Foto: Indrek Galetin
Foto: Indrek Galetin

Deset godina od pobede Srbije u Helsinkiju

Pre deset godina, na Pesmi Evrovizije 2007. godine, Marija Šerifović je sa pesmom Molitva donela Srbiji prvu i zasad jedinu pobedu na ovom muzičkom takmičenju.

Te 2007. godine Srbija je prvi put učestvovala na Pesmi Evrovizije kao nezavisna država. I zabeležila prvu pobedu. Pored Srbije, jedini debitant kome je pošlo za rukom da osvoji takmičenje je bila Švajcarska 1956, na prvoj Pesmi Evrovizije.

Zbog prvog zvaničnog učešća, Srbija je morala da učestvuje u polufinalu, u kojem je Marija takođe osvojila prvo mesto sa 298 poena, dok je drugoplasirana predstavnica Mađarske imala više od 70 poena manje (224). U finalu se broj poena, zbog jače konkurencije, smanjio na 268, ali to nije umanjilo značaj pobede. Drugo mesto je tada osvojila Verka Serdučka, predstavljajući ovogodišnjeg domaćina Ukrajinu, sa 235 poena. Zanimljivo je da su u tom finalu baš Srbija i Ukrajina nastupile jedna za drugom.

Ono što je takođe specifično za ovu pobedu jeste da je Molitva prva pobednička pesma koja je u potpunosti otpevana na maternjem jeziku, otkada je 1999. ukinuto pravilo da učesnici moraju da pevaju na zvaničnom jeziku zemlje koju predstavljaju.

Pogledajte pobednički nastup predstavnice Srbije 2007. godine:

I naša jedina evrovizijska pobednica se danas na Instagramu prisetila ovog svetlog momenta u evrovizijskoj istoriji naše zemlje.

Srbija se od 2007. takmičila pod tim imenom devet puta, uz jedino povlačenje sa takmičenja 2014. godine. Nakon pobede Marije Šerifović, najbolji plasman je zabeležio Željko Joksimović na Pesmi Evrovizije 2012. u Bakuu sa pesmom Nije ljubav stvarOd devet evrovizijskih učešća, Srbija je šest puta obezbedila plasman u finale ovog muzičkog takmičenja.

Jedan komentar

  1. Šomi

    Bojim se da ćemo mi i u narednim godinama morati da se zadovoljimo sećanjem na 2007. godinu, dok će druge zemlje pobeđivati i plasirati se visoko. Krivim RTS za generalno niske plasmane koje smo ostvarili u poslednjih nekoliko godina.