Foto: 20min.ch / Stevan Bukvić
Foto: 20min.ch / Stevan Bukvić

Melani Rene predstavlja Švajcarsku u Beču

Predstavnica Švajcarske na 60. Pesmi Evrovizije, koja će se održati u Beču, biće Melani Rene (Mélanie René) sa pesmom „Time to shine“. Ona je večeras odnela pobedu na nacionalnom izboru održanom u Krojclingenu. Na izboru je učestvovalo 6 izvođača, a pobednik je odlučen kombinovanjem glasova publike i desetočlanog žirija. Pobednikom će posebno biti zadovoljni stanovnici zapadne Švajcarske, koji su dugo čekali da predstavnik Švajcarske bude iz njihovog dela zemlje.

Žiri su činili predstavnici ogranaka švajcarskog javnog servisa za nemačko (SRF), francusko (RTS), italijansko (RSI) i romanš (RTR) govorno područje. U njemu su sedeli:
- ispred SRF:  Peter Ramon Baumann, ispred OGAE Švajcarska, Lilly Behling, muzička urednica švajcarske verzije talenta, Dano Tamasy, muzički urednik na SRF 3 i Mark B. Lay, vokalni trener;
- ispred RTR: Alice Bertogg, voditeljka i pevačica;
- ispred RTS: Grazia Covre, koreograf, Valerie Ogier, novinarka i kolumnista i Nic Maeder, pevač hard-rok benda Gotthard;
- ispred RSI: Sebastiano Paul-Lessi, poznatiji kao Sebalter, predstavnik Švajcarske na Evrosongu 2014. i Simone Tomassini, pevač.

Čast da otvori večerašnji izbor imala je Deborah Bough, nakon koje su nastupili redom, bend Timebelle u čijem sastavu je Srbin Rade Mijatović, Licia Chery, Andy McSean, Melani Rene i na kraju Tiziana. Švajcarci su bili veoma brzi kada je saopštavanje rezultata u pitanju, pa su na kraju samo pročitali ime pobednika.

Konačan poredak:

1. Mélanie René – „Time to shine“
2. Timebelle – „Singing about love“
3. Licia Chery – „Fly“
4. Andy McSean – „Hey now“
5. Tiziana Gulino – „Only human“
6. Deborah Bough – „Take me back to 23″

Specijalna gošća šoua bila je Končita Vurst, koja je neposredno pred proglašenje pobednika izvela pobedničku pesmu iz Kopenhagena „Rise like a phoenix“.

Melani Rene, poreklom sa Mauricijusa, rođena je 1. septembra 1990. u Ženevi. Odrasla je u porodici muzičara, te je zavolela muziku veoma rano. Kao dete je naučila da svira klavir i sa 9 godina je počela da komponuje. Nakon predstavljanja Švajcarske na nekoliko međunarodnih festivala, u septembru 2010. je otišla u Ujedinjeno Kraljevstvo na studije muzike na Akademiji savremene muzike u Gilfordu. Tokom tog perioda osnovala je bend, najpre pod nazivom „French Konnection“, a kasnije „The Motherfunkers“.

Pobednički nastup: Melani Rene – „Time to shine“.