Rumunija_balon

Predstavljeni finalisti rumunskog izbora

Rumunski javni servis TVR, održao je danas konferenciju za medije, na kojoj je predstavljeno 12 finalista rumunskog nacionalnog izbora Selecţia Naţională Eurovision 2015″. Od pristigle 93 pesme na konkurs, žiri je preslušao 79 (14 je odbijeno jer nisu u skladu sa pravilnikom) i nakon trodnevnog većanja, odabrao finaliste.

Spisak finalista

Luminiţa Anghel – „A million stars“

Aurelian Temişan feat. Alexa – „Chica latina“

Voltaj – „De la capăt“

Băieţii – „Dragoste în lanţuri“

Blue Noise – „Love won’t run away“

Rodica Aculova - „My light“

Cristina Vasiu – „Nowhere“

Tudor Turcu – „Save us“

Supertrooper – „Secret place“

Ovidiu Anton - „Still alive“

Lara Leee – „Superman“

CEJ – „We were in love“

Verovatno najpoznatije ime sa spiska je Luminiţa Anghel, koja je već predstavljala Rumuniju 2005. godine u Kijevu, kada je sa sastavom Sistem zauzela 3. mesto.

U finalu, glasaju i žiri i publika u odnosu 50%:50%. Žiri će brojati između 5 i 7 članova, uz dva rezervna i glasaće evrovizijskim principom (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 poena). Nakon toga, glasovi će se sabrati i konvertovati u isti sistem, tako da najbolja pesma po mišljenju žirija dobije 12 poena, drugoplasirana 10, i tako redom, do desetoplasirane, koja dobija 1 poen. Preostale dve pesme ostaju bez poena. Po završetku izvođenja poslednje pesme, telefonske linije biće otvorene 30 minuta. Gledaoci će moći da glasaju samo jednom sa jednog broja telefona. Pristigli glasovi će se konvertovati u ESC sistem. Ako nakon sabiranja glasova žirija i publike, pesme imaju jednak broj poena, prednost se daje onom ko prikupi više 12-ica od žirija.

Svake nedelje uveče u terminu od 20:10, počevši od 15. februara, gledaoci kanala TVR1, TVR HD i posetioci servisa TVR+ moći će više da se upoznaju sa takmičarima. Finale rumunskog izbora održaće se 8. marta u sali Polivalentă u Krajovi uz direktan prenos na TVR1, TVR HD i TVR International.

Preslušajte sve pesme!

Jedan komentar

  1. aleksandar

    Nije losa Luminita, mada je kraj cudan, kao da nisu imali ideju kako da zavrse pesmu :).