1454404984_extras_ladillos_2_0

Španija u Stokholm šalje Barei

U ponedeljak uveče, u gala večeri „Objetivo Eurovision“ posvećenoj izboru španske pesme za Stokholm, slavila je Barei sa pesmom Say Yay!, a španska nacionalna televizija RTVE objavila je i detaljne rezultate glasanja internacionalnog žirija koji je pomogao u izboru pesme predstavnice.

Šest izvođača borilo se za prestižnu titulu predstavnika Španije na Pesmi Evrovizije u maju u Švedskoj, a odlukom publike (40%), profesionalnog žirija (30%) u sastavu Edurne (Španija, 2015), Loreen (Švedska, 2012) te Carlos Marin (član sastava Il Divo), te internacionalnog žirija (30%) čiji su deo bile Francuska, Italija, Velika Britanija i Švedska, pobedu je ubedljivo odnela pesma Say Yay! koju peva Barei.

Iako je Barei osvojila maksimalne bodove kod profesionalnog žirija i publike, najviše bodova od međunarodnog žirija osvojio je Salvador Beltran sa pesmom „Dias de Alegria“.

Glasovi međunarodnog žirija

Glasovi međunarodnog žirija

Konačni plasman zajedno sa sabranim bodovima sve tri glasačke strane bio je:
(Publika + profesionalni žiri + internacionalni žiri)

1. Barei – Say Yay! 114 (48 + 36 + 30)
2. Xuso Jones – Victorious 94 (40 + 30 + 24)
3. Salvador Beltran – Dias de Alegria 72 (20 + 16 + 36)
4. Maria Isabel – La vida solo es una 68 (32 + 18 + 18)
5. Maverick – Un mundo mas feliz 66 (24 + 21 + 21)
6. Electric Nana – Now 66 (28 + 23 + 15)

Ono što je interesantno jeste da je pobednička pesma bila jedina koja je bila potpuno na engleskom jeziku, i takva će biti otpevana i u Stokholmu. Nedugo nakon pobede, Barei je skočila na prvo mesto iTunes prodavnice u Španiji.

Sam program „Objetivo Eurovision“ ulepšali su još i Loreen, koja je otvorila finale sa pesmom „Euphoria“, zatim Edurne koja se tom prilikom „oprostila“ od titule aktuelne predstavnice Španije i otpevala „Amanecer“, a u revijalnom džuboks delu, neke od prethodnih pesama predstavnica otpevali su učesnici prošlih nacionalnih finala Španije, Brequette, Coral, Mirelu, Jorge Gonzales, kao i predstavnici zemlje u Helsinkiju 2007, D’Nash.

Barei će se, kao predstavnica Španije i članica „velike petorke“, takmičiti direktno u finalu, 14. maja.

Jedan komentar

  1. Kate

    Dosta drugaciji tip pesme od dosadasnjih, ne lici na klasican ‘spanski’ stil, te mislim da ovo moze biti osvezavajuca pesma u moru slicnih ili onih koji lice jedna na drugu. Nadam se da ce smisliti dobar nastup za finale. U svakom slucaju, zanimljivo je :).