esc2016

Održane prve probe u Globen areni

Takmičenje za Pesmu Evrovizije počelo je sa održavanjem prvih tonskih proba. 61. izdanje takmičenja za najbolju pesmu Evrope održava se u Stokholmu, Švedskoj. Predstavnici devet zemalja izašli su danas na scenu Globen arene. Organizatori su na svom sajtu objavili kompletan zvaničan program događaja od danas pa sve do subote 14. maja, kada se održava veliko finale. Raspored proba i konferencija možete pogledati OVDE. Prve probe traju po 30 minuta, dok će druga proba svakog učesnika trajati 20 minuta.

Danas su na evrovizijskoj sceni održali probe sledeći takmičari:

1. Finska: Sandhja – Sing it away
2. Grčka: Argo – Utopian land
3. Moldavija: Lidia Isac – Falling stars
4. Mađarska: Freddie – Pioneer
5. Hrvatska: Nina Kraljić – Lighthouse
6. Holandija: Douwe Bob – Slow down
7. Jermenija: Iveta Mukuchyan – Lovewave
8. San Marino: Serhat – I didn’t know
9. Rusija: Sergey Lazarev – You are the only one

1. Finska

Finkinja Sandja nastupala je prva. Pre same probe izjavila je da je za nju ovo poseban dan, jer će prvi put sa svojim timom imati probu na sceni u Stokholmu, kao i da će kostimi koje nose biti oni isti koje će nositi u polufinalu takmičenja i dodaje:

Isprobavamo scenu, trudimo se da to što bolje izgleda na kameri. Sve je sjajno, ali je moj glas pomalo hrapav. – Sandja

2. Grčka

Na redu su bili predstavnici Grčke Argo, i njihova Utopijska zemlja. Na pitanje novinara koliko su se dugo spremali, oni odgovaraju da svoje vokale treniraju svakodnevno, a da probe vezane za Evrosong traju već dva meseca. Nastup im je bio sveden i u igračkom smislu potpuno grčki, što je i najvažnije. Ono što je primetno u njihovom nastupu su toplina i „sunce“ koje „obasjava scenu“.

3/4. Moldavija, Mađarska

Moldavska predstavnica Lidia Isac nastupiće na sceni u Stokholmu sa igračem kosmonautom, koji će imati ulogu da igra oko nje u toku trajanja numere Falling stars. Pre probe izjavila je sledeće:

Svako od nas u sebi ima celokupan univerzum zveda, ti treba da budeš najsjajnija zvezda svog života – Lidia Isac

Predstavnik Mađarske, Fredi, ne prepušta ništa slučaju, ali u isto vreme igra na sigurno. Najavio je da će nastup biti identičan onom sa mađarskog predizbora, a da će mu odevna kombinacija biti džins i kožna jakna.

Pre nego što izađem na scenu pokušavam da se smirim, treba mi koji minut za mene. Pre svega želim biti iskren prema sebi. – Fredi

5. Hrvatska

Hrvatska se na Evrosong vraća posle dve godine odsustva, voli stalno da podseća Nina Kraljić. Nina nema rituale vezane za smirivanje pre nastupa, a dodaje i da ne trenira svoj vokal redovno. Na sceni u Stokholmu obučena je… zaista čudno. Među novinarima se pojavljuju komentari tipa „Japansko drvo iz Hrvatske“ aludirajući na stajling, a u isto vreme aplaudiraju neverovatnim vokalnim sposobnostima.

Osećam veliku odgovornost, želim da dam sve od sebe. – Nina Kraljić

6. Jermenija

Holandija, Jermenija i San Marino izašli su na scenu posle Hrvatske.
Iveta Mukuchyan u areni se oseća kao kod kuće, i navodi da je sve ovo jedva dočekala, ali da nije previše uzbuđena. U nastupu Jermenije videćemo puno pirotehničkih sredstava.

7. San Marino

Serhat, predstavnik San Marina seća se Evrosonga iz 2000. godine

Nije da sam prvi put ovde, sećam se kako sam bodrio momke iz Olsen Brothers grupe koja je trijumfovala za Dansku ovde u ovoj areni 2000. godine. – Serhat

8. Holandija

Dauve voli da igra bilijar, zato smo bilijarski sto doneli ovamo, ovo je način da pozovemo ljude da dođu zajedno, što je u skladu sa motom takmičenja. – Erik Deker, članica holandske delegacije.

Ne samo bilijarski sto, Douwe Bob je u Stokholm „poneo“ sa sobom i svoj bar, koji će služiti gostima u glavnom gradu Švedske.

9. Rusija

Magični zid koji služi kao projektor koji se transformiše u zid na koji se Sergej penje. Nema sumnje da će ruski nastup izgledati veličanstveno.

Pre same probe, ceo tim imao je vokalnu probu koju možete da poslušate na narednom snimku:

Na samom kraju, na pitanje da li oseća pritisak pošto je glavni favorit za pobedu, Sergej odgovara:

Veoma sam srećan što toliko ljudi voli moju pesmu. To je pritisak, ali pritisak na pozitivan način koji me motiviše da radim jače i bolje, da se fokusiram na šou i dam sve od sebe na sceni – Sergej Lazarev

2 komentara

  1. PP77

    Po meni najbolje probe danas su imali Jermenija, Holandija i Grcka.
    Solidne Rusija, Madjarska , Moldavija
    Ne bas dobre Hrvatska, San Marino i Finska.
    Interesatno da je poslednjih godina u modi sakrivanje back vocala da se ne vide to je pocelo sa Svedskom 2012 a pre toga su to uradili samo UK 1984. Tako nekada nastupi deluju mocnije i tv gledaoci onda budu u zabludi da sve jedan pevac ili duet izvode. Ove godine to uspresno radi Jermenija. Ne znam da li bi bilo mocnije da su nasi prateci vokali sakriven i da na pozornici bude samo Sanja i taj baletan.

    • Uroš

      Hrvatska me je malo razocarala. Ocekivao sam munje, gromove, svetionik, pravu oluju na sceni. Videcemo kako ce biti. Videli smo samo 30ak sekundi