna od prestižnih nagrada festivala.

Subotnje veče festivala otvorila je Elodie, a poslednji se predstavio mladi Sethu. Nakon sabiranja glasova demoskopskog žirija (33%), pres-centra (33%) i publike (34%), određena je generalna klasifikacija počevši od poslednjeg mesta; 23 muzičara pozdravilo se sa takmičenjem, a ostalih pet nastupilo je još jednom, nakon čega je samo publici bila prepuštena sva glasovna moć. U superfinale plasirali su se: Marco Mengoni, Lazza, Mr. Rain, Ultimo i Tananai.

Tokom festivala imali smo priliku da čujemo Annu Oxu, poznatu zvezdu italijanske muzike koja je ove godine po 14. put učestvovala na omiljenom italijanskom festivalu. Anna je dva puta bila pobednik Sanrema, a 1989. godine se našla na evrozijskoj sceni u duetu sa Faustom Leali-jem. Ipak, ove godine, njen nastup nije naišao na oduševljene publike.

Mladi reper Mr Rain, izveo je pesmu „Supereroi“ uz podršku dečijeg hora što je pesmi donelo posebnu crtu emocije.

Dobro poznati duet Colapesce & Dimartino, publiku je zabavio svojom interesantnom pesmom i izvedbom i na kraju odneo nagradu pres sale „Lucio Dala“.

Elodie, povratnica na binu Sanrema donela je dozu seksepila na scenu teatra Ariston, i u finalnom poretku zauzela 9. mesto.

Duo Coma Cose je iskoristio priliku da svojim emotivnim tekstom pesme prikaže svoju ličnu životnu priču i podeli sa gledaocima kako su prebrodili težak period u svom odnosu.

Mladi pevač Leo Gassman, na ovogodišnjem Sanremu izveo je numeru „Terzo cuore“, u čijem je pisanju u sam učestvovao. Podsećamo da je Leo pobednik Sanrema za nove nade (Nuove Proposte) 2020. godine, koje je te godine bilo organizovano kao posebno takmičenje u okviru festivalskih večeri Sanrema. S obzirom na do sada prikazano, od Lea možemo očekivati da njegovo vreme tek dolazi, kao i da ćemo ga opet videti na sceni Sanrema.

Ove godine, šest najbolje planisaranih mladih izvođača: Shari, Gianmmaria, Colla zio, Sethu, Will i Olly na takmičenju Sanremo mladi (Sanremo Giovani), koje je održano u decembru 2022. godine, dobilo je prolaz da učestvuje na (glavnom) festivalu Sanrema, koji je održan od 7. do 11. februara 2023. godine. Navedenih šest mladih učesnika, iako je u finalnom skoru zauzelo mesta u drugoj polovini tabele, samim pojavljivanjem na sceni teatra Ariston je ostvarilo veliki uspeh i isto tako pridobilo publiku i svoje fanove.

Dobro poznat publici, Gianluca Grigniani je nakon svoje energične pesme poslao poruku Italiji i svetu da je mir najvažnija stvar koju svi zajedno moramo graditi.

SanremoAristonNa kraju publika je svojim glasovima odlučila da je pobednik Sanrema 2023. Marco Mengoni sa pesmom „Due vite“. Vicešampion je po glasovima publike u superfinalu bio mladi pevač Lazza sa pesmom „Genere“ koji je svojim energičnim nastupom zavredeo pažnju publike, pobrao ogromne simpatije i ostao vrlo primećen. Bronzani je na kraju bio Mr. Rain, čija je emocija pesme očigledno doprla do srca publike. Četvrto i peto mesto u superfinalu zauzeli su Ultimo i Tananai.

Čini se da je konačni pobednik Marco Mengoni trijumfovao očekivano i ubedljivo. Ankete i kladionice su nedeljama pre festivala bile naklonjene upravo ovom pevaču. Kako su se nizale večeri Sanrema Marco je to i opravdavao, osvajao je prva mesta u skoro svakoj takmičarskoj večeri ali i u „cover night-u“. Marco Mengoni je 2013. godine već pobedio na Sanremu i te godine otišao na Evroviziju kao predstavnik Italije, iako Sanremo te godine nije bio kvalifikacijski festival za Takmičenje za Pesmu Evrovizije. Tada je u Malmeu zauzeo 7. mesto, a evo 10 godina kasnije će predstavljati ponovo Azure na takmičenju za Pesmu Evrovizije.

Marco je potvrdio da kao pobednik Sanrema prihvata ponudu RAI-ja da ide u Liverpul u maju ove godine pod zastavom Italije ali je ostavio otvoren izbor pesme koju će otpevati na evrovizijskoj sceni. Nedelje pred nama daće nam odgovor i na to pitanje da li ćemo „Due vite“ posle Sanrema slušati i u Liverpulu.

Titulu najekscentričnijeg nastupa na ovogodišnjem 73. Sanremu odneo je Rosa Chemical, pevač koji je svojim izgledom, nastupom i celokupnom pojavom obeležio ovaj Sanremo kao neko ko nije mogao proći nezapažen. Izvođač koji se izjašnjava kao rodno fluidan, izveo je pesmu „Made in Italy“ a nastupom pokrenuo lavinu komentara kojih je bilo čak i u italijanskom parlamentu. Ni izvođenje gorepomenutog Fedeza iz publike na binu uz šokantan ples i poljubac ipak nisu pomogli Rosi da se dokopa superfinala mada je na kraju zauzeo respektabilno osmo mesto.

I ove godine je na Sanremu u revijalnom delu nastupilo dosta gostiju koji su ostavili trag kako na ovom muzičkom festivalu tako i širom svetske muzičke scene. Na početku festivala imali smo priliku da ponovo vidimo prošlogodišnje pobednike i šestoplasirane iz Torina 2022 – Mamuda i Blanka. Blankov nastup obeležio je i nesvakidašnji skandal. Nezadovoljan zbog toga što mu se glas ne čuje u slušalicama, prošlogodišnji laureat Sanrema pobacao je po bini Aristona cveće što nije naišlo na odobravanje publike.

U sredu osmog februara gledali smo pobednike iz 2021. godine, grupu Moneskin, koja je na scenu Sanrema donela posebnu energiju, rok zvuk i provokativne odevne kombinacije.

Koliko je publika bila željne dobre italijanske kancone, kao i da zna da uživa u istoj, pokazalo nam je oduševljenje koje je usledilo nakon što su se na sceni ovogodišnjeg Sanrema pojavili zajedno Đani Morandi, Masimo Ranijeri i Al Bano koji su nas podsetili na stare dobre hitove italijanske muzike.

U revijalnom delu festivalskih večeri, publici su se predstvili i mnogi drugi poznati italijanski muzički izvođači poput Salma, Gina Paolia, Luise Ranieri, Ornelle Vanoni i mnogi drugi.

Posebno mesto na festivalu je imao Suzuki stejdž, koji je bio postavljen na centralnom gradskom trgu u Sanremu, i na kome su se smenjivali mnogobrojni izvođači, uveseljavajući mnogobrojne posetioce ovog mondenskog letovališta.

Suzuki stejdz

Suzuki stejdž

Verovatno najveće zvezde bili su članovi benda Depeche Mode koji su u subotnje veče podsetili publiku na svoje najveće hitove. Bend je gostovanje na Sanremu iskoristio i za najavu svoje italijanske turneje koja će početi u julu mesecu ove godine.

Takođe, gostovanje ove svetski poznate grupe u malom italijanskom gradu na obali Mediterana bio je povod da se ljudi okupe u velikom broju ispred hotela gde su oni odseli i da sa nestrpljenjem i vriscima oduševljenja iščekuju njihovo pojavljivanje.

Neizostavni deo svake priče o Italiji, pa tako i o Sanremu jeste – moda. Ove godine su kao po dogovoru preovladavale crna ili crno-bela kombinacija, dok nas je tek po neko od izvođača iznenadio sa izntenzivnim koloritom, kao Lazza u finalu. Videćemo da li su ove boje novi trend u modi ili su se pak izvođači samo odlučili za ’proverene’ odevne izbore. Najviše pažnje na festivalu svakako su privukle toalete voditeljke Kjare Feranji, koje su (manje ili više) na uspešan način slavile izgled ženskog tela i slobodu u iskazivanju bez predrasuda.

Na kraju valja napomenuti i najvažniju poruku koju je festival želeo da pošalje publici, a to su snovi i važnost koju imaju za svakog čoveka.

Konačni poredak festivala Sanremo 2023 izgleda ovako:

  1. Marco Mengoni
  2. Lazza
  3. Mr Rain
  4. Ultimo
  5. Tananai
  6. Giorgia
  7. Madame
  8. Rosa Chemical
  9. Elodie
  10. Colapesce Dimartino
  11. Moda
  12. Gianluca Grignani
  13. Coma_Cose
  14. Ariete
  15. LDA
  16. Articolo 31
  17. Paola i Chiara
  18. Leo Gassmann
  19. Mara Sattei
  20. Colla Zio
  21. Cugini di Campagna
  22. Gianmaria
  23. Levante
  24. Olly
  25. Anna Oxa
  26. Will
  27. Shari
  28. Sethu

Da nakon završetka postoji depresija i pitanje ’’a šta sad?’’, kao i posle završetka svake Evrovizije, govori pesma koju je novinar Valerio Lundini napravio sa učesnicima Sanrema 2023 i gostima RAI Radio2, a kako bi sprečio prazninu koja nastane kod ’’Sanremaša’’ kada se festival završi. 

Ivana i Vukojica / OGAE Srbija

Ivana i Vukojica / OGAE Srbija

 

Prisustvo festivalu Sanremo 2023 je bilo jedinstveno iskustvo. Da je ovogodišnje izdanje Sanrema bilo posebno dovoljno govori činjenica da je ove godine Sanremo bio najgledaniji još od 1995. godine!

Izvor
Vukojica Živanović i Ivana Stošić