Anketa_Zeljko

ANKETA: Izabrali ste najbolju evrovizijsku pesmu Željka Joksimovića (Rezultati)

U prošlonedeljnoj anketi Evropesma.org portala, pitali smo vas koja je od pet evrovizijskih pesama Željka Joksimovića po vašem mišjenju najbolja. Vi ste ovako glasali.

3. Bosna_i_Hercegovina_mini  Hari Mata Hari – Lejla (Bosna i Hercegovina, 2006)

Najbolji plasman na Pesmi Evrovizije Bosni i Hercegovini doneo je upravo Hari Mata Hari sa pesmom Lejla. Ova emotivna balada doprela je do srca mnogih Evropljana; iako otpevana na jeziku koji je većini glasača bio nerazumljiv, emotivnost pesme je osvojila mnoge, i tako je bend Hari Mata Hari zauzeo visoko treće mesto, kako na Pesmi Evrovizije u Atini, tako i u našoj anketi sa 17% svih vaših glasova.

2. Srbija_mini  Željko Joksimović – Nije Ljubav Stvar (Srbija, 2012)

Željko Joksimović je imao pobedničke ambicije te 2012. godine. Na sceni u azerbejdžanskoj prestonici nastupio je kao jedan od velikih favorita, međutim Šveđanka Loreen i ruske bake su zauzele prvo, odnosno drugo mesto. U našoj anketi ova pesma osvojila je 21% vaših glasova.

1. SCG_mini  Željko Joksimović – Lane Moje (Srbija i Crna Gora, 2004)

Čak 42,5% svih vaših glasova osvojila je pesma Lane Moje, što je čini apsolutnim pobednikom naše ankete! Podsećanja radi, iako je pobedio u polufinalu, trijumf na Pesmi Evrovizije 2004. godine u Istanbulu odnela je ukrajinska pevačica Ruslana. Pesma Lane moje postala je veliki hit na ovim prostorima. U njoj se ljubav izražava univerzalnim jezikom tradicionalnog muzičkog nasleđa isprepletenog sa modernim pop zvucima, kao još jedna sinteza nežnosti i patnje, istoka i zapada, najuzvišenije emocije i tragike. Video spot za pesmu je filmskog karaktera i prati tradicionalni obred pripremanja mlade za venčanje u Srbiji prošlog veka, a premijerno je prikazan u prostorijama marketinške agencije „New moment“. Zanimljivo je da je pesma uvrštena u muzički repertoar najpoznatije fontane na svetu – Magične fontane u Barseloni.

Tekst (Leontina Vukomanović)

Kada na te pomislim
Bojim se da te opet ne zavolim
U modre usne zarijem zube
Da pravu bol zaboravim

Lane moje, ovih dana
Više i ne tugujem
Pitam samo dal’ si sama
Ljude koje ne čujem

Lane moje, noćas kreni
Nije važno bilo s kim
Nađi nekog nalik meni
Da te barem ne volim

Da te više ne volim

Jedan komentar

  1. PP77

    Mislim da bi i u polifinalu pobedila Ruslana, da te prve godine kada je uvedeno polufinale nije bilo dozvolenjeno finalistima da ne moraju da prenose i glasaju u polufinalu, tako da nisu glasale Poljska, Rusija, Francuska jer nisu ni prenosile polufinale te godine, a Polsjak i Rusija su u finalu dale 12 poena Ruslani.