Foto: Andres Putting / EBU
Foto: Andres Putting / EBU

Večeras navijamo za Srbiju! Veliko finale Pesme Evrovizije 2022

Nakon višemesečnih priprema i održane dve polufinalne večeri, došao je red da vidimo ko će biti pobednik 66. izdanja Pesme Evrovizije.

Večeras će se u Torinu u dvorani PalaOlimpiko, od 21.00 čas, održati finale Evrovizije 2022. u kojem će učestvovati predstavnici 25 zemalja, među kojima je i predstavnica Srbije – Konstrakta sa pesmom „In Corpore Sano“ koja će nastupati pod rednim brojem 24.

U velikom finalu, po sledećem rasporedu, nastupaju predstavnici:

R.B. Država
Izvođač Pesma
01  Češka Republika We Are Domi „Lights Off“
02  Rumunija WRS „Llámame“
03  Portugal Maro „Saudade, saudade“
04  Finska The Rasmus „Jezebel“
05  Švajcarska Marius Bear „Boys Do Cry“
06  Francuska Alvan and Ahez „Fulenn“
07  Norveška Subwoolfer „Give That Wolf a Banana“
08  Jermenija Rosa Linn „Snap“
09  Italija Mahmood and Blanco „Brividi“
10  Španija Chanel „SloMo“
11  Holandija S10 „De Diepte“
12  Ukrajina Kalush Orchestra „Stefania“
13  Nemačka Malik Harris „Rockstars“
14  Litvanija Monika Liu „Sentimentai“
15  Azerbejdžan Nadir Rustamli „Fade To Black“
16  Belgija Jérémie Makiese „Miss You“
17  Grčka Amanda Georgiadi Tenfjord „Die Together“
18  Island Systur „Með hækkandi sól“
19  Moldavija Zdob și Zdub and Advahov Brothers „Trenulețul“
20  Švedska Cornelia Jakobs „Hold Me Closer“
21  Australija Sheldon Riley „Not the Same“
22  Ujedinjeno Kraljevstvo Sam Ryder „Space Man“
23  Poljska Ochman „River“
24  Srbija Konstrakta „In Corpore Sano“
25  Estonija Stefan „Hope“

 Rekapitulacija svih pesama finala Pesme Evrovizije 2022.

Kao i prethodne dve večeri, domaćini i voditelji najvećeg muzičkog šoua su – Alessandro Cattelan, Laura Pausini i Mika. Njih troje će se tokom čitave večeri pobrinuti da šou bude na zavidnom nivou i da nas na zanimljiv način sprovedu kroz veliko finale.

Foto: EBU

Foto: EBU

Pre početka takmičarskog dela, sada već tradicinalno, održaće se Parada zastava u kojoj će izvođači zemalja učesnika finala Evrovizije 2022. prošetati sa svojim zastavama uz muzičku podlogu  sastava Rockin’ 1000 – sastav koji broji hiljadu muzičara. Nakon što sve zemlje izvedu svoj nastup, dolazi vreme za glasanje i tada će nam se, u revijalnom delu, pridružiti prošlogodišnji pobednici grupa Måneskin koja će izvesti nekoliko pesama. Pored prošlogodišnjih pobednika, na evrovizijsoj sceni pojaviće se i Gigliola Cinquetti, evrovizijska pobednica iz 1964. godine.

Pobednika ovogodišnje Pesme Evrovizije, kao i prethodnih godina, odlučiće kombinovanim glasanjem (odnos 50%:50%) stručni žiri i gledaoci iz 39 zemalja koje su uzele učešće na ovogodišnjem takmičenju. Stučni žiri je svoje mišljenje dao sinoć nakon druge generalne probe, dok će gledaoci to moći da urade večeras nakon poslednjeg izvedenog nastupa i to telefonskim pozivima ili slanjem SMS-a ili putem zvanične aplikacije dostupne za iOS i Android. Sa jednog broja moguće je glasati najviše 20 puta. Gledaoci iz Srbije ne mogu glasati za svog predstavnika.

Kako glasati iz Srbije?

Nakon nastupa poslednjeg takmičara, voditelji će dati znak za početak glasanja koje će trajati oko 50 minuta. Iz Srbije se glasa tako što se na broj 1557 pošalje SMS sa rednim brojem pesme, kao što je prikazano u donjoj tabeli. Možete glasati najviše 20 puta sa jednog broja telefona. Cena po SMS-u: Telekom 39,60 RSD, Telenor 39,60 RSD, A1 39,48, Globaltel 36,00 RSD uključujući PDV. NHT Media, Korisnička služba 011 321 6815

Gledaoci iz Srbije ne mogu glasati za svog predstavnika tj. ne mogu glasati za Srbiju!

Glasanje je moguće i putem zvanične aplikacije gde intuitivno možete odabrati kojoj zemlji ćete dodeliti glasove, nakon čega će biti naplaćen gore navedeni iznos. Aplikaciju možete preuzeti za tri platforme:

Pozivamo našu dijasporu kao i sve druge ljubitelje ovog takmičenja, da podrže našu predstavnicu – Konstraktu i glasaju za nju. Pogledajte brojeve telefona za glasanje (kliknite na sliku za uvećan prikaz)!

glasanje

Što se tiče kladionica, pre finala najveću šansu za pobedu imaju predstavnici Ukrajine, a za njima slede predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Italije i Španije. Predstavnica Srbije se trenutno nalazi na 6. poziciji na kladionicama, ispred predstavnika Poljske i Grčke.

tabela kladinonca 2022

Večerašnji šou odnosno finale Pesme Evrovizije 2022. možete pratiti direktno od 21.00 čas na:

Listić za glasanje u finalu možete potpuno besplatno preuzeti OVDE, a potom ga odštampati i na njemu beležiti utiske tokom prenosa i tako upotpuniti evrovizijski doživljaj.

listic

3 komentara

  1. Marija Menkovic

    Norway 7

  2. Marija Menkovic

    7 banana

  3. Marija Menkovic

    Konstrakta 24