AleksaJelic2

Intervju: Aleksa Jelić

Pred vama je intervju sa trećim učesnikom nacionalnog izbora Srbije za Pesmu Evrovizije u Beču, Aleksom Jelićem, čime zaokružujemo prve razgovore sa njima, nakon što su i zvanično potpisali ugovore u RTS-u.

Kako je došlo do saradnje između tebe i Graje da budeš izabran za učesnika našeg nacionalnog izbora za Pesmu Evrovizije ove godine?

- Interesantno je da sam, posle informacije da će sledeća Evrovizija biti u Beču, pomislio eeee, tu bih mogao da idem… Izgleda da sam ozvučio misli, da je Graja to čuo i eto nas u saradnji.

Do sada si dva puta učestvovao na Beoviziji, 2007. sa pesmom “Beli grad” i 2008. godine sa pesmom “Beli jablan” u duetu sa Anom Štajdohar. Kakva su tvoja iskustva i šta je za tebe lično značilo učešće na nacionalnom izboru?

- Kada sam prvi put učestvovao, to je ujedno i bio moj prvi live nastup kao pevača, nisam razmišljao ni o kakvim mogućnostima. Sledeće godine je već bila druga priča, drugo mesto, nagrada za najbolji scenski nastup. Za malo…

Pesma “Beli jablan” je postala veliki hit i danas je vrlo rado slušana. Da li je ona bila neka vrsta odskočne daske za tvoju dalju pevačku karijeru?

- Nije baš, ali je sigurno doprinela da se sazna ko sam. Jer pre Belog Jablana (i to samo par meseci) bila je promocija pesme Mila (na Radijskom festivalu) i ta pesma je ustvari otvorila vrata za ono dalje…

AleksaJelic3Možeš li nam nešto reći o pesmi koju ćeš izvesti na nacionalnom izboru? Pripremaš li nam neka iznenađenja, obzirom da si i odličan plesač?

- Pesma je OK, bržeg je ritma, lako se pamti… teško zaboravlja…  Što se nastupa tiče, smišljammm. Verovatno neću stajati u mestu i pucketati prstima.

Šta bi za tebe značilo da predstavljaš Srbiju na Pesmi Evrovizije?

- Kako sam pre samo par dana saznao za Beoviziju, još nisam stigao da projektujem taj sledeći korak… Verovatno bih bio srećan da me to zadesi, jer je verovatno želja svakog pevača da mu se barem jednom u životu desi nešto malo veće od uobičajnog, a to negde jeste Evrovizija.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o preostale dve kandidatkinje Bojani Stamenov i Danici Krstić?

- Super su obe, uopste ih ne posmatram kao konkurente, sve je ovo divna zabava, a Srbiju treba da predstavlja ono šta ona misli da je najbolje.

Da li pratiš Pesmu Evrovizije i imaš li možda omiljenu pesmu sa ovog takmičenja?

- Pratio sam nekoliko puta, poslednjih godina češće nego pre. Ima tu sjajnih pesama, vrhunskih izvođača i fantastičnih scenskih nastupa.

Da li misliš da postoji recept za uspeh na Evroviziji?

- Smatram da pesma mora da bude super kvalitetna da bi se nadogradila dobrim scenskim nastupom. Naravno tu su i harizma, stav, energija… Bez toga se ne dobacuje ni do seoskog festivala, a kamoli do Evrovizije.

Da li treba da negujemo našu tradiciju i uvek pevamo na srpskom jeziku ili nekad treba slediti većinu drugih nacija i zapevati na engleskom?

- Zavisi od samog izvođača. Neko ko je sigurniji u pevanje na engleskom onda to treba i da uradi. Sve onako kako je neophodno za kvalitet pesme i teksta.

Iza sebe imaš dva albuma. Da li si planirao da u skoroj budućnosti izdaš novi album?

- O daaa, baš radim na novim pesmama. Uskoro će se pojaviti. To je kompilacija najvećih hitova sa prva dva albuma + nekoliko novih pesama. Biće tu i 2 singla koja promovišem, pesme „Još jednom“ i „Disko i fank“.

Pored pevanja, baviš se i plesom. Da li imaš neku novu predstavu koju spremaš i gde možemo da te vidimo?

- Trenutno nema novih projekata… Obožavam pozorište, radujem se svakoj predstavi. 29. januara je na repertoaru „Ko to tamo peva“ pa dobro došli u Narodno pozorište.

Dugo si živeo i radio u Španiji. Možeš li nam reći nešto o tom periodu života?

- Jako lepo uspomene sa puno ljubavi i radosti me vezuje za taj period života. Tamo sam, mislim, postigao svoj baletski maksimum u kompaniji IT dance. Tamo sam lakše nosio život iako sam se više znojio i bio više angažovan u kompaniji, ali sam se i više smejao, više družio, više putovao.

AleksaJelic1Publika te poznaje kao svestranog umetnika. Koja je tvoja veća ljubav, pevanje ili ples?

- To se ne odvaja jer jedno proizilazi iz drugog. Moj glas prati pokret, potrebno je samo da to bude harmonično pa da bude predstava za oči… i dušu.

Bio si učesnik prve sezone šoua ”Tvoje lice zvuči poznato” i zauzeo si odlično treće mesto. Mnogi su pričali o tvojim fantastičnim imitacijama. Možeš li nam reći svoja iskustva?

- Zahvaljujući prenaseljenosti koja je dovela da u svakom od nas živi puno ljudi, i nije bilo toliko teško oživeti te likove u sebi… Uživao sam u „skoro“ svakoj imiticaji.

Pored svih obaveza, uspevaš i da se baviš humanitarnim radom. Koliko ti to lično znači?

- Znači mi mnogo. Uvek se dobro osećam kada sam u mogućnosti da nekom pomognem. Vreme je da se svi probudimo i ponovo aktiviramo te stare vrednosti saosećanja, ljubavi prema bližnjem, pomoći. Ja lično, uvek više volim da dam, nego da primam… mada mi je sve jasnije da je ravnoteža davanja i primanja ono pravo.

Deo si porodice kojoj pripadaju izuzetna imena naše muzičke scene. Koliko ti podrška porodice znači u poslu kojim se baviš?

- Znači mi, uvek mi je značila i uvek će mi značiti. Trenutak kada posustanem ili imam manjak vere, oni su tu. Najbolji, najiskreniji saveti. Nema tapkanja po ramenima kada je nešto loše. To mi se sviđa… My family!

Imaš li poruku za fanove Pesme Evrovizije?

- Čaroban je to festival, pravi spektakl pun magije, šarenolikosti, predivne umetnosti i predivnih umetnika :) Negujmo ga, volimo… i idemo daljeeee…
Vaš AJ

Pogledajte neke od Aleksinih spotova i nastupa:

„Disco & Funk“

„Od Slavije do Španije“

„Beli grad“ (Beovizija 2007)

Jedan komentar

  1. milica cvetkovic

    Aleksa je najbolji izbor za evroviziju!!!! samo napreddd….