David i Wiktoria

David Lindgren i Wiktoria finalisti Melodifestivalena

U Malmeu je večeras održano drugo polufinale švedskog Melodifestivalena. Učešće u finalu švedskog nacionalnog izbora su obezbedili David Lindgren sa pesmom We Are Your Tomorrow i debitantkinja na festivalu Wiktoria koja je izvela pesmu Save Me.

Molly Pettersson Hammar i Isa će svoju priliku za nastup u finalu potražiti u baražu koji će se održati u Halmstadu nedelju dana pre finala.

Drugo takmičarsko veče otvorio je nastup voditeljke Gine Diravi i gostujućeg izvođača Šarlot Pereli, pobednice Pesme Evrovizije i Melodifestivalena 1999, kao i švedskog izbora 2008, kada je predstavljala Švedsku u Beogradu. Ona je trebalo da bude večerašnji gostujući voditelj, u skladu sa koncepcijom ovogodišnjeg Melodifestivalena, ali joj je zbog kršenja ugovora dodeljena uloga gostujućeg izvođača sa proširenom ulogom, što se videlo tokom večeri.

Prvi je nastupio večerašnji finalista David Lindgren. Njegovu pesmu We Are Your Tomorrow pratili su brojni svetlosni i laserski efekti, koji su značajno doprineli celokupnom nastupu. Pesmu umereno brzog ritma prati koreografija sa pet plesača.

Pesma 100% koju je izveo Victor och natten bila je druga večerašnja kompozicija. Pesma brzog ritma predstavlja moderniju vrstu klasičnog švedskog šlagera, ali švedskoj publici se to nije dopalo, pa je ovaj pevač ispao već u prvom krugu i osvojio šesto mesto.

Redni broj tri pripao je pevačici Molly Pettersson Hammar koja je izvela pesmu Hunger. Ovu pesmu pratio je veliki broj pirotehničkih i svetlosnih efekata koji su zaista upotpunili nastup mlade pevačice. Da podsetimo, Molly je i prošle godine nastupila na Melodifestivalenu, ali nije uspela da se plasira u finale.

Četvrta je nastupila Isa sa baladom I Will Wait. Tokom celog nastupa dominirali su svetlosni efekti koji su upotpunjavali izrazite glasovne mogućnosti mlade pevačice. Isa je debitovala na prošlogodišnjem festivalu kao najmlađa učesnica i završila je na desetom mestu u finalu.

Krista Siegfrieds, jedno od najzvučnijih imena ovog polufinala, nastupila je peta sa pesmom Faller (Padam). Iako je znamo kao predstavnicu Finske sa Pesme Evrovizije u Malmeu 2013, ona je svoju večerašnju numeru izvela na švedskom. Njena pesma brzog ritma i dobro osmišljene koreografije nije uspela da osvoji švedsku publiku koja joj je dodelila peto mesto večeras.

Veterani Melodifestivala Patrik Isaksson, Tommy Nilsson i Uno Svenningsson nastupili su pod rednim brojem šest. Iako su veoma poznati u Švedskoj, njihova pesma Håll mitt hjärta hårt (Drži čvrsto moje srce) nije osvojila večerašnje gledaoce švedskog nacionalnog izbora.

Poslednja je nastupila večerašnja finalistikinja Wiktoria. Njenu pesmu su pratili efekti sa projektora koji je bio usmeren na nju, tako da su se različite animacije pojavljivale na njenom telu dok je izvodila pesmu Save Me.

Pošto nije zvanični voditelj, Šarlot Pereli nije mogla da najavi rekapitulaciju svih izvođača, pa su se producenti dosetili da ona otpeva najavu rekapitulacije i kroz pesmu objasni gledaocima uputstva za glasanje. U toku prebrojavanja glasova za drugi krug, ona je izvela pesmu kojom je želela da dokaže da takozvane „šlager-dive“ još uvek postoje i sebe je predstavila kao primer jedne takve pevačice.

Treće polufinale biće održano naredne subote u Norćepingu. Voditeljki Gini Diravi pridružiće se gostujući voditelj, komičar David Šifert. Tada će nastupiti novih sedam takmičara, od kojih veliki broj prvi put učestvuje na švedskom nacionalnom izboru.