Foto: OGAE Srbija
Foto: OGAE Srbija

Sanremo 2024. iz ličnog ugla

Prošlo je sada već deset dana od završetka Sanrema 2024 ali se utisci još uvek sležu. Sedamdeset četvrto izdanje muzičkog festivala, održano od 6. do 10. februara 2024. godine, mnogo je više od toga. Zapravo predstavlja događaj na kome se prepliću pored muzike i mnoga društvena, kulturna i politička pitanja uz neizostavne glamurozne modne trendove. Sanremo je i ove godine pokazao i potvrdio da je za Italijane, a i šire, mesto koje pulsira kao celo italijansko, a neretko i evropsko društvo.

Festival je ove godine, i to svako od pet dugih festivalskih večeri, uživo pored televizijskih ekrana propratilo više od deset miliona gledalaca. Nije tajna da festival italijanske muzike karakteriše duga tradicija, puno poznatih pevača koji su se popeli na scenu Kazina Sanremo (1951-1976) i Teatra Ariston (od 1977 – danas), puno hitova koje i dalje slušamo, modna izdanja izvođača, ali od svega najviše posebna atmosfera koja se stvori u samom gradu Sanremu, prožeta uzbuđenjem i iščekivanjem početka festivala. Svake godine pa i ove bilo je tako, uz veliki broj ljubitelja kancona koje dolaze iz svih delova Italije ali i iz drugih zemalja Evrope pa i ostatka sveta.

Ulice Sanrema u festivalske dane postaju ispunjene, kao kutija šibica, a sam uži centar biva ograđen i popunjen sigurnosnim punktovima, koje svaki posetilac mora da prođe ukoliko želi da, koliko je moguće, bliže priđe Aristonu ili glavnom gradskom trgu Collombo. Sam ulaz u Teatar Ariston je tokom festivalskih dana ograđen i obezbeđen, ali je tu ujedno i najzanimljivije biti jer je verovatnoća da videte izvođače veoma velika. Gotovo svaki uzvik i povik je vrlo tačan signal da „zelenim tepihom“ upravo prolazi neko od učesnika festivala.

Maskota Rich Ciolino (Foto: Vukojica Živanović / OGAE Srbija)

Maskota Rich Ciolino (Foto: Vukojica Živanović / OGAE Srbija)

Ekipa OGAE Srbija koja je bila na licu mesta, mogla je u sve ovo da se uveri, posebno bivajući deo mase, koja se kišovitim ulicama Sanrema tiskala ispred Teatra Ariston iščekujući svoje omiljene umetnike. Tom prilikom ugledali smo svojevrsnu atrakciju Sanrema 2024, neobičnu maskotu poznatu po imenu Rich Ciolino, u vidu određenog bića s druge planete, koja je imala zadatak da prati i donese sreću Galiju, koji je izveo društveno angažovanu pesmu pod nazivom „Casa mia“ i našao se u superfinalu, među pet najboljih!

Sanremo je festival koji se po mnogo čemu izdvaja od ostalih. Osim što traje pet dugih noći, od kojih svako ima svoje propozicije, koje nisu jednostavne (u najavi ovogodišnjeg festivala već smo pisali o tome), svaka numera se izvodi uživo uz pratnju orkestra čija pojava podseća na nekadašnja izdanja takmičenja za Pesmu Evrovizije, kada je to bila obaveza najgledanijeg nesportskog događaja na planeti. Svaka pesma učesnica se po prvi put čuje upravo na sceni Ariston Teatra, što je posebno bilo zahtevno ispoštovati u aktuelnom vremenu konstantnog prisustva tehnologije i interneta.

Svake večeri, na trgu Collombo je bio upriličen bogat muzički program za sve ljubitelje italijanske muzike, a koji nisu uspeli da dođu do karata za Teatar Ariston. Posebni gosti na Suzuki stejdžu su bili neki od prošlogodišnjih učesnika: Lazza, Rosa Chemical, Tananai..

Pored glavnog trga u gradu, svake večeri održavale su se žurke do duboko u noć na brodu Smeralda, usidrenom u Sanremskom zalivu. Nekoliko puta tokom festivalskih večeri uživo u televizijski program bilo je direktno uključenje u atmosferu na brodu, gde je, između ostalih, muziku puštao i Bob Sinclar.

Konkurencija na Sanremu 2024. godine je bila možda nikada veća. Pre svega, na scenu Teatra Ariston su se popela četiri pobednika Sanrema i učesnika Pesme Evrovizije. Pod broj jedan, u pitanju je dvostruki laureat Sanrema, Mahmood i neko ko je do ovog učešća imao stopostotnu uspešnost kao takmičar. Dva učešća, dve pobede za Mahmooda, prva 2019. godine, a druga tri godine kasnije. Pored toga uz njegovo ime stoje dva vrlo zapažena pojavljivanja na velikoj sceni takmičenja za Pesmu Evrovizije. Prvi put drugo, vicešampionsko mesto, a drugi put respektabilna šesta pozicija. Ove godine na Sanremu, zapažen nastup, upravo onako kako smo i navikli od Mahmooda. Numera „Tuta Gold“ nije po oceni publike i žirija na kraju ušla u superfinale, ali je bila prva ispod crte. Šesto mesto za pesmu i pevača koji će gotovo zasigurno zauzimati visoke pozicije na budućim top listama.

Drugi učesnik iz društva „povratnika“ koga ćemo pomenuti jeste Antonio Diodato, pobednika Sanrema 2020. i nesuđeni predstavnik Italije na takmičenju za Pesmu Evrovizije koje je na veliku žalost mnogobrojnih gledalaca, odloženo zbog pandemije korona virusa. Posebno iskustvo nas sa ovog Sanrema veže za Diodato. Ekipa OGAE Srbija imala je priliku da kao nosilac PRESS akreditacije „Lucio Dalla“ prisustvuje pres konferenciji pomenutog pevača na dan velikog finala. Veliko je uživanje bilo slušati Diodata o tome kakve su mu impresije, iskustva sa Sanrema i šta ga posebno veže za taj festival kao i koja je tajna uspeha. Posebna čast je bila biti u velikoj festivalskoj pres sali sa novinarima i izveštačima iz cele Evrope. Požrtvovanošću i velikim entuzijazmom koji su nas vodili, uspeli smo da postavimo i nekoliko kratkih pitanja Diodatu u momentima kada je napuštao salu a zauzvrat smo dobili obećanje da će nam strpljivo dati odgovore prvom prilikom koja se pruži uz manji pritisak kao i da se raduje ideji da poseti Srbiji. Diodato se na Sanremu 2024. publici predstavio efektnom baladom po imenu „Ti muovi“ i pamtljivim nastupom. Na kraju se morao zadovoljiti trinaestom pozicijom.

Diodato - konferencija za medije (Foto: Vukojica Živanović)

Diodato – konferencija za medije (Foto: Vukojica Živanović)

Bronzani iz Beča, antologijski operski trio „Il Volo“ poznat po svojim „arijama“ na opšte oduševljenje publike odlučio se za još jedno učešće na Sanremu. Vredi podsetiti da ovom muzičkom triju ovo nije bilo prvo pojavljivanje posle veličanstvene pobede 2015. godine sa nezaboravnom numerom „Grande amore“. Ove godine su nam se predstavili pesmom „Capolavoro“ i zauzeli osmu poziciju na konačnoj tabeli.

Iako među najstarijima na sceni Sanrema 2024, posebno osveženje za sve ljubitelje Sanrema činio je sada već dvojac – Ricchi e Poveri, italijanski predstavnici na najvećem muzičkom evropskom takmičenju 1978. godine. Pobednici Sanrema iz 1985. godine ove godine su nas,  izvevši pesmu „Ma non tutta la vita“ na sceni Ariston teatra, podsetili na neka stara dobra vremena i na kraju zauzeli 21. mesto.

Posebnu pažnju ove godine privukao je Marco Mengoni. Pobednik Sanrema 2023 i prošlogodišnji predstavnik Italije u Liverpulu, popeo se na scenu Aristona ovaj put, pored Amadeusa, kao voditelj prve festivalske večeri. Sasvim suprotno od Sanrema 2023, činilo se da je Marco Mengoni imao tremu i određenu dozu nesigurnosti u nastupu, sve dok nije došao njegov muzički blok, kada je ponovo zablistao sa svojim glasom u izvođenju nekoliko pesama.

Sledi pregled pet prvoplasiranih učesnika Sanremo 2024, i još malo utisaka:

1. Angelina Mango – La noia
2. Geolier – I p’ me, tu p’ te
3. Annalisa – Sinceramente
4. Ghali – Casa mia
5. Irama – Tu no

Angelina Mango, pobednica festivala Sanremo 2024, na Pesmi Evrovizije u Malmeu predstaviće Italiju sa pesmom ’’La noia’’ (Dosada). Hm, po reakcijama na društvenim mrežama nekima je ova pesma dosadna, međutim kladionice je visoko kotiraju. Iako su mnogi smatrali da je suviše mlada i da nema dovoljno iskustva za festival kao što je Pesma Evrovizije, ipak su ukupni glasovi rekli nešto drugo. I pored toga što joj se pripisivalo da je popularna zahvaljujući ocu Giuseppe Mangu, jednom od najpoznatijih italijanskih pevača i autora pop muzike, kao ni što je tokom nastupa imala peh da padne na sceni, sve je to nije sprečilo da pobedi. Jedno je sigurno, privukla je pažnju, i sigurnim korakom ide ka Malmeu. Fun fact jeste da je Angelina prvi ženski pobednik Sanrema još od 2014-e godine!

Geolier, pretendent za pobedu na Sanremu 2024, prema glasovima bio je pobednik druge i četvrte večeri, a superfinalu u subotu drugi. Ovaj napolitanski pevač je očigledno imao veliku podršku publike ali primetili smo i da je u samom Sanremu jedna picerija podržavala ovog pevača. Ipak, u razgovoru sa italijanskim novinarima, u pres sali ’’Luco Dalla’’, saznali smo da ni oni nisu mogli da razumeju sve reči ove pesme jer odiše dijalektom, odnosno slengom koji je prepoznatiljv za Napulj. Geolier je bio apsolutni pobednik po glasovima publike što se verovatno može pripisati lokal patriotizmu Napolitanaca, ali je u konačnom zbiru ostao vicešampion Sanrema 2024.

Analisa je dobro poznata italijanskoj publici. Do sada je učesvovala nekoliko puta na festivalu Sanremo, i neposredno pre finala bila je smatrana favoritom od dela medija. Na 74. izdanju Sanrema, nastupila je sa pesmom ’’Sinceramente’’, koja se već po prvim taktovima mogla zamisliti na velikoj evrovizjskoj sceni. Njen ovogodišnji stajling, uključujući i spot koji je odmah izašao nakon festivala, dopunjavale su izazovne čarape. Ni iz šestog učešća nije uspela da oseti slast pobede, ali je svakako i sa ovim nastupom ostala upamćena kod publike koja će zasigurno željno iščekivati i njen sledeći nastup na sceni Ariston teatra.

Za Iramu je ovo bilo peto učešće na festivalu Sanremo i peto mesto u superfinalu, do sada najbolji ostvareni plasman. Čini se da je ovaj mladi i simpatični pevač sve bliži da u narednim godinama predstavlja Italiju na PE. Ove godine je na scenu Arsitona doneo veoma emotivnu i romantičnu baladu ’’Tu no’’ (Ti ne), koju je otpevao iskreno iz dubine svog srca, od čega su nekima u publici potekle suze.

Mr. Rain, široj publici poznat po zauzetom trećem mestu na Sanremu 2023, i ove godine je ima dopadljiv i njemu svojstven nastup. Počevši svoj nastup na klaviru, na romatničan način je doneo pesmu ’’Due altalene’’ na scenu Aristona. U skladu sa nazivom pesme, na sceni su bile postavljene dve ljuljaške…

Nek i Renga su bili zanimljiv takmičarski dvojac, koji su nastupili sa pesmom ’’Pazzo di te’’ (Lud za tobom), pri čemu je Nek publici u Srbiji dugi niz godina poznat sa hitom ’’Laura non c’e’ ’’. 

Trio La Sad koji se izvdojio pankom, kao muzičkim pravcem ali i svojim outfitom, razbio je smeran koncept ovogodišnjeg festivala. Šetajući Sanremom, naišli smo na radnju koja je prodavala stvari sa brendom benda. I još mnogi drugi… među kojima su kao i prethodnih godina bili učesnici izabrani u takmičenju koje se održava krajem prethodne godine ’’Sanremo giovani’’ i predstavlja svojevrsni „juniorski Sanremo“. Ove godine su svoj put do glavne scene Sanrema prokrčili bnkr44, Clara i Francesi.

Neizostavan element svakog Sanrema jesu specijalni gosti. Ovaj put nas je (a možda i Amadeusa) u Aristonu iznenadio fudbaler Zlatan Ibrahimović, koji se pojavio iz publike, sa zvucima pesme ’’Luda za tobom’’, koju peva Lepa Brena. Poznatom fudbaleru jugoslovenskog porekla, ovo je drugi put da gostuje na italijanskom festivalu, nakon 2021. godine, kada ga je orkestar najavio sa zvucima pesme ’’Jutro je’’, koju peva Nada Topčagić.

Kao specijalni gost Sanrema 2024, pojavio se i glumac John Travolta, sa kojim je voditelj Amadeus ostvario svoj san, da zaigra prepoznatljive korake iz Travoltinih filmskih uloga, poput Brilijantina. Međutim, ovo nije bilo dovoljno, tako da je voditelj, u jednom trenutku izuo svoje cipele, a kako bi bolje mogao da usvoji korake iz filma Pulp Fiction, koje je pokušavao da nauči od holivudskog glumca italijanskog porekla. Ni ovo nije bilo sve, nakon što se ponovo obuo, Amadeus je sa gostom izašao ispred Aristona, gde ih je čekao voditelj Fiorello, puno publike i nekoliko plesača odevenih u patke, da odigraju nacionalni šaljivi ples ’’Qua qua qua’’.

Gledajući kako John Travolta (u neverici) prvi put igra ’’Qua qua qua’’, čovek ne može a da ne prizna da Italijani znaju da naprave show. Tokom festivalskih večeri, među gostima sa našao Eros Ramazzoti, koji je svojim nastupom proslavio 40 godina od prvog izvođenja pesme ’’Terra promessa’’ (Obećana zemlja) na sceni Teatra Ariston, sa kojom je pobedio na Sanremu 1984. godine.

Još jedan jubilej je obeležen na veče finala, u subotu 10. februara. Na scenu je izašla Gigiola Cinquetti, koja je otpevala pobedničku pesmu Sanrema ali i Pesme Evrovizije iz 1964. godine i na ovaj način proslavila 60 godina pesme ’’Non ho l’eta’’ (Suviše sam mlada da te volim).

Ukoliko ste pratili festival Sanremo, u uglu ekrana ste mogli da vidite dva broja 70 i 100. Ove cifre se upravo odnose na dva jubileja koje RAI slavi sa ovogodišnjim izdanjem Sanrema, vek od emitovanja radijskog i sedam decenija televizijskog programa, što je sve doprinelo sveukupnoj proslavi italijanske nacionalne televizije. Kao omaž ovim jubilejima, tokom festivala, u tvrđavi Sveta Tekla u Sanremu, održana je izložba pod nazivom “Il festival si mostra’’ (slobodan prevod: Festival se prikazuje). U pet sala, bio je izložen razvoj prikazivanja fesivala od 1951. godine pa do danas. Od radio aparata tog vremena, preko starih televizora i tv kamera. Kao zaključak ove izložbe se nameće da je Sanremo medijski događaj koji je, možda više nego bilo koji drugi, pratio razvoj radija i televizije u Italiji. Navedena izložba je neminovno obuhvatila i neka od upečatljivh modnih izdanja voditelja i učesnika festivala kroz decenije postojanja.

Festival Sanremo, tokom svog postojanja, pored muzičkih, diktira i modne trendove. Tako i ove godine, imali smo prilike da na sceni Teatra Ariston vidimo izdanja visoke mode na voditeljkama i pevačicama: Emma (Ottolinger), Annalisa (Dolce&Gabbana), Teresa Mannino (Roberto Cavalli), Fiorella Mannoia (Louisa Spagnoli), Loredana (Valentino) i drugi.

Festival Sanremo i italijanska muzika predstavljaju snažno i prepoznatljivo obeležje italijanske kulture, kako u Italiji tako i u njenoj dijaspori. U prilog navedenom govori podatak da će 13. oktobra 2024. godine, biti održan 16. po redu festival italijanske muzike „New York canta“ („Njujork peva“), u organizaciji Asocijacije italijanske kulture Njujorka, koji će takođe emitovati RAI.

Sedamdeseto izdanje muzičkog festivala Sanremo je bilo peto po redu, a prema najavama i poslednje za Amadeusa kao umetničkog direktora. Prema svemu što smo videli i čuli – programu, gostima, muzici, ovogodišnji Sanremo je ispunio očekivanja!

Vrlo je teško zamisliti sledeći festival bez ovog poznatog italijanskog voditelja, koji je svakako ostavio težak zadatak i visoke standarde onome koga nasledi na ovoj poziciji. Sve čestitke zaposlenima RAI televizije i radija koji su mesecima pripremali predivan spektakl u kojem smo uživali svih pet festivalskih večeri.

Kao izvestioci OGAE Srbija sa lica mesta, složićemo se sa sloganom Sanrema 2024 – “Sanremo si ama“ (Sanremo se voli). Apsolutno!

Ivana i Vukojica sa novinarima italijanskog lokalnog radija RadioBCairoli Vigevano

Ivana i Vukojica sa novinarima italijanskog lokalnog radija RadioBCairoli Vigevano

Konačan poredak Sanrema 2024 :

  1. Angelina Mango – La noia
  2. Geolier – I p’ me, tu p’ te
  3. Annalisa – Sinceramente
  4. Ghali – Casa mia
  5. Irama – Tu no
  6. Mahmood – Tuta gold
  7. Loredana Bertè – Pazza
  8. Il Volo – Capolavoro
  9. Alessandra Amoroso – Fino a qui
  10. Alfa – Vai!
  11. Gazzelle – Tutto qui
  12. Il Tre – Fragili
  13. Diodato – Ti muovi
  14. Emma – Apnea
  15. Fiorella Mannoia – Mariposa
  16. The Kolors – Un ragazzo una ragazza
  17. Mr. Rain – Due altalene
  18. Santi Francesi – L’amore in bocca
  19. Negramaro – Ricominciamo tutto
  20. Dargen D’Amico – Onda alta
  21. Ricchi e Poveri – Ma non tutta la vita
  22. BigMama – La rabbia non ti basta
  23. Rose Villain – Click boom!
  24. Clara – Diamanti grezzi
  25. Renga Nek – Pazzo di te
  26. Maninni – Spettacolare
  27. La Sad – Autodistruttivo
  28. Bnkr44 – Governo punk
  29. Sangiovanni – Finiscimi
  30. Fred De Palma – Il cielo non ci vuole
Izvor
Vukojica Živanović i Ivana Stošić