BelarusESC2021

Belorusija diskvalifikovana sa Pesme Evrovizije 2021.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je večeras da Belorusija neće moći da učestvuje na predstojećoj Pesmi Evrovizije u Roterdamu.

EBU je izvestio da je u sredu, 10. marta, pisao beloruskom javnom servisu BTRC, koji je odgovoran za belorusku pesmu za Evrosong, i zatražio da preduzmu sve neophodne korake kako bi zamenili svoju prvobitno poslatu pesmu „Ya Nauchu Tebya“ (Ja ću te naučiti) koju izvodi grupa Galasy ZMesta, a koja nije bila u skladu sa pravilima takmičenja. Naime, ubrzo po objavljivanju, pesma je naišla na negativne reakcije od strane obožavalaca Pesme Evrovizije zbog dvosmislenog teksta koji ima političku konotaciju, a EBU želi da zadrži apolitičnu prirodu takmičenja. Dodatno, grupa je nastupala na mitinzima podrške beloruskom predsedniku Lukašenku, što se naročito u zapadnim medijima, iznosi kao neprihvatljivo.

U dogovorenom roku, BTRC je poslao novu pesmu istih izvođača. Po prispeću nove kompozicije, EBU i Referentna grupa Pesme Evrovizije, pažljivo su preslušali novu pesmu kako bi procenili njenu podobnost za takmičenje. Međutim, zaključeno je da i nova pesma krši pravila, budući da bi takmičenje moglo da se iskoristi kao instrument za plasiranje nepodobnih stavova. 

S obzirom da Belorusija nije uspela u produženom roku da pošalje pesmu koja je u skladu sa pravilima takmičenja, predstojeća Pesma Evrovizije u Roterdamu će proći bez njenog predstavnika. Trebalo je da Belorusija nastupi u prvom polufinalu, 18. maja. Prema tome, na takmičenju se pojaviti predstavnici 39 zemalja – 16 u prvom polufinalu, 17 u drugom, dok je 6 zemalja direktno u finalu. 

Izvor
  • eurovision.tv