Logo ESC 2016
Logo ESC 2016

Srbija u drugom polufinalu Pesme Evrovizije 2016

Danas je u gradskoj skupštini Stokholma, održana ceremonija tokom koje je Andreas Mailat-Pokorni, savetnik za kulturu grada Beča, prošlogodišnjeg domaćina ovog takmičenja, uručio ključeve Pesme Evrovizije gradonačelnici Stokholma, Karin Vangord, čime je grad Stokholm i zvanično postao domaćin predstojećeg takmičenja. Ovom prilikom predstavljen je i logo 61. Pesme Evrovizije (videti iznad) kao i slogan „Come together“ (Zbližimo se). Logo je kreirala agencija INGO. Rikard Holst, umetnički direktor INGO-a, objasnio je da logo predstavlja maslačak sa obrnutom funkcijom. Sastoji se iz malih semena, koji će doleteti iz različitih zemalja i okupiti se u magični cvet šireći pozitivnu energiju posredstvom muzike.

Potom je održan dugoočekivani polufinalni žreb, a na početku se prisutnima obratio Martin Esterdal, izvršni producent Pesme Evrovizije 2016, rekavši da se takmičenje za Pesmu Evrovizije ne vezuje za granice, politiku i ideologije, te da je to prilika za prevazilaženje granica koje nas dele jedne od drugih. Čitavu proceduru žrebanja nadgledao je izvršni supervizor Pesme Evrovizije iz EBU-a, Jon Ola Sand. Program su vodili i žrebom dirigovali Aleksandra PaskalidouJovan Radomir. Aleksandra, rođena u Rumuniji, bila je grčki komentator na Evrosongu 2005, a vodila je i prvo polufinale švedskog Melodifestivalena te godine. Jovan, poreklom iz Srbije, poznat je široj javnosti kao prezenter švedskih glasova 2004. i 2006. godine, te dodeli čuvenih 12 poena za Srbiju i Crnu Goru. Osim toga, poznat je kao autor teksta za englesku verziju Marijine „Molitve“, pod nazivom „Destiny“, te kao koautor remiksa za istu.

Svi učesnici polufinala smešteni su u 6 grupa. Sastav grupa za žreb određen je na osnovu dosadašnjih glasanja, a o toj statistici i podeli pobrinuo se Digame. Na taj način će najviše polovina zemalja iz svake grupe moći da se nađe u istom polufinalu, čime se umanjuje uticaj komšijskog glasanja.

  • 1. grupa: Albanija, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina
  • 2. grupa: Danska, Finska, Norveška, Island, Estonija, Letonija
  • 3. grupa: Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Rusija, Ukrajina
  • 4. grupa: Belgija, Kipar, Grčka, Australija, Holandija, Bugarska
  • 5. grupa: Češka Republika, Litvanija, Irska, Malta, Poljska, San Marino
  • 6. grupa: Austrija, Mađarska, Izrael, Moldavija, Rumunija, Švajcarska

Najpre je određeno koje polufinale će morati da prenose i u kom će glasati direktni finalisti – zemlje članice velike petorke i domaćin Švedska. U prvom polufinalu će glasati ŠvedskaŠpanija i Francuska, dok će drugo polufinale prenositi i u njemu glasati Nemačka, kojoj je referentna grupa unapred odobrila da prenosi baš ovo polufinale na zahtev kanala ARD, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Time se potpuno ponovila prošlogodišnja podela velike petorke i domaćina.

Srbija_ESC2016_zrebKako će u polufinalima učestvovati 37 zemlje, 18 će se naći u prvom, a 19 u drugom polufinalu. Ranije je odobreno Izraelu da se takmiči u drugom polufinalu, pošto na dan prvog polufinala, 10. maja, ova zemlja obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta. Nasuprot iznenađenju na prošlogodišnjem žrebu kada su nas izvukli prve, ovog puta je Srbija izvučena poslednja iz staklene posude, te je već bilo jasno da će naš predstavnik nastupiti u prvoj polovini 2. polufinala, 12. maja. U nastavku je tabela sa konačnim rasporedom zemalja, a tačne pozicije na kojima će zemlje nastupiti biće određene naknadno, sredinom marta kada će biti producenti takmičenja, imajući u vidu žanrove pesama, napraviti raspored takav da svaki šou bude zanimljiviji.

Od prvog polufinala, deli nas tačno 105 dana. Kakvi su vaši utisci nakon žreba?

1. POLUFINALE, 10. maj
2. POLUFINALE, 12. maj
I polovinaII polovinaI polovinaII polovina
HrvatskaHrvatskaAzerbejdžanAzerbejdžanLetonija
LetonijaAlbanijaAlbanija
FinskaFinskaKipar
KiparBelorusijaBelorusijaBugarskaBugarska
MoldavijaMoldavijaMaltaMaltaIrskaIrskaDanska
Danska
JermenijaJermenijaBosna i HercegovinaBosna i HercegovinaŠvajcarskaŠvajcarskaGruzijaGruzija
Grčka
GrčkaEstonijaEstonijaMakedonijaMakedonijaRumunijaRumunija
MađarskaMađarskaČeška Republika
Češka RepublikaAustralijaAustralijaSlovenijaSlovenija
Rusija
RusijaCrna Gora
Crna GoraLitvanijaLitvanijaNorveškaNorveška
HolandijaHolandijaIsland
IslandPoljskaPoljskaUkrajinaUkrajina
San MarinoSan MarinoAustrijaAustrijaIzraelIzraelBelgijaBelgija
SrbijaSrbija
Andreas uručuje ključeve   gradonačelnici Karin

Andreas uručuje ključeve gradonačelnici Karin (Foto: EBU)

4 komentara

  1. PP77

    Urose , u I polufinalu ima 1 drzava manje ali mislim da je tamo vise zemalja za koje znamo da ulaze u finale npr Grcka, Rusija, Azerbedjzan, Jermenija, Bosna, Estonija. Malta ima jak lobi kod zirija, a npr Finska i Madjarska imaju neke pesme na njihovim izborima koje ako budu izabrane verovatno prolaze u finale.
    U II polufinalu sigurno ulaze u finale samo 2 drzave Australija i Ukrajina.

  2. Dusann *_*

    Logo je predivan, veoma kreativno.Pratio sam uzivo zreb na casu engleskog ^_^ …Jedino sto mi se ne svidja je sto opet ucestvuje Australija…Inace sve je divno…Veliki pozz :*

  3. Uros

    Bilo bi bolje da ucestvujemo u prvoj polufinalnoj veceri, zajedno sa Crnom Gorom, Bosnom i Hrvatskom U drugom polufinalu cemo mozda dobiti manje poena nego sto bismo u prvom, a jos i u drugom polufinalu ima 19 ucesnica, bice veoma napeto, samo se nadam da se ne ponovi prica iz 2013. godine

  4. PP77

    Nije bas idealan zreb za Srbiju. Nesto slicno kao i 2011 kada smo ipak usli u finale zahvaljjujuci ziriju. Srecom nema 6 ili 7 drzava SSSR u nasem polufinalu.
    U ovom zrebu imamo jak balticki lobi plus Litvanija, Letonija, Poljska, plus Irska i Velika Britanija koja ce glasati za njih.
    U nasem polufinalu sigurni finalisti su verovatno Ukrajina,Australija, i jos 2 Danska i Norveska (pod uslovom da izaberu dobre pesme sa njihovih izbora ).