Foto: Sarah Louise Bennett / EBU
Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Srbija je u finalu Pesme Evrovizije 2024!

Večeras smo imali priliku da pogledamo nastupe učesnika prvog polufinala Pesme Evrovizije 2024. godine, koja se održava u Malmeu u Švedskoj. U prvom polufinalu nastupalo je ukupno 15 zemalja, među kojima je bila i Srbija.

Kao i prethodne godine, učesnike finala biraju samo gledaoci odnosno sabiranjem glasova publike iz zemalja učesnica prvog polufinala i publike iz Švedske, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, ali i „ostatka sveta“ – gledaoci iz zemalja koje uopšte ne učestvuju na ovogodišnjem takmičenju i oni glasaju putem web stranice.

Srbija je tako večeras, kao prvoprozvana zemlja, obezbedila svoje šesto uzastopno finale na Evroviziji. Poslednji put kada se Srbija nije plasirala u finale bilo je sada davne 2017. godine, kada nas je predstavljala Tijana Bogićević sa pesmom „In too deep“, koja je završila tik ispod crte.

U finalu su se pored predstavnice Srbije plasirali i predstavnici Portugala, Slovenije, Ukrajine, Litvanije, Finske, Kipra, Hrvatske, Irske i Luksemburga.

Nažalost svoje učešće na ovogodišnjem takmičenju završili su predstavnici Azerbejdžana, Moldavije, Australije, Poljske i Islanda.

eurovision-2024-semi-final-1-qualifiers

Proglašavanje finalista 

Nakon proglašenja finalista, usledio je žreb gde su novoizabrani finalisti izvlačili u kom delu finala će nastupati. U opticaju su bile tri opcije – „prvi deo finala“, „drugi deo finala“ i nova opcija „izbor producenata“. Izbor producenata je novina, koja je uvedena ove godine kako bi se napravio još zanimljiviji šou. Učesnik koji je izvukao ovu opciju može nastupati u bilo kom delu finala, a odluku će doneti producenti nakon što budu proglašeni svi finalisti.

Predstavnica Srbije, Teya Dora je izvukla „izbor producenata“ tako da ćemo redni broj nastupa naše predstavnice saznati u petak u ranim jutarnjim časovima.

eurovision-2024-final-draw-after-semi-final-1

Nastup predstavnice Srbije u prvom polufinalu Pesme Evrovizije 2024

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>