Foto: Peter Steffen/dpa
Foto: Peter Steffen/dpa

An Zofi predstavnica Nemačke

Na nemačkom nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije, Unser Song für Österreich (Naša pesma za Austriju), održanom u TUI areni u Hanoveru, najviše glasova publike osvojio je Andreas Kimert sa pesmom „Heart of stone“. Međutim, on je odlučio da ne ode u Beč i praktično pobedu prepustio drugoplasiranoj An Zofi (Ann Sophie) i pesmi „Black smoke“ (Crni dim).

Nacionalno finale se sadržalo iz tri runde u kojima je glasove slala isključivo publika. Opširnije o sistemu glasanja pročitajte OVDE.

Iz prve runde, od osam takmičara i pesama, publika je izglasala četvoro najboljih, te su se oni plasirali u drugi krug i pevali svoju drugu pesmu.

Učesnici i pesme iz prve, odnosno druge runde su bili (crvenom bojom su obeleženi takmičari koji su se kvalifikovali u drugu rundu, a precrtane pesme su one koje su planirane, ali nisu dobile priliku da budu izvedene):

Mrs. GreenbirdShine Shine Shine / Take my hand
Alexa Feser – Glück / Das Gold von Morgen
FaunHörst Du Die Trommeln / Abschied
Noize GenerationA Song For You / Crazy now
Ann SophieJump The Gun / Black Smoke
FahrenhaidtFrozen Silence / Mother Earth
LaingZeig Deine Muskeln / Wechselt die Beleuchtung
Andreas KümmertHome Is In My Hands / Heart of Stone

Nakon izvođenja druge pesme, publika je ponovo glasala i to za sve pesme 4 izvođača koja su prošla dalje i u superfinale poslala An Zofi sa pesmom „Black smoke“Andreasa Kimerta sa pesmom „Heart of stone“. Još jednom smo ih videli kako pevaju izabrane pesme, a onda je publika odabrala Andreasa Kimerta za pobednika i pesmu „Heart of stone“. On je dobio čak 78,7% glasova publike, naspram 21,3% koliko je dobila An. Međutim, Andreas je u svom pobedničkom govoru pobedu prepustio An Zofi, što je publika ispratila zvižducima, a voditeljkama je ostalo samo da kao pobednika i predstavnika Nemačke u Beču proglase An Zofi, što se ispostavilo kao ispravan potez. Na konferenciji za medije, koja je usledila nakon finala, samo se pojavila An, tako da se nije mogao saznati pravi razlog Andreasove odluke, ali direktor ARD televizije je rekao da on kao umetnik ima slobodu da donosi odluke i da ih oni ne mogu promeniti.

Evo kako je izgledao taj neočekivani momenat koji je šokirao prisutne, ali definitivno i one kraj malih ekrana:

Foto: DPA

Foto: DPA

Zanimljivo je da će Nemačku drugu godinu zaredom predstavljati „džoker“, neafirmisani izvođač, koji je mesto u nacionalnom finalu osvojio putem evrovizijskog klupskog koncerta. Prošle godine je to bila grupa Elaiza sa pesmom „Is it right“, a sada je to An Zofi.

Inače, šou je otvorila prošlogodišnja pobednica Končita Vurst izvođenjem „Rise like a phoenix“, a za vreme glasanja publike otpevala je i novu pesmu „You are unstoppable“. U revijalnom delu nastupao je i poznati nemački pevač Mark Forster sa pesmom „Flasch mich“, kao i Stephanie Heinzmann sa „In the end“.

Sve večerašnje nastupe možete da pogledate na eurovision.de/videos.

Nemačka će kao članica „velike petorke“ nastupiti direktno u finalu, 23. maja.

Poslušajte Black smoke!

Ann Sophie je rođena 1.9.1990. u Londonu. Ipak, odrastala je uglavnom u Hamburgu i sada je dobila šansu da postane poznatija. Sada 24-godišnjakinja, u svojoj 4. godini počela je sa baletom, da bi sa 14 shvatila da želi da bude pevačica. Sa 20 se preselila u Njujork zbog dvogodišnje obuke za glumicu na Li Strazberg pozorišnom i filmskom institutu. Nakon tri godine vratila se u Hamburg i sada nastupa po klubovima sa svojim bendom, a da li će joj Evrosong promeniti karijeru, videćemo nakon maja.