IMG_5594

Ekskluzivno sa audicije u Beogradu

Vladimir Graić

Vladimir Graić

Juče je u Dečjem kulturnom centru u Beogradu, održana poslednja i ujedno najveća audicija za srpski nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije 2015, Beoviziju. 40 kandidata je izvelo po jednu ili više pesama pred selekcionom komisijom koju su činili kompozitor pesme koja će nas predstavljati u Beču, Vladimir Graić, pop pevačica, kompozitor i tekstopisac Leontina Vukomanović, kompozitor i aranžer Aleksandar Kobac i šef srpske delegacije za Evroviziju, Dragan Ilić Ilke. Oni su uživo uz muzičku pratnju, izvodili domaće i strane hitove, a s obzirom na veliki broj kandidata, audicija je trajala skoro 6 časova uključujući pauze u dva navrata.

Priliku da prvi nastupa na jučerašnjoj audiciji, imao je bend Vokal 5, koga čine Miloš Marković, Marko Jović, Filip Trajanovski i Ana Maglica. Bend je osnovan pre nekoliko meseci i šira publika ih zna kao učesnike X Faktora Adria i šoua „Ja imam talenat“, ali i kao pobednike festivala „Proleće u Beogradu 2014″, gde su zajedno sa Tijanom Dapčević izveli numeru „Kišobran“. Danas su se predstavili izvedbom pesme „Unconditionally“, koju u originalu izvodi Kejti Peri.

Nakon njih, pred žiri je izašao Aleksandar Stojanović (24) iz Beograda. Aleksandar nastupa po klubovima u regionu, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, a za audiciju je spremio pesmu Petra Graša „Utorak“. Istu pesmu je otpevao u tekućoj sezoni Zvezda Granda, a taj njegov nastup možete pogledati OVDE. Potom je nastupila Aleksandra iz Smedereva. Ona je student Ekonomskog fakulteta, živi u Beogradu i peva četiri puta godišnje u predstavi „Brod plovi za Beograd“ u Ateljeu 212. Izvela je pesmu Tanje Banjanin „Ja činim sve“

Sledeća kandidatkinja, Ana Đorđević, studira prava i bavi se muzikom, a predstavila se pesmom „Čuvam te“ Aleksandre Radović. Ana Perišić, apsolvent psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, otpevala je pobedničku pesmu Beovizije 2005, „Jutro“ Jelene Tomašević. Danka Ubiparip (32), diplomirani ekonomista, trenutno je na master studijama na FON-u. Živi na relaciji Beograd – Novi Sad, gde nastupa sa tamburaškim orkestrima. Svoje glasovne mogućnosti je pokazala pevajući „Maglu“ Josipe Lisac i Viktorijinu „Barakudu“. Poslušajte kako Danka uz tamburaše peva „Svud po nebu“.

Nakon nekoliko devojaka, na bini se pojavio i jedan mladić. Dejan Drakulić (33) iz Loznice, završio je osnovnu muzičku školu i političke nauke. Učestvovao je u šou programu „Ja imam talenat“ u sezoni 2011/12, kada je stigao do polufinala. Danas je otpevao „Tajnu vještinu“ Gibonnija i „U ljubav vjere nemam“ Olivera Dragojevića. Odmah nakon njega, na scenu je izašao Dejan Gladović (26) iz Beograda. Završio je muzičku školu za gitaru i nastupa od svoje 17. godine. Član je benda „Profesori“ sa kojim nastupa po klubovima. U trku za Beoviziju, ušao je izvođenjem pesme „Ledena“ Tošeta Proeskog.

Irina Melody (26),  završila je srednju muzičku školu – džez pevanje i Filološki fakultet. Nastupila je sa pesmom „Korake ti znam“ sa kojom je Maya Sar predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Evroviziji 2012. u Bakuu i Vanninom „Kao da me nema“. Anastasija Knežević (16) dolazi iz Beograda, ide u VIII Beogradsku gimnaziju. Nastupa sa bratom Stefanom (23), pa pogledajte njihovo zajedničko izvođenje globalnog hita „Rolling in the deep“. Ova talentovana devojčica, ćerka tekstopisca Strahinje Kneževića, izvela je akapela verziju „Najbolje pesme“ koju inače izvode SevdahBABY ft Anette & Djixx, a izvela je i „Ain’t no other man“ Kristine Agilere uz muzičku pratnju.

Katarina Kovačević

Katarina Kovačević

Na red je stigla i Ivana Vladović (31), učesnica 4. sezone „Ja imam talenat“, koja se pevanjem bavi desetak godina. Trenutno radi kao frilens pevač, peva prateće vokale, a žiriju se predstavila hitom Olivera Mandića „Smejem se, a plakao bih“ i svetskim hitom „Wake me up“. Nakon nje, čuli smo Jordanu Cvetković (25), geodetskog inženjera po struci, kako izvodi „Košavu“ Jelene Tomašević. Ivan Vasiljević (34) iz Loznice, završio je srednju muzičku školu, najviše voli operu i nastupa sa svojim bendom. Od njega smo čuli „Volare“ u duhu operskog ivzđača i „Sve još miriše na nju“ Parnog valjka.

Među kandidatima na današnjoj audiciji našla se Katarina Kovačević (23) iz Negotina, pobednica 4. sezone Ja imam talenat. Otpevala je „Zlatni dan“ Bisere Veletanlić i „I’m so excited“ grupe The Pointer Sisters. Zamolili smo je za kratak komentar:  

Žiri je stvarno jako fin, a i muzičari koji su nas pratili, za sada je sve super. Ne znam šta da očekujem, ne mogu ništa dok se nešto ne desi.

Kristina Marić (39) iz Beograda, trenutno je urednik na radiju, a za audiciju je spremila Viktorijinu pesmu „Daj ne pitaj“ i „What’s love got to do with it“ Tine Tarner. Među kandidatima našla se i ćerka poznate pevačice Gordane Stojićević, Lana Janković (23) iz Beograda, koja je otpevala „People help the people“ i „Čuvaj moje srce“ Aleksandre Radović. Marija Radivojević (22) stiže iz Zrenjanina, studira španski jezik, došla je da okuša sreću „Tužnom pesmom“ Nevernih beba. 

Sledeću nadu mnogi znaju od ranije iz 3. sezone „Ja imam talenat“ gde je stigla do same završnice, ali i sa Evrosonga 2013, gde je bila prateći vokal Beloruskinji Aljoni Lanskaji. Ona je Marija Lazić (21) sa Novog Beograda, pevačica benda „Profesori“. Ona je otpevala dve pesme, od kojih je jedna Viktorijina „Samo teraj ti po svome“. Usledila je još jedna Marija iz Beograda. Marija Mitić (22) studira novinarstvo i peva u bendu Style po klubovima u zemlji i inostranstvu. Danas je došla da osvoji žiri izvedbom Zanine pesme „Dodirni mi kolena“. Takmiči se u tekućoj sezoni Pinkovih zvezda. Poslušajte kako izvod Cecin „Poziv“.

Marija (19) iz Beograda, studira francuski jezik i povremeno pravi akustične svirke po kafićima. Izvela je srpsku evrovizijsku pesmu iz Dizeldorfa „Čaroban“ i „Najlepše želje“ Zemlje Gruva. 21. kandidat koji je nastupio, Bojan Marković (25) stiže iz Trstenika, završio je nižu muzičku školu i trenutno završava master studije biologije i geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Izveo je pesmu „Prsten od sto“ .

Sonja Škorić

Sonja Škorić

Nakon pauze od sat vremena, nastupio je Vladan Cvetanović (26), koji je izveo pesme „U tebe sam zaljubljen“ Rođe Raičevića i Gibonnijevu „Temperu“. Posle njega, na binu je stupila Marina Stefanović (27), apsolvent novinarstva i članica benda „Muzički voz“. Otpevala je „Počnimo ljubav ispočetka“ Beti Đorđević i Biserin „Zlatni dan“. Sledeći kandidat je Milan Bujaković (27), koji voli sve da peva, od zabavne, preko strane do narodne muzike, a za danas je spremio „E draga draga“ Zdravka Čolića. Milica Nikolić (25) kaže za sebe da je „life coach“, ali želi da se ubuduće posveti muzici. Piše pesme i komponuje, a pred žirijem je izvela „Da se tebi opet vratim“ Nine Badrić.

Zatim je Nina Đumić iz Zemuna, učesnica prošle sezone Zvezda Granda, otpevala „More pelina“ Marije Šerifović akapela, a uz muzičku pratnju „Dodirni mi kolena“. Radi svirke po beogradskim kafanama, ali i svadbe.  Posle Nine, imali smo priliku da vidimo Petra Boškovića (26), dete iz filipinsko-srpskog braka, koji je između ostalog izveo pesmu Parnog Valjka „Dođi“.  Učestvovao je u šou programima „Ja imam talenat“ i „Prvi glas Srbije“, gde je stigao do polufinala i iza sebe ima objavljen album za City Records sa naslovnom numerom „Ti si deo mene“.

Pored brojnih takmičara na današnjoj audiciji, našla se i predstavnica Srbije na Dečjoj Evroviziji, Sonja Škorić (18) iz Pančeva, koja je 2010. godine osvojila visoko 3. mesto. Sonja je pevala „Girl on fire“ Ališe Kiz i Tošetovu „Volim osmijeh tvoj“. Evo kako je Sonja za naš sajt prokomentarisala audiciju:

Bilo je dobro, zadovoljna sam svojim nastupom i reakcijom žirija. Graja je bio jako dobar i pohvalo me je. Kada bih predstavljala Srbiju na velikoj Evroviziji, mislim da bih plakala od sreće.

Gordana Stanić (26), završila je ekonomiju, ali želi da se bavi muzikom. Otpevala je „Čuvaj me“ Aleksandre Radović i „Stop“ Sem Braun. Prijavila se na audiciju kako bi pokušala da se domogne Beovizije, ali nema neka preterana očekivanja. Među kandidatima je i Svetozar Igić (18), pobednik festivala Čarolija 2006. godine. Učenik je Zemunske gimnazije, a osim što je danas pevao, on je i svirao klavijaturu. Od njega smo čuli Tošetovu pesmu „Još uvek sanjam da smo zajedno“. Iz Zaječara je došao Ivan Jovanović (19), i za ovu priliku je otpevao „Jesen u meni“ Parnog valjka. Ivan studira na Visokoj saobraćajnoj školi u Zemunu. Nastupao je sa Negro bendom iz Kragujevca.

Uroš (21) stiže iz Starčeva. Uroš je bio student, a trenutno je u potrazi za poslom. Izveo je Tošetovu „Još i danas zamiriše trešnja“ i „Onaj ko te ljubi“ Tonija Cetinskog. Varja Topalović (16), učenica III beogradske gimnazije, peva etno pesme i pohađa školu tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić. Ona je izvela „Najlepše želje“ od Zemlje Gruva, po zahtevu žirija jednu etno pesmu pod nazivom „Kad zapevam“, „Fallin'“ Ališe Kiz i „Molitvu“ Marije Šerifović. Zatim je nastupila  solista RTS-a Vesna Dimić (42), koja inače izvodi narodnu izvornu muziku, a za audiciju je spremila „Non, je ne regrette rien“ Edit Pjaf i „Zlatni dan“ koju je zajedno u glas otpevala sa Leontinom. 

Vuk Mirović (19), student prve godine Ekonomskog fakulteta u Beogradu, prijavio se da vidi da li može da ispuni očekivanja žirija i na kraju ode na Evrosong. Završio je osnovnu šestogodišnju muzičku školu za klavir. Na audiciji je otpevao „Moja draga“ Zdravka Čolića i pesmu „Anđeo“ Borisa Režaka. Nakon Vuka, predstavila se Milena Živković (31) čuvenom baladom „Rođeni“ od Kaliopi. Ona je urednica sajta za decu. Imala je malu tremu, jer kako je rekla, 13 godina nije nastupala pred širim auditorijumom. Nemanja Antonić (20) iz Beograda, rođeni Šapčanin, potrudio se, pa smo ga uporedo čuli i kako svira i kako peva. Izveo je duetsku pesmu „Zabluda“ Željka Joksimovića i Tonija Cetinskog, „Stay with me“ Sem Smita i Tonijevu „Blago onom ko te ima“. Nemanja se dugo bavi muzikom, što autorski (između ostalog pisao muziku i tekst za „Dominaciju“ i „Alter ego“ Milici Pavlović), što pevački, a nedavno je objavio svoj prvi singl „Srce od leda“.

Pri kraju maratonskoh audicija, pojavio se najbrojniji sastav Glas ne žice. Ovaj šestočlani akapela sastav, koji oduševljava odličnim izvođenjem bez instrumenata, poznat je publici kao finalista treće sezone šoua „Ja imam talenat“ (2011/12) . Sada žele na Beoviziju, a na putu ka njoj pred žirijem su izveli „End of time“ od Bijonse i „Koketu“. Podsetimo se njihovog nastupa u finalu Talenta. Veruju u njihovu ideju i pevanje i da mogu na najbolji način da predstave Srbiju Evropi.

I za sam kraj, ostala su dva bivša učesnika karaoke takmičenja „Cityvizija“ u organizaciji OGAE Srbija. Željko Sarić (32) iz Beograda, bavi se borilačkim sportom MMA, ali velika ljubav mu je i muzika i ima želju da se pojavi na evrovizijskoj sceni. On je izveo „Opet si pobijedila“ Tonija Cetinskog i pobedničku pesmu Beovizije 2003. „Čija si“ Tošeta Proeskog. Željko je pobedio na Cityviziji 2009. Bavi se i ugostiteljstvom. Miodrag Radosavljević, pobednik ovogodišnje Cityvizije, izveo je „Sex bomb“ Toma Džonsa, „Sve još miriše na nju“ Parnog valjka i srpsku evrovizijsku pesmu iz 2012. „Nije ljubav stvar“ Željka Joksimovića.

Mada bi se reklo da je žiri prilično zadovoljan kandidatima, jer se gotovo svi duže vreme bave pevanjem, nakon održanih audicija u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu, Novom Sadu i Beogradu, kompozitor Graja će u uži izbor odabrati svega desetak kandidata, koji će se potom naći u specijalnoj emisiji Radio-televizije Srbije u kojoj ćemo saznati ime neafirmisanog izvođača, koji će se i naći na samoj Beoviziji zajedno sa još dva, direktno izabrana izvođača.

Jedan komentar

  1. miss Me

    PETAR BOSKOVIC <3