Foto: ORF/Milenko Badzic
Foto: ORF/Milenko Badzic

Primopredaja ključeva Evrovizije i polufinalni žreb 26. januara

U ponedeljak, 26. januara od 12 časova, u bečkoj gradskoj skupštini, održaće se ceremonija primopredaje ključeva Pesme Evrovizije i polufinalni žreb. Naime, tog dana će delegacija iz Kopenhagena, prošlogodišnjeg domaćina ovog takmičenja, koju čine Sofi Hestorp Andersen, predsednica regionalnog saveta pokrajine glavnog grada Danske i Lars Vejs, predsednik socijaldemokratske grupe, doći u Beč, gde će simbolično uručiti ključeve Pesme Evrovizije gradonačelniku Beča, Mihaelu Hojplu. Time će grad Beč i zvanično postati domaćin takmičenja koje će se održati u maju. 

Ceremonija će proteći u prisustvu izvršnog supervizora Evropske radiodifuzne unije (EBU) Jon Ola Sanda. Potom će Mihael Hojpl i generalni direktor ORF-a, Aleksander Vrabec, na tornju postavljenom na Rathausplacu pokrenuti odbrojavanje do prvog polufinala, koje je na programu 19. maja. Nakon predaje ključeva sledi žreb za polufinala, koji svi nestrpljivo očekuju. Njime će rukovoditi Andi Knol, austrijski radio i tv prezenter i komentator Pesme Evrovizije i Kati Belovič, voditeljka poznata po tome što je nekoliko puta saopštavala austrijske glasove, dok će ceo proces nadgledati  Jon Ola Sand i Tomas Nidermejer iz partnerske kompanije za telefonsko glasanje – Digame.

Kao što je ranije objavljeno, na 60. izdanju Evrovizije učestvovaće 39 zemalja. Direktni finalisti su zemlje velike petorke, Nemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija i Španija, kao i zemlja domaćin – Austrija, dok će se u polufinalima naći preostale 33 zemlje i to 16 u prvom polufinalu (19. maj) i 17 u drugom (21. maj). Žreb će početi u 13:25 i njime će se odrediti u kojoj polovini kog polufinala će se svaka zemlja naći, dok će tačan redosled odrediti producenti takmičenja sredinom marta. Osim toga, saznaćemo u kom polufinalu će glasati direktni finalisti. Izuzetak je Nemačka, kojoj je referentna grupa već odobrila da prenosi i glasa u drugom polufinalu, na zahtev ARD kanala.

Zemlje će biti podeljene u 5 šešira, na osnovu glasanja u prethodnih pet godina. U prvom delu žreba, u jednom šeširu će se naći imena zemalja, a u drugom koverte sa natpisima „Polufinale 1″ i „Polufinale 2″. Prvo će se izvući ime zemlje, a potom polufinale u kom će ta zemlja takmičiti. U drugom delu žreba, odrediće se u kojoj polovini polufinala će se pozicionirati svaka zemlja učesnica.  Zemlje će naizmenično biti razvrstavane u prvu, pa u drugu polovinu, kako se budu izvlačile.

Prenos žreba biće obezbeđen putem zvaničnog sajta eurovision.tv.

1. šešir
2. šešir
3. šešir
4. šešir
5. šešir
AlbanijaAlbanijaDanskaDanskaAzerbejdžanAzerbejdžanBelgijaBelgijaMađarskaMađarska
MakedonijaMakedonijaFinskaFinskaBelorusijaBelorusijaKiparKiparMoldavijaMoldavija
Crna GoraCrna GoraEstonijaEstonijaGruzijaGruzijaGrčkaGrčkaRumunijaRumunija
SlovenijaSlovenijaNorveškaNorveškaIzraelIzraelIrskaIrskaPortugalijaPortugalija
ŠvajcarskaŠvajcarskaŠvedskaŠvedskaRusijaRusijaHolandijaHolandijaPoljskaPoljska
SrbijaSrbijaIslandIslandJermenijaJermenijaSan MarinoSan MarinoČeška RepublikaČeška Republika
MaltaMaltaLetonijaLetonijaLitvanijaLitvanija
Izvor
  • ORF