Foto: Elena Volotova (EBU)
Foto: Elena Volotova (EBU)

Velika petorka i domaćin od sada i u polufinalu

Referentna grupa Pesme Evrovizije se prošle nedelje okupila u Berlinu gde se diskutovalo o kratkoročnim i dugoročnim planovima u vezi sa takmičenjem. Tom prilikom je odlučeno da će zemlje „velike petorke“ (Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo) i domaćin (Švedska), koje su direktni finalisti, dobiti više prostora na takmičenju. Naime, umesto prikazivanja kratkih isečaka promotivnih video spotova, tokom polufinala će biti prikazani snimci sa žiri probe koja se održava veče pred polufinale. Kako bi se izbeglo duže trajanje polufinala, biće prikazani skraćeni snimci samo one tri zemlje koje će glasati u tom polufinalu. Žreb kome će se odlučiti koje zemlje će nastupiti u kom polufinalu održaće se krajem januara. Ipak, Nemačkoj je već omogućeno da se prezentuje i glasa u drugom polufinalu zbog televizijskog rasporeda njihovog javnog servisa. Ono što treba naglasati je da ovim zemljama ostaje garantovano mesto u finalu.

„Biće mnogo bolje kada se pokaže kako će velika petorka i domaćin nastupiti i u velikom finalu.“, kaže Jon Ola Sand, izvršni supervizor takmičenja za Pesmu Evrovizije ispred EBU-a.

Druga prednost ove promene biće ta što će ove zemlje imati više vremena za probe na sceni, jer su im do sada bile kraće u odnosno na raspoloživo vreme za ostale zemlje. Na taj način će produkcija imati više vremena da se upozna sa njihovim nastupima, što bi za posledicu imalo bolji šou. Takođe, ovo znači da će predstavnici zemalja velike petorke doći u zemlju domaćina par dana ranije, te imati više prostora za promociju, a očekuje se i da će gledanost u njihovim zemljama porasti.

Podsetimo, Francuska, Nemačka, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo, od 2004. godine kada je uvedeno polufinale učestvuju direktno u finalu, a ovoj četvorci se 2011. godine pridružila i Italija. Inače, njima je još od 2000. godine garantovano pravo da učestvuju na Evrosongu bez obzira na prethodne rezultate.

Izvor
  • eurovision.tv

2 komentara

  1. escfan

    Pesme neće biti izvedene u potpunosti prema SVT-u (http://www.svt.se/melodifestivalen/nytt-grepp-i-eurovision-song-contest-2016-sa-ska-sverige-och-big-five-synas-i-semifinalerna), samo isečak, tj. umesto spotova (kao do sad) prikazivaće snimak sa proba.