Moran-Mazor-SVT-Israel-Eurovision

ANKETA: Ko je nepravedno ispao u polufinalu Evrosonga?

Otkad su na Pesmu Evrovizije 2004. godine uvedena polufinala, skoro svake godine neko od velikih favorita ne uspe da se plasira u finale ovog muzičkog festivala. OGAE Srbija vam donosi 10 pesama koje nisu prošle dalje, a važile su za neke od favorita za najviši plasman. Koja je po vašem mišljenju najviše zaslužila prolazak u finale?

1. Izrael_mini  Mei Finegold – Same Heart (Izrael, 2014)

Mei je bila apsolutni favorit većine evrovizijskih fanova pre prvog polufinala Evrosonga u Kopenhagenu. Pobeđivala je u anketama, imala je spreman sjajan nastup, sve je bilo tu – osim rezultata. Neuspeh Izraela slomio je srce mnogih fanova. Mei je sakupila svega 19 poena što je bilo dovoljno tek za pretposlednje mesto u prvom polufinalu.

2. Belgija_mini  Kate RyanJe T’adore (Belgija, 2006)

Belgijanci su imali ogromne ambicije te 2006. godine. Odabrali su pevačicu čije je ime bilo poznato na svetskoj muzičkoj sceni, uložili ogroman novac u njenu promociju (postoji podatak da je poznati flamanski političar Bert Anciaux dao desetine hiljade evra na promociju pesme lično iz ,,svog džepa“), spremili lep nastup. Belgijanci su očekivali pobedu, a nisu dobili ni finale. Ovo je izazvalo veliku buru u toj državi, uveliko se kritikovao sistem glasanja Evrosonga. Celu stvar je dodatno ,,zabiberio“ Terry Wogan koji je izjavio da pesma umesto Je T’adore zvuči više kao Shut That Door.

3. Slovenija_mini Eva Boto – Verjamem (Slovenija, 2012)

Na slovenačkom izboru te 2012. godine pobedila je šesnaestogodišnja pevačica Eva Boto sa pesmom iza koje su stajala dva velika kompozitorska imena – Vladimir Graić i Hara Mata Hari. Uspeh je bio zagarantovan – fanovi su sa oduševljenjem prihvatili slovenačku Molitvu, kotirala se visoko na kladionicama, stručnjaci su predviđali visok plasman. Dogodilo se neočekivano – ne samo što se ova pesma nije plasirala u finale, već je i zauzela tek pretposlednje mesto u svom polufinalu.

4. San_Marino_mini Valentina Monetta – Crisalide (San Marino, 2013)

Drugi put u našim anketama svoje mesto nalazi najpoznatija pevačica San Marina. Prošle nedelje pisali smo o njenom neslavnom evrovizijskom nastupu sa pesmom The Social Network Song. Međutim pesma Crisalide (Vola) je na OGAE internacionalnom glasanju zauzela drugo mesto od svih učesnika! U polufinalu je zauzela nezahvalno 11. mesto, odmah iza Gruzije koja je prošla dalje (mada su Kavkasci imali čak 16 poena više). Tako je Valentina Monetta popravila svoj prošlogodišnji rezultat koji je ujedno i bio najbolji plasman San Marina do tog trenutka. Već sledeće godine je uspela da svoju pesmu otpeva i drugi put na Evrosongu.

5. Island_mini Selma – If I Had Your Love (Island, 2005)

Selma Björnsdóttir je rešila da se 2005. godine popne na najvišu stepenicu Evrosonga što 1999. umalo nije uspela. Njena pesma je bila veliki radijski hit, kladionice su prognozirale ravnopravnu borbu sa Helenom Paparicu za prvo mesto, ali usledio je krah – Selma nije prošla u finale. Islandska delegacija je krivila loše kadriranje njenog nastupa i isticali su da se Selmin nastup niti u jednom trenutku ne može videti dobro što je rezultiralo lošim rezultatom.

6. Slovacka_mini Kristina – Horehronie (Slovačka, 2010)

Slovaci su posle velikog neuspeha 2009. godine rešili da 2010. godine opet oprobaju svoju sreću na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Na njihovom nacionalnom izboru pobedila je Kristina, iako je imala jednak broj poena kao i drugoplasirani takmičar. Pesma Horehronie govori o istoimenoj geografijskoj regiji u Slovačkoj, i pre njenog nastupa na Evrosongu postaje zvanična promotivna pesma turizma te regije. Po mnogima najbolja slovačka pesma Evrosonga, nije uspela da se plasira u finale. Veliki broj ljudi kritikovao je slovačku delegaciju da je Kristinin nastup previše ličio na Ruslanin pobednički iz 2004. godine. Prosudite to sami.

7. Bugarska_mini Sofi Marinova – Love Unlimited (Bugarska, 2012)

Najtalentovanija pevačica Evrosonga koji se održao u Bakuu (da, dobro ste pročitali – Sofi Marinova ima raspon glasa od čak 5 oktava!) nije uspela da odvede Bugarsku u tek drugo finale te države. Izašla je sama na scenu, otpevala ,,volim te“ na čak 10 različitih jezika, i finale joj je promaklo za svega 1 poen (premda je imala isti broj bodova kao i norveški predstavnik, on se plasirao dalje).

8. Hrvatska_mini Feminnem – Lako Je Sve (Hrvatska, 2010)

Pobedivši prethodno na Dori, hrvatski trio Feminnem je po drugi put učestvovao na Pesmi Evrovizije (prethodno 2005. godine za Bosnu i Hercegovinu). Jedna od najlepših balada nije našla svoje mesto u finalu. Zauzele su tek 13. mesto u drugom polufinalu u norveškoj prestonici.

9. Izrael_mini Moran Mazor – Rak Bishvilo (Izrael, 2013)

Izraelska pevačica, poznata po ,,razornom“ glasu i naočarima koje nosi na svojim nastupima, imala je tu čast da predstavlja Izrael na Pesmi Evrovizije u Malmeu. Pre samog takmičenja, pesma Rak Bishvilo je proglašavana za jednog od glavnih favorita za pobedu, kao i za jednu od najboljih evrovizijskih balada poslednjih godina. Međutim, na kraju proglašenja kvalifikanata za veliko finale, ,,zelenu sobu“ su obeležile suze izraelske pevačice, a ne radost onih koji su prošli dalje. Ostaje velika žal što ova pesma nije upotpunila finale Pesme Evrovizije u švedskom Malmeu.

10. Holandija_mini Glennis Grace – My Impossible Dream (Holandija, 2005)

Ova holandska pesma je još jedna od onih kojoj su kladionice prognozirale vrlo visok plasman a da su doživele pravi debakl na takmičenju. Talentovana pevačica je dala svoj maksimum, ali na veliko razočaranje holandske javnosti nije se našla u velikom finalu u Kijevu. Prisetite se njenog nastupa i prosudite sami.

Glasajte u našoj novoj anketi u narednih pet dana! Da li smo možda izostavili neku pesmu koja bi po vašem mišljenju trebalo da ima svoje mesto na našoj listi?

Anketa je istekla.

Ko je nepravedno ispao u polufinalu Evrosonga?

2 komentara

  1. DeMarcus

    Ova lista bez Svedske 2010. nije prava lista…. Bila je medju favoritima…

  2. Uroš

    Mnogo ovih peaama mi se svidelo i zao mi je sto nisu usli u finale, a ovoj listi bih dodao i Cesku 2015.