pobednik OGAE SC 23

Švedska je pobednik OGAE Second Chance 2023! Srbija na visokom 6. mestu

Sinoć smo saznali rezultate takmičenja OGAE Second Chance 2023 (druga šansa). Pobednik ovog takmičenja je Švedska, koju su predstavljali Marcus i Martinus, sa pesmom „Air“. Oni su osvojili 322 poena, od 35 OGAE klubova, koji su imali pravo glasa na takmičenju.

Drugo mesto pripalo je Norveškoj koja je sakupila 286 poena, dok je treće mesto zauzela takođe skandinavska zemlja, Finska sa osvojena 252 peona.

Pobednik OGAE Second Chance 2023

Predstavnik Srbije, Filip Baloš postigao je vrlo dobar rezultat sa pesmom „Novi plan drugi san“, osvojivši 161 poen i šestu poziciju na tabeli. Ovo je najbolji rezultat koji je Srbija postigla na ovom takmičenju u poslednjih 10 godina.

Od naših komšija na takmičenju OGAE Second Chance 2023. nastupale su još i Albanija (11. mesto), Hrvatska (15. mesto) i Rumunija (19. mesto). Ove godine takmičilo se 23 OGAE kluba.

OGAE Second Chance 2023 - rezultati tabela

Kako je glasala OGAE Srbija?

Članovi OGAE kluba iz Srbije su glasali na sledeći način:

1 poen za  Finsku
2 poena za  Nemačku
3 poena za  Ukrajinu
4 poena za  Portugal
5 poena za  Dansku
6 poena za  Španiju
7 poena za  Hrvatsku
8 poena za  Italiju
10 poena za  Švedsku
12 poena za  Norvešku

Od koga je predstavnik OGAE Srbije dobio poene?

Predstavnik Srbije je osvojio 161 poen, dobivši bodove čak 29 OGAE udruženja od 34 koji su imali pravo glasa. Naš predstavnik nije dobio nijedan poen od OGAE klubova iz Albanije, Turske, Francuske, Kipra i Rumunije.

 

Zanimljivosti 

OGAE klub iz Švedske je najuspešniji klub na ovom takmičenju. Švedska je pobedila čak 18 puta na 37 izdanja. Ovo je druga uzastopna pobeda Švedske. Takođe ovo je drugi put da ista zemlja pobedi i na Evroviziji i na OGAE Second Chance (druga šansa), i naravno to je bila Švedska.

Što se tiče OGAE kluba iz Srbije, mi nismo nikada pobedili na takmičenju. Najbliža pobedi naša zemlja je bila 2005. godine kada je Jelena Tomašević sa pesmom „Jutro“ osvojila drugo mesto. Ovo je naš drugi najbolji rezultat na ovom takmičenju. Šesto mesto na tabeli na OGAE Second Chance za Srbiju pored Filipa Baloša, osvojili su još Ivana Jordan sa pesmom „Lazarica“ (2006. godine) i Dušan Svilar sa pesmom „Spas“ (2013. godine). Spisak dosadašnjih pobednika i naših predstavnika možete da pogledate OVDE.

Jedina dve države sa Balkana koje su uspele da osvoje ovo takmičenje jesu Truska (1999. godine) i Slovenija (2006. godine).

Šta je takmičenje OGAE Second Chance?

OGAE Second Chance ili „druga šansa“ je godišnje internet takmičenje koje je osnovano 1987. godine i organizuju ga ogranice OGAE, međunarodnog kluba ljubitelja Pesme Evrovizije. Održava se svake godine nakon Pesme Evrovizije i učestvuju zemlje koje su održale nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije.

Svaki OGAE klub bira pesmu sa nacionalnog izbora iz svoje zemlje, koja će ih predstavljati na takmičenju. U izboru učestvuju sve pesme sa nacionalnog izbora, osim pesme koja je pobednik i koja zemlju predstavlja na Pesmi Evrovizije. Glasove daju članovi OGAE klubova, a glasanje se odvija evrovizijskim stilom.

Takmičenje je ranije bilo događaj koji nije bio emitovan, ali je tokom godina evoluirao kroz razvoj tehnike, tako da se sada emituje na YouTube i ostalim servisima za strimovanje.

Prezentacija rezultata OGAE Second Chance 2023