ESC2016_zabranjene_zastave

Ove godine bez neprimerenih zastava u areni!

Organizator ovogodišnje Pesme Evrovizije uz odobrenje Referentne grupe takmičenja, doneo je pravilnik na osnovu kojeg će se odlučivati koje zastave mogu da se unesu u arenu u kojoj se održava takmičenje, a koje ne. Shodno ovom pravilniku, dozvoljene veličine zastava su sledeće:

  • Maksimalna veličina zastave bez štapa:   120 x 80 cm
  • Maksimalna veličina zastave sa štapom:   60 x 40 cm (s tim da štap ne može biti metalni niti drveni, već samo plastični  i dužine do 50 cm isključujući samu zastavu).

Navodi se da je dozvoljeno uneti zastave 42 zemlje učesnice ovogodišnjeg takmičenja, kao i zastave država koje su se ranije takmičile kao što su zastave Turske, Portugalije, Rumunije… kao i zastave drugih država koje su članice Ujedinjenih Nacija. Takođe, biće dozvoljeno i unošenje zastave duginih boja kao i Evropske unije, ali se ne smeju koristiti u propagandne i političke svrhe.

Pored ovih pravila organizatori su odlučili da ne dozvole unošenje zastava koje ne odgovaraju ovom kriterijumu, kao i lokalnih, regionalnih i prokrajinskih i zastava koje prema mišljenju organizatora nisu adekvatne za samo takmičenje. Tako je u pravilniku taksativno navedeno koje zastave su zabranjene, pa tako u arenu tokom takmičenja neće biti moguće uneti zastave Kosova, Islamske države, Palestine, Krima, Donjecke Republike, Baskije, Nagorno-Karabaha, severnog Kipra i Transnistrije.

Takođe pored ovih nabrojanih, neće biti moguće uneti tzv. selfi štapove, ali ni zastave niti transparente koji sadrže komercijalne poruke, niti one koje imaju političku ili religijsku poruku koja je neprimerena za sam šou. Dodatno, natpisi ne mogu biti na drugim jezicima, osim engleskom. Sve zastave i predmeti koji ne ispunjavaju uslove biće oduzeti i neće biti vraćeni.

Izvor
  • Globen arena / EBU