JESC 2015 logo

Australija učestvuje na Dečjoj Evroviziji

Nakon uspešnog debija na Pesmi Evrovizije 2015, Australija se pridružuje Dečjoj pesmi Evrovizije, koja se održava 21. novembra u Areni Armec u Sofiji. Australija je 17. zemlja koja će učestvovati na Dečjoj pesmi Evrovizije, što je najveći broj zemalja učesnica još od 2007. godine, kada je takmičenje održano u Roterdamu u Holandiji.

Zvanična lista učesnika je sledeća:

Albanija (RTSH)
Jermenija (ARMTV)
Australija (DGS)
Belorusija (BTRC)
Bugarska (BNT) – domaćin emiter
Gruzija (GPB)
Irska (TG4)
Italija (RAI)
Makedonija (MRT)
Malta (PBS)
Crna Gora (RTCG)
Rusija (RTR)
San-Marino (SMRTV)
Srbija (RTS)
Slovenija (RTVSLO)
Holandija (AVROTROS)
Ukrajina (NTU)

Supervizor takmičenja Vladislav Jakovljev kaže da se raduje predstojećem takmičenju i da želi dobrodošlicu milionima televizijskih gledalaca i navijačima iz celog sveta koji će se pridružiti Dečjoj pesmi Evrovizije. Domaćin emiter BNT je izuzetan u svom entuzijazmu i pripremama za događaj, rekao je Jakovljev.

Želimo dobrodošlicu Irskoj i Australiji, zemljama koje prvi put učestvuju na Dečjoj pesmi Evrovizije. Australija nastavlja svoje evrovizijsko putovanje koje je počelo u Beču. Imajući Australiju kao deo našeg događaja, pokazuje našu posvećenost mladim pevačkim nadama, dodao je Jakovljev.

Australijska nacionalna televizija SBS će Dečju pesmu Evrovizije emitovati 28. novembra u 19,30 časova, ali je moguć i direktan prenos 4,30 časova 22. novembra. Gledaoci u Australiji neće imati mogućnost da glasaju, već samo stručni žiri.

Međutim, Hrvatska, Kipar i Švedska neće učestvovati ove godine i pored redovnog učestvovanja prethodnih godina. Mi i dalje razgovaramo sa našim kolegama iz ovih televizija, kao što to činimo i sa ostalim članicama EBU, oko učešća na Dečjoj pesmi Evrovizije. Međutim, mi razumemo da neki nisu u stanju da obezbede budžet za ovaj projekat svake godine i nadamo se da će nam se pridružiti u budućnosti, dodao je Jakovljev.

U petak će se održati sastanak šefova delegacija u Sofiji, tokom koje će biti prezentovana scenografija i koncept razglednica.

Izvor
  • Junireurovision.tv