Nemacka_balon

Poznati učesnici nemačkog izbora

Nemački javni servis NDR, danas je objavio učesnike svog nacionalnog finala, koje će se održati 5. marta u areni u Hanoveru sa početkom u 20:15. Na njemu će se naći Fahrenhaidt, Faun, Alexa Feser, Mrs. Greenbird, Andreas Kümmert, LaingNoize Generation. Osmi takmičar koji će im se pridružiti biće izabran 19. februara na klupskom koncertu u Großen Freiheit 36 klubu u Hamburgu od 22h, gde će se naći najbolji od više od 1200 kandidata koji su se prijavili na konkurs slanjem svog YouTube snimka. Prenos finala „Eurovision Song Contest 2015 – Unser Song für Österreich“ ići će na ARD, prvom kanalu nemačke državne tv, a svaki učesnik će za tu priliku spremiti dve pesme. Voditeljka izbora biće Barbara Šeneberger, dok će intervjue u grin rumu voditi Janin Rajnhart.

FahrenhaidtFahrenhaidt je projekat iza koga stoje berlinski muzički producenti Erik Mahol i Andreas Džon. Njihov stil opisuju kao moderan prirodni pop, kao mešavina savremene elektronske muzike i akustičnih instrumenata poput gitare i klavira. Njihov debi album „The Book Of Nature“ sa čak 17 pesama izlazi u prodaju 6. februara. Za pesme sa albuma kažu da daju snagu i hrabrost, što uostalom prostiče i iz naziva nekih pesama „The Birth“ (Rađanje), „The River“ (Reka), „Frozen silence“ (Ledena tišina), „Lights will guide me“ (Svetla će me voditi). Andreas i Erik su godinama uspešni u muzičkoj industriji i sarađivali su sa zvezdama kao što su Ivon Katerfeld, grupama Die Prinzen, No Angels i The Baseballs, Peterom Krausom i Hovardom Karpendalom. Kažu da Pesma Evrovizije ima dugu istoriju u Nemačkoj i da se raduju što će biti deo te priče, pa videćemo da li će „new age“ muzika koju propagiraju upaliti.

Interesantno je da je gošča u pesmi „Wildfire“ evrovizijska pobednica iz 2013, Emeli de Forest i deo spota za tu pesmu možete pogledati klikom ovde.

Underneath a raging sky, the rivers and the streams run dry and I can’t cry
All it took was just a spark now you’re burning in my heart like a wildfire

FaunFaun je šestočlana grupa koju čine Oliver s. Tir, Fiona Rigeberg, Nil Mitra, Stefan Grot, Ridiger Maul i Katja Moslehner. Više od deset godina su na sceni, a u njihovoj muzici dominira srednjovekovna atmosfera. Kombinuju instrumente kao što su vergl, harfa, lauta, japanski bubnjevi i gajde i romantične ili mitske srednjovekovne citate. Izdali su 8 albuma. Album „Von den Elben“ iz 2013. je dostigao platinasti status i prodat je u više od 100.000 primeraka, a poslednji album „Luna“ takođe donosi duh srednjeg veka, istražujući suštinu noći baladama posvećenim izgubljenim čarobnjacima i grčkoj boginji Hekati. 2012. potpisuju ugovor sa Univerzalom, te od pretposlednjeg albuma snimaju pesme isključivo na nemačkom jeziku. Imaju snimljen duet „Tanz mit mir“ (Igraj sa mnom) sa bendom Santiano, učesnicima prošlogodišnjeg nemačkog izbora za ESC. Poslušajte i pesmu sa pretposlednjeg albuma „Diese kalte Nacht“ (Ova hladna noć). Kažu da je za njih učešće na izboru za Evroviziju posebno i da se nadaju da će očarati publiku njihovim paganskim folkom.

AlexaFeserAlexa Feser je još kao dete, od svoje pete godine pisala sopstvena klavirska dela, inspirisana svojim dedom, džez pijanistom. Sa 17 godina je znala da želi da postane muzičar, a ta želja se pozivom Warner Music-a i ugovorom sa njima i ostvarila. Radila je kao DJ, hostesa, stjuardesa i bek vokal, ali nada se da će se sad kao kantautor skrasiti u muzici. U 35. godini izdaje svoj debi album „Gold von morgen“ sa kojim rasprodaje turneju širom Nemačke. Album je početkom oktobra dospeo na 44. poziciju nemačke top liste. Neke od pesama sa albuma su „Das Gold von Morgen“, „Wir sind hier“ i „Dezemberkind“. Srećna je što su je pitali da učestvuje na nacionalnom izboru za Evroviziju i naravno, odmah je rekla DA!  

MrsGreenbirdMrs. Greenbird je folk-pop duo iz Kelna, koga čine Sara Niken (30) i Stefen Brikner (38). Njihov debi album iz 2012. dostigao je zlatni tiraž, prodavši se u više od 160.000 primeraka, a prošle godine izdali su i drugi album sa 12 novih pesama pod nazivom „Postcards“ koji u novembru 2014. dospeva na 47. mesto top liste albuma. Pobednici su treće sezone X Faktora (2012) i sami pišu svoju muziku. Nakon pobede, bili su nominovani i za Echo nagradu u kategoriji novajlija. Najveći uspeh pre pobede u X Faktoru, bio im je nastup u oktobru 2010. kao predgrupa oskarovcu Tomu Robinsu. Singl „Shooting Stars & Fairy Tales“ dospeva na 14. mesto liste singlova. 2013. su održali 34 koncerta u okviru turneje. Poslušajte i singl „Everyone’s the same“ sa novog albuma. S obzirom da njihova muzika obiluje kantri zvucima, možda bi mogli da ponove uspeh holandskog dua The Common Linnets. Oduševljeni su i počastvovani što su pozvani na takmičenje u Hanover i potrudiće se da ubede publiku da će njihova pesma inspirisati celu Evropu.

AndreasKummertAndreas Kümmert je 28-godišnjak iz Gemindena. Sa 9 godina je počeo da svira bubnjeve, a sa 13 gitaru. Sa 16 godina osniva grandž-rok bend Silent Cry. Pobednik je treće sezone (2013) nemačkog izdanja šoua „The Voice“. Pre ovog uspeha, od 2007. je nastupao u nemačkim klubovima i kafićima, u kojima je održao preko 250 koncerata. Forsira duh 60-ih i 70ih: bluz, soul i rock ‘n’ roll. Zahvaljujući američkim producentima Džastinu Stenliju i Maksu Heru, 2014. izdaje album „Here I am“ koji se u aprilu našao na 3. mestu top liste albuma. Na albumu se našao i pobednički singl iz takmičenja, „Simple man“. Iako sa bradom ne izgleda kao tipićna zvezda, njemu je muzika u krvi. Svoje učešće na nacionalnom izboru za Evroviziju vidi kao priliku da široj publici predstavi svoje pesme.

LaingLaing čine glavni vokal, tekstopisac i producent Nikola Rost, pevačice Johana Maršal i Larisa Peš i igračica i koreograf, Marisa Akeni. Nikola Rost piše stihove, komponuje i u velikoj meri je odgovorna za ideje i kostime za nastupe i video spotove koji govore o muškarcima, ženama, njihovim hirovima i tragikomičnim avanturama.  Sa prvim albumom „Paradies Naiv“ i singlom „Morgens immer müde“ (Uvek umorna jutra) ovaj ženski kvartet je postao poznat širom Nemačke. Nedavno su izdale drugi album „Wechselt die Beleuchtung“, koji je mešavina žanrova minimal-elektro, pop i r’n’b. i tekstova na nemačkom koji su nešto između ironije i ozbiljnosti. Pogledajte kako se snalaze u kuhinji u spotu za pesmu „Safari“. Kao i drugi takmičari, oduševljeni su što će se naći na izboru i nadaju se da će publiku osvojiti mešavinom megalomanije i minimalizma.

NoizeGenerationNoize Generation je zapravo DJ i muzički producent Jevgeni Grišbovski iz Minhena, rođen 1992. godine u Ukrajini. Poznat je po remiksima za OneRepublic, Gorillaz i Skrillex, a jedna indirektna veza sa Evrovizijom mu je i remiks pesme „Error“ koju je izvela Madeline Junos na prošlogodišnjem nemačkom izboru. Više od tri godine nastupa u Evropi i Aziji. Njegovi prvi muzički koraci su bili na mestu bubnjara u alternativnom rok bendu. Ipak, nakon što je došao u kontakt sa muzičkim softverom, upušta se u elektronsku muziku. Svoje kompozicije opisuje kao geto rejv. Prvo EP izdanje mu je „Get the fuck up“ (poslušajte Haezer remiks). Trenutno priprema prvi singl „A Song for you“, gde će se pri početku javiti analogni zvuci sa klavirskim tonovima, koji bi kasnije bili zamenjeni elektronskim zvukom. U međuvremenu poslušajte ono što je do sada radio na njegovom YouTube kanalu. Srećan je što je u nemačkom finalu i radoznao šta ga sve čeka tamo. To će biti prilika da gledaoci i slušaoci čuju njegovu novu muziku.

Jedan komentar

  1. Dragan Cooler

    Odličan detaljan tekst