EurovisionVoting_2013

Najveća promena u evrovizijskom glasanju od 1975.

Glasanje na Pesmi Evrovizije 2016. biće radikalno promenjeno u odnosu na dosadašnji sistem glasanja. Naime, prethodnih godina glasovi profesionalnog žirija i publike prezentovani su kao kombinovani rezultat, a svaki od ovih glasova vredeli su 50%. Počevši od ove godine, takva jednaka raspodela glasova ostaje na snazi, ali žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeliće odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12. To znači da će najboljih 10 pesama i po mišljenju žirija i 10 po mišljenju gledalaca dobiti poene. Kako navode iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), ovako će se steći nov nivo uzbuđenja za stotine miliona gledalaca širom Evrope i šire.

Nakon što gledaoci glasaju putem telefona, slanjem SMS poruke ili preko zvanične aplikacije, prezenteri glasova iz svake od 43 zemlje učesnice uključiće se u program kao i ranije i saopštiće poene samo profesionalnog petočlanog žirija. Ipak, kako Krister Bjorkman objašnjava, poeni od 1 do 10 biće grafički prikazani, dok će prezenter čitati samo dobitnika maksimalnih 12 poena. Potom će se glasovi gledalaca iz svih zemalja iskombinovati dajući svakoj pesmi određeni skor, tj. zbir prikupljenih poena. Poene gledalaca objaviće domaćini takmičenja počevši od saopštavanja broja poena za zemlju koja je dobila najmanji broj poena javnosti, pa sve do broja poena koje je dobila zemlja sa najvećim brojem poena čime bi napetost vremenom rasla. Zasebni poeni publike i žirija iz svake zemlje biće objavljeni na zvaničnom veb-sajtu eurovision.tv, odnosno zvaničnoj aplikaciji po završetku velikog finala. Ipak, EBU, partner koji vodi glasanje Digame i švedski emiter SVT, obezbediće mogućnost da se nacionalni rezultati glasanja publike prikažu na ekranu pre završetka velikog finala, što znači da će gledaoci RTS-a verovatno moći blagovremeno da vide kako su glasali gledaoci iz Srbije.

Da bi vam nov sistem glasanja bio jasniji, pogledajte naredni video prilog:

Šta kažu zvaničnici Pesme Evrovizije?

„Ovaj novi način predstavljanja glasaova je veliki korak napred. kojim će se dobiti i bolji televizijski šou i uzbudljivije takmičenje. Postoji razlog više nego ikad da glasate na Pesmi Evrovizije. Novi format glasanja garantuje da svaka pesma koja je najpopularnija među publikom dobije 12 poena bez obzira na glasove žirija. Pogodno je da se ova promena desi u Stokholmu, gde je 1975. godine i uveden čuveni sistem do 12 poena“ - izjavio je Jon Ola Sand, izvršni supervizor Pesme Evrovizije.

„Celo takmičenje je poboljšano stvaranjem dramatičnog finiša. Ovo je bila jednoglasna odluka Referentne grupe Pesme Evrovizije. Radi se o stvaranjeu TV magije“ - rekao je Krister Bjorkman, producent takmičenja za Pesmu Evrovizije.

„Prethodnih godina pobednik je bio poznat i do 20 minuta pre kraja glasanja i to nije dobro za televiziju. Ovaj promena formata ubrizgaće novi nivo uzbuđenja u finišu takmičenja za Pesmu Evrovizije“ - objasnio je Martin Esterdal, izvršni producent Pesme Evrovizije 2016.

Šta je još potrebno znati?

Kao što vam je poznato, prethodnih godina smo često tehnički znali pobednika znatno pre kraja glasanja pošto je prostom računicom bilo jasno da niko ne može da prestigne vodeću pesmu. Sada će se to promeniti i pobednik će biti poznat tek u samoj završnici šoua. Sistem je inspirisan glasanjem na Melodifestivalenu, nacionalnom izboru Švedske za Evrosong. Ovo praktično znači da se može desiti da, na primer, pesma koja je završila na 3. ili 4. mestu kod žirija, na kraju bude pobednik Pesme Evrovizije. Ako se desi da neka zemlja iz tehničkih razloga ne može da isporuči glasove publike, a pošto i publika i žiri dodeljuju poene po sistemu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 poena, u tom slučaju glasovi žirija ne mogu se iskoristiti kao bekap rezultat televotinga, pa će se kao rezultat telefonskog glasanja uzeti kombinovani glasovi publike unapred definisane grupe zemalja i na taj način obezbediti da raspodela između glasova publike i žirija ostane 50%:50%. Isto pravilo važiće i u slučaju da izostanu validni glasovi žirija iz neke zemlje. Samo u slučaju jednakog broja poena, koristiće se kombinovani glasovi publike i žirija, a bolje će biti rangirana pesma koja je dobila poene od više zemalja, a ako ni tako nije moguće odrediti poredak, onda se kao i ranije gleda koja pesma je pokupila više 12-ica, ili u krajnjem slučaju koji se gotovo i ne dešava, prednost se daje pesmi koja je ranije izvedena u šouu. Polufinalni rezultati će se dobiti po istoj formuli koja će se koristiti i u velikom finalu. I na kraju, ovakav način prezentacije glasova neće uticati na dužinu trajanja finala i ona će se i dalje kretati oko 3 časa i 30 minuta.

Veliko finale izbora za Pesmu Evrovizije održaće se 14. maja u Globen areni u Stokholmu.

Izvor
  • eurovision.tv