ANV_6546

Pregled: Probe deset zemalja 2. polufinala

Prvi krug tehničkih proba završen je za učesnike prvog polufinala. Danas na sceni Globen arene u Stokholmu svoje prve probe imala je polovina učesnika drugog polufinala, među kojima je bila i naša Sanja Vučić.

Redosled današnjih proba izgledao je ovako:

1. Letonija: Justs – Heartbeat
2. Poljska: Michale Szpak – Color of your life
3. Švajcarska: Rykka – The last of our kind

4. Izrael: Hovi Star – Made of stars
5. Belorusija: Ivan – Help you fly
6. Srbija: ZAA Sanja Vučić – Goodbye (Shelter)
7. Irska: Nicky Byrne – Sunlight
8. Makedonija: Kaliopi – Dona
9. Litvanija: Donny Montell – I’ve been waiting for this life
10. Australija: Dami Im – Sound of silence

1. Letonija

Današnji program otvorio je Justs, koji ne brine oko toga što nastupa prvi. Pozitivna stvar posle otvaranja takmičenja je što možete da se zavalite i zabavaljate se sve do kraja šoua, vi ste vaš posao na početku odradili.

Mogu da se opustim i gledam ostale učesnike, super je stvar nastupati na početku – Justs

Nema velikih promena u scenografiji kada pričamo o nastupu Letonije. Ko je pratio Supernovu (letonski nacionalni izbor) zna šta može da očekuje ovde. Jednostavan, vrlo prost nastup, igru svetala i Justsov hrapav vokal.

justs

2. Poljska

Na današnjoj probi Poljske nismo videli sve što nam Michael sprema za četvrtak veče, a kako navodi nastupaće odeven u boji koja mu donosi sreću, a to je crvena. Za njega je jako važno uskladiti sve delove svog bića, pa tako često trenirajući vokal, posećuje teretanu.

Treniram svoj glas, ali treniram i svoje telo, želim da budem fit i vokalno i fizički. Mnogo treniram sa svojim koreografom, a često posećujem teretane. – Michael Szpak

michaleszpak michaleszpak1

Na sceni mu se pridružuju pijanista, tri violinistkinje i violončelistkinja. U pozadini na ekranima pojavljuju se delovi teksta. Jedan prilično otmen nastup spremaju Poljaci.

3. Švajcarska

Sada se bina „farba“ u plavo, jer nastupa Rajka. Dolazi na scenu bosa u crnoj haljini. Švajcarci su odlučili da u svoj nastup ubace specijalne efekte kako bi popravili utisak o samom nastupu i pesmi. Na početku se pojavljuje dim iza leđa Rajke, da bi kasnije usledila i pirotehnika u obliku vodopada kojeg se neretko sećamo iz pobedničkog nastupa Ell i Niki 2011. godine.

rykkarykka1

Rano jutros pre same provere zvuka i izlaska na scenu pitali smo Rajku kako se oseća:

Glas mi je spreman, osećam se dobro, ne mogu više da čekam, spremna sam. – Rajka

4. Izrael

Oseća se prisustvo drugačije energije kada je na scenu posle Rajke izašao Hovi.

Ne mogu da verujem da sam ovde, da sam uspeo da se naspavam, da sve počinje! Znate šta, prava je sreća što imam sobu broj 7 ovde, to je moj srećan broj. – Hovi Star

Na pitanje na šta najviše treba da se usredsredi, odgovara:

Želim da čujem kako sve zvuči u areni, sve mora da bude savršeno, a fokusiram se na vokal naravno. – Hovi Star

Hovi nam je obećao fantastičan šou, kako u smislu nastupa tako i odevnih kombinacija i dodaje da će ovo biti njegov bogat šou:

Odeća na meni vredi 25.000 evra. Preko moje majice, cipela, mikrofona, držača mikrofona, rukavica nalazi se preko 150.000 swarovski kristalnih kamenčića.

Kristali, i još jednom „goreća kiša“ pada sa vrha bine. Zaista impozantno deluje Hovijev nastup. U pozadini se nalazi dvoje akrobata koji prave impresivne pokrete unutar prstena koji menja boje.

Hovistar hovistar1

5. Belorusija

Ne, Ivan se neće pojaviti nag i sa vukovima kao što se spekulisalo. Po pravilima takmičenja životinje na sceni nisu dozvoljene, ali ono što će Belorusija da iskoristi su pozadina i led ekrani. Na projekcijama videćemo vukove i Ivana kako svira bubnjeve i gitaru.

Na pitanje šta je za njega najveći izazov, daje interesantan odgovor:

Jako je teško opustiti se u situacijama kada morate da mislite o mnogim stvarima, najveći izazov za mene će biti da se opustim. – Ivan

Ivan

6. Srbija

Na red je došla i naša Sanja. Sanja je na scenu izašla sa pratećim vokalima Lenom Kuzmanović, Dunjom Vujadinović, Jelenom Đurić i Ivom Pletikosić i baletskim igračem Milošem Isailovićem. Nastup je bio vokalno besprekoran što se i očekivalo poznavajući Sanjine mogućnosti koja je dodala da obraćamo pažnju na koreografiju i pokrete. Više o detaljima srpske probe pročitajte u izveštaju OVDE.

Veoma sam uzbuđena što ću prvi put pevati na velikoj sceni. Osećam golicanje u stomaku, ali nemam tremu. – Sanja Vučić

Sanja_PrvaProba_6 Sanja_PrvaProba_7

Naredna probe naše predstavnice je u subotu od 14:50.

7. Irska

Nikiju ovo nije novo iskustvo, on je nastupao u ovoj istoj areni sa bendom Westlife, jedina razlika je što je sada fokus na njemu kao solisti. Takmičenje se zasniva na jednom nastupu u trajanju od tri minuta, i to mora da se iskoristi na najbolji mogući način.

Takmičenje poput ovog je kao Olimpijske igre, svi su prijateljski nastrojeni i srećni. – Nicky Byrne

Niki nastupa sa bubnjarom, klavijaturistom i gitaristom koji su tokom nastupa na višim platformama scene, dok Niki zauzima centralni deo. U skladu sa naslovom pesme su i projekcije u pozadini na ekranima: sunce, svetle boje…

nicky

8. Makedonija

Vokalno jaka interpretacija Kaliopi koja nosi crnu haljinu, a podršku joj pružaju četiri prateća vokala i bubnjar. Kaliopi je srećna što je ponovo deo evrovizijske priče, uspela je da sakupi dovoljno energije i izdvojila je vreme za sebe kako bi se prisetila trenutaka sa Evrosonga 2012. godine i dodaje sledeće i zaključuje:

Danas moramo da odradimo prvu tehničku probu, puni smo emocija i energije. Nisam spavala celu noć – kao malo dete. Sve ovo mi daje snage, još sam mlada. – Kaliopi

kaliopi1 kaliopi2

Novinari su se zapitali ko je Dona o kojoj Kaliopi peva:

Postoji mala tajna u vezi Done, ali neću vam sada reći ništa – sačekajte još malo pa ćete znati šta Dona znači. – Kaliopi

9. Litvanija

Plava svetla obasjala su arenu. Koreografija Donija Montela se zasniva na konstantom praćenju kamere, Doni je na sceni sam, a neposredno pred deo pesme koji kulminira izvodi nekoliko skokova na trambolini.

donny donny1

Kao i Kaliopi, i Doni je povratnik iz 2012. godine. Mnogi fanovi Pesme Evrovizije znaju da Šveđani prosto vole da pišu pesme za ovo takmičenje to im je u prirodi, ovoga puta „švedski pečat“ je deo „litvanskog pisma“, Johan Theander i Beatrice Robertsson su radili sa Donijem:

Upoznali smo se 2012. godine i još tada počeli smo priču oko zajedničke saradnje. Posle sam ih pitao da mi napišu pesmu, ponudili su mi nekoliko pesama, a izabrao sam najjaču. Ove godine želim da pobedim i donesem takmičenje u moju zemlju. – Donny Montell

10. Australija

Za kraj dana, Dami Im iz Australije. Na početku nastupa vidimo Dami kako leži na visokoj kockastoj kutiji na centru bine. Kada siđe sa nje bolje se vidi njena elegantna bela haljina, možda je Dami zalutala na izbor za mis? Plava boja preovlađuje u nastupu Australije, a nezaobilazni detalj ovog nastupa je standardni evrovizijski element – mašina za vetar.

damiim damiim1 damiim2

Kao mala sa 13 godina Dami je pratila Evroviziju, voli da priča o njoj, ali nikad nije sanjala da će na istoj zapevati. Na pitanje šta joj se najviše dopada u vezi takmičenja, koje je na neki način slično sa X faktorom kao muzičkim takmičenjem na kojem je pobedila, daje pomalo zabavan odgovor:

Ovo sve je pomalo kao neki čudan fetiš. Volim pritisak evrovizijskog takmičenja. – Dami Im

Fotografije: Thomas Hanses i Anna Velikova (EBU)