Foto: Thomas Hanses
Foto: Thomas Hanses

Finale Evrovizije 2019: Svi detalji sa najvećeg muzičkog takmičenja u Evropi!

Nakon tri fantastične takmičarske večeri sinoć smo saznali pobednika 64. Pesme Evrovizije. Reč je o dvadesetpetogodišnjem Dankanu Lorensu (Duncan Laurence) koji je sa pesmom „Arcade“  Holandiji doneo petu po redu pobedu na ovom takmičenju. Holandija je na novi trijumf čekala skoro pola veka, tačnije 44 godine – zadnji put su pobedili davne 1975. godine. Holandija je osvojila 492 poena u finalu i to tako što je od publike dobila 261 poen, a od žirija 231 poen.  Zanimljivo je to da Holandija nije bila pobednik ni prema oceni žirija ni prema oceni publike.

Pogledajte pobednički nastup Duncana

Što se tiče ostalih, drugo mesto zauzeo je predstavnik Italije Mahmud koji je sa pesomo „Soldi“ osvojio 465 poena, dok je treće mesto pripalo predstavniku Rusije Sergeju koji je osvojio 369 poena sa pesmom „Scream“. Zanimljivo je i to što je Sergeju ovo drugo učešće na Evrosongu, prvi put je učestvovao 2016. godine, i oba puta je osvoio 3. mesto u konačnom plasmanu. Možda će za njega važiti treća sreća? Što se tiče predstavnice Srbije ona je u konačnom plasmanu osvojila 17. mesto sa osvojenih 92 poena.

rezultati

Foto: EBU 

U tabeli možete pogledati sve odvojene poene žirija i publike, kao i konačni poredak ovogodišnjeg takmičenja.

 

Ako analiziramo malo tabelu možemo videti da je bilo veoma neizvesno i šaroliko pri vrhu tabele. Što se tiče žirija najviše poena dobio je predstavnik Švedske koji je osvojio 239 poena, dok je pomalo iznenađujuće na drugom mestu bila predstavnica Severne Makedonije koja je imala samo 2 poena manje od Švedske. Na trećem mestu našao se pobednik Evrosonga 2019. – predstavnik Holandije. On je osvojio 231 poen. Što se tiče Srbije žiri je nije stavio na visoku poziciju. Nevena je osvojila tek 38 poena od strane žirija i tako zauzela 19. poziciju.

Što ste tiče publike tu je priča bila malo drugačija. Prema oceni gledalaca širom Evrope i Australije, najbolju pesmu imala je Norveška koja je osvojila 291 poen. Drugo mesto zauzela je Holandija, koja je sakupila 261 poen, a treće mesto pripalo je Italiji – 253 peona. Zanimljivo je to da je Švedska, koja je bila najbolja prema mišljenju žirija, osvojila „tek“ 93 poena i zauzela 9. mesto kod publike. Isto je bilo i sa predstavnicom Severne Makedonije, koja je od publike dobila 58 poena i zauzela 12. poziciju. Srbija je kod publike prošla slično ko naši južni susedi, osvojili smo 54 poena iliti 13. mesto kod publike.

Od koga je Srbija dobila poene?

Kao što smo već rekli Srbija je sinoć sakupila ukupno 92 poena – 54 poena od publike i 38 poena od žirija.

 

Ako uporedimo sa prošlogodišnjim glasovima, možemo videti da smo i prošle godine od žirija osvojili takođe 38 poena. Takođe i prošle godine smo dobila po 12 poena kako od žirija tako i publike iz Crne Gore. Zanimljivo je i to što smo od publike iz Rusije posle dužeg vremena dobili neke poene.

Kako su glasali srpski stručni žiri i srpska publika?

Članovi ovogodišnjeg srpskog stručnog žirija su:

  • predsednik žirija Aleksandar Sanja Ilić – kompozitor, aranžer i muzički producent, jedan od autora jugoslovenske pesme iz 1982. godine „Halo, halo“ i osnivač grupe „Balkanika“ koja je prošle godine u Lisabonu predstavljala Srbiju
  • Aleksandra Sara Milutinović  – kompozitor, tekstopisac, aranžer i muzički producent, autor mnogih domaćih hitova, kao i autor pesme „Rijekom bez imena“ koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu 2007.
  • Leontina Vukomanović Pat – kompozitor, tekstopisac i pevačica, učesnica Beovizije 2004, autor teksta pesme Lane moje i kompozitor Lenine pesme koja je predstavljala Srbiju na Dečjoj pesmi Evrovizije 2015. godine
  • Silvana Grujić  – urednica Muzičkog programa RTS-a i komentator takmičenja za Pesmu Evrovizije i Bečkog novogodišnjeg koncerta
  • Vojislav Voja Aralica – muzički producent, aranžer, kompozitor i izvodjač, doprineo je stvaranju velikog broja filmskih numera, mjuzikla i TV reklama

Glasovi Srbije izgledaju ovako:

 

Što se tiče srpskih glasova publika i žiri su se složili kome će dati 12 poena – našim južnim susedima Severnoj Makedoniji. Zanimljivo je to da srpski žiri nije dao ni jedan poen pobedničkoj kompoziciji i ovo je prvi put da se to desilo. Srpska publika je pobednika počastila sa 3 poena.

Najzanimljiviji trenuci Pesme Evrovizije 2019!

Ova evrovizijska sezona bila je više nego zanimljiva. Mnoge zemlje su posle dužeg niza godina uspele da se plasiraju u finale takmičenja. Prva na redu je Severna Makedonija koja je ove godine uspela da se plasira u finale sa pesmom „Proud“ koju je izvela Tamara Todevska, inače rođena sestra naše poznate pevačice Tijane Dapčević. Koliko je ovo veliki uspeh govori i podatak da je Severna Makedonija poslednji put u finalu bila 2012. godine kada ih je predstavljala Kaliopi sa pesmom „Crno i belo“ odnosno da im je ovo tek drugo finale u poslednjih 11 godina. Takođe Tamari je ovo drugi put da predstavlja svoju zemlju. Ona je predstavljala Severnu Makedoniju na Evrosongu u Beogradu 2008. sa pesmom „Let Me Love You“ ali nažalost nije uspela da se plasira u finale. Da bi uspeh i iznenađenje bili još veći Tamara je uspela da neverovatnim izvođenjem osvoji srca žirija koji ju je stavio na drugo mesto i ne samo to, ona je uspela da ostvari najbolji plasman u istoriji svoje zemlje na ovom takmičenju osvojivši 8. mesto i 295 poena.

Drugo iznenađenje je i San Marino. Ova mala apeninska država je uspela da se po drugi put u svojoj istoriji plasira u finale Pesme Evrovizije. Isto kao i u slučaju Severne Makedonije, i ovde je to posle dužeg vremena uspeo da učini povratnik Serhat koji je odpevao pesmu „Say Na Na Na“. Ovim nastupom San Marino je takođe ostvario svoj najbolji rezultat – 20. mesto u finalu sa 81 poenom.

Veliki uspeh ostvario je i predstavnik Švajcarske Luka Heni (Luca Hänni) koji je takođe posle dužeg vremena uspeo da uvede svoju zemlju u finale i tamo osvoji visoko 4. mesto. Švajcarska je u proteklih 13 godina samo 3 puta uspela da se plasira u finale, a ovo je njen najbolji uspeh još od 1993. godine.

Pored ovih lepih trenutaka, moramo da spomenemo i to da se prvi put u istorij ovog takmičenja desilo da se Rumunija i Jermenija dva puta za redom ne plasiraju u finale.

Ove godine takođe ćemo Evroviziju pamtiti i po tome što je, tokom revijalnog dela, nastupala jedna od najvećih muzičkih imena današnjice – Madona. Ona je u delu između nastupa i čitanja glasova, pozdravila i pohvalila sve izvođače na ovom takmičenju, kao i organizatore za izvanredan šou, a publiku je obradovala premijernim izvođenjem njene nove pesme „Future„, kao i njenog hita „Like a Prayer„.

Skandali

Nažalost skandali su nešto što vrlo često viđamo na Evrosongu. Ove godine na takmičenju je učestvovalo 41 zemlja umesto prvobitno planiranih 42. Naime u Ukrajini se desio jedan politički skandal tokom njihovog nacionalnog izbora. Tokom trajanja ukrajinskog izbora pobednica Evrosonga 2016. Džama, koja je bila u stručnom žiriju, napala je glavnog favorita za pobedu MARUV zbog njenih nastupa i popularnosti u Rusiji, sa kojom inače Ukrajina trenutno ima veoma zategnute političke odnose. Na to se nadovezao i zamenik premijera Ukrajine koji je na društvenim mrežama izneo stav kako “osoba koja nastupa u agresorskoj zemlji ne smije predstavljati Ukrajinu”. Ali to nije bilo sve, nakon što je MARUV zvanično i pobedila na nacionalnom izboru, ukrajinska televizija je iznela ugovor u kojem između ostalog piše da MARUV ne sme nastupati u Rusiji sve do kraja Evrosonga. MARUV je odlučila da ne bude deo političke manipulacije i da ne potpiše ugovor i time je odustala od nastupa na Pesmi Evrovizije. Pošto ni ostali učesnici nisu želeli da nastupaju pod ovakvim uslovima, Ukrajina se zvanično i povukla sa takmičenja.

Koliko je politika važan faktor u Ukrajina što se tiče Pesme Evrovizije vidi se i u izjavi ukrajinske televizije da u slučaju da Rusija pobedi u Tel Avivu, Ukrajina neće nastupati ni 2020. godine.

Inače mnogi fanovi su bili razočarani ovakvim raspletom, jer su mnogi MARUV i njenu pesmu „Siren song“ već videli kao jednog od glavnih favorita za pobedu u Izraelu. Čak se šuškalo da su i pojedine zemlje bile zainteresovane da ponude da MARUV nastupa za njih, što je pevačica iz Ukrajine odbila. Za sve one koji nisu čuli njenu pesmu to mogu učiniti u videuispod.

Pored ovog političkog skandala, sinoć smo imali priliku da vidimo još jedan, moglo bi se reći mnogo veći skandal u kojem su učestvovali kontraverzni predstavnici Islanda. Grupa Hatari je još pre samog Evrosonga najavila kako će u Izraelu tokom svog nastupa razvizti zastavu Palestine i  poslati poruku podrške narodu Palestine, što je u jednom trenutku zamalo dovelo do toga da domaćini uskrate gostoprimstvo islandskoj delegaciji (nešto slično što se desilo između Rusije i Ukrajine 2017. godine). Kako bi se izbegla ova situacija izvršni supervizor Pesme Evrovizije, Jon Ola Sand lično je tražio od članova grupe da se suzdrže od bilo kakvih provokacija, što su oni navodno prihvatili. I kada su svi misleli da će se ova priča tako završiti, sinoć tokom saopštavanja glasova publike, članovi grupe su razvili zastave Palestine usled čega je publika u areni počela da zviždi i negoduje.

Prema zakonima Izraela, ovakve provokacije predstavljaju akt neprijateljstva prema izraelskoj državi i mogu se sankcionisati tako što će biti deportovani iz zemlje i dobiti zabranu ulaska u zemlju na određeni vremenski period. Takođe moguća je i novčana kazna, kao i kazna zatvorom. Da je reč o velikom incidentu govori i to što je Referentna grupa odmah nakon finala izjavila kako će se povodom ovog incidenta održati hitan sastanak. Ostaje nam da vidimo kako će se cela ova situacija rešiti.

Incident prdstavnika Islanda sa zastavom Palestine

Nije politika ta koja se jedino umešala u ovogdišnje takmičenje. Desio se još jedan incident sa članovima žirija iz Belorusije. Nekoliko sati pre održavanja finala Evrosonga 2019. Evropska radiodifuzna unija odličila je da suspenduje žiri iz ove istočno evropske zemlje zbog toga što su članovi žirija u jednom intervju za beloruske novine otkrili kako su glasali u prvom polufinalu, što je inače strogo zabranjeno prema pravilima ovog takmičenja.

Pored svih ovih incidenata Evroviziju u Tel Avivu će mnogi izvođači da pamte i po tome što je dosta bilo tehničkih grešaka. Mnoge delgacije su se žalile organizatorima na tehničke probleme tokom svojih proba, pa su tako mnoge zemlje imale i dodatne probe. Među njima bili su predstavnici Estonije, Moldavije, Holandije… Takođe su se i mnogi gledaoci iz pojedinih zemlja žalili kako su imali probleme tokom prenosa takmičenja.

Jedan komentar

  1. Zvezda

    Za ovo što su Islanđani uradili treba imati ogromna m***.

    Interesantno je to da državu Island zabole uvo za politiku i da maltene i nisu u Evropi a da su se odlučili na ovakav potez…