Island_balon

Upoznajte kandidate islandskog izbora

Na ovogodišnjem izboru za islandskog predstavnika na pesmi Evrovizije Söngvakeppnin 2015, kao što je ranije objavljeno, naći će se 12 kompozicija odabranih od 258 pristiglih na konkurs. OGAE Srbija vas ukratko upoznaje sa njima.

Pollapönk, prošlogodišnji predstavnici Islanda

Pollapönk, prošlogodišnji predstavnici Islanda

Regína Ósk je poznata srpskoj publici kao članica dua Euroband koji je predstavljao Island na pesmi Evrovizije 2008. godine u Beogradu i koji je zauzeo 14. mesto. Kompozitor njene pesme, María Björk, već je komponovala par pesama na festivalu Söngvakeppnin, ali nikada pobedničku.

Stefanía Svavarsdóttir se prethodno takmičila na festivalu 2013. godine u duetu sa Jógvan Hansenom. Bjarni Láru je član sastava Jeff Who i ovo će biti njegov debitantski nastup.

Muzičari koji čine grupu Sunday su: Hildur Kristín Stefánsdóttir, Guðfinnur Sveinsson, Vignir Rafn Hilmarsson i Helga Kristín Ingólfsdóttir. Članovi sastava Cadem su Daníel Óliver, Emelie Schytz i Caroline Waldemarsson. Kompozitor njihove pesme Einar Ágúst nastupio je na pesmi Evrovizije 2000. sa Telmom kada su doneli 12. mesto Islandu pesmom Tell Me.

Elín Sif je najmlađa učesnica ovogodišnjeg izbora. Ona je i kompozitor svoje pesme. Friðrik Dór je takođe debitant na festivalu Söngvakeppnin, i do sada je izdao dva solo albuma. Iza njegove pesme stoji Stop Wait Go tim.

Haukur Heiðar je frontmen rok grupe Dikta koja iza sebe ima nekoliko studijskih albuma. Karl Olgeirsson, kompozitor njegove pesme, prošle godine je zauzeo drugo mesto na festivalu. Erna Hrönn, kao i kompozitor njene pesme – Arnar Ástráðsson pokušavali su i ranijih godina da se domognu takmičenja Evrovizije. Ovo je njihova druga saradnja.

Björn and Friends se sastoji od sledećih imena – Björn Jörundur Friðbjörnsson, Unnur Birna Björnsdóttir, Hafrún Kolbeinsdóttir i Pétur Örn Guðmundsson. Pevač i kompozitor Björn poznat je islandskoj muzičkoj sceni već godinama; član je rok benda Nýdönsk još od 1987. godine. Međutim, ovo će biti njegov debitantski nastup na festivalu Söngvakeppnin.

Članovi sastava Hinemoa su Ásta Björg Björgvinsdóttir, Rakel Pálsdóttir, Sindri Magnússon, Kristófer Nökkvi Sigurðarson, Gísli Páll Karlsson i Regína Lilja Magnúsdóttir. Ásta Björg Björgvinsdóttir, autor njihove pesme, komponovala je i pesmu Eftir Eitt Lag sa kojom se prošle godine takmičila Greta Mjöll.

Jedan komentar

  1. Dragan Cooler

    Dobar, detaljan i informativan tekst!