Eurovision_2023

Srbija nastupa u prvoj polovini prvog polufinala Pesme Evrovizije 2023.

Domaćini Pesme Evrovizije 2023, objavili su slogan ovogodišnjeg takmičenja „United by Music“ (Ujedinjeni muzikom), kao i logo koji je inspirisan zastavama Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva, čije boje odražavaju radost i raznolikost takmičenja. Na ekranima će logo biti animiran sa efektom EKG-a koji proizvodi niz srca, od kojih svako reaguje na ritam i zvuk, kako bi se ilustrovalo kolektivno kucanje srca svih učesnika Evrovizije i gledalaca.

U liverpulskoj dvorani Sent Džordž, večeras je održan žreb za učesnike polufinala 67. Pesme Evrovizije, kao i tradicionalna primopredaja ključeva takmičenja tzv. Insignije, između gradonačelnika Torina i Liverpula. Domaćini žreba bili su britanska voditeljka AJ Odudu i poznato televizijsko lice Rylan.

Ove godine na takmičenju Pesme Evrovizije učestvovaće 37 zemalja od kojih će se njih 6 („Velika petorka“ i prošlogodišnji pobednik Ukrajina) direktno naći u finalu, a preostala 31 zemlja, moraće svoj put do finala da pronađu kroz polufinale. U prvom polufinalu nastupiće 15, a u drugom 16 zemalja.

Interesantno je da je žreb otpočeo upravo izvlačenjem Srbije, koja će nastupati u prvom delu prvog polufinala, 9. maja. Pored predstavnika Srbije u prvom polufinalu nastupaće i predstavnici Letonije, Irske, Norveške, Portugala, Hrvatske, Malte, Švedske, Moldavije, Švajcarske, Izraela, Holandije, Irske, Azerbejdžana i Češke Republike, a pored njih glasaće i gledaoci iz Nemačke, Francuske i Italije.

drugom polufinalu koje će se održati 11. maja, nastupaće predstavnici Jermenije, Kipra, Rumunije, Danske, Belgije, IslandaGrčke, Estonije, Albanije, Australije, Austrije, Litvanije, San Marina, Slovenije, Gruzije i Poljske, dok će od direktnih finalista glasati Ukrajina, Španija i domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo.

U oba polufinala glasaće i publika iz ostatka sveta, što predstavlja novinu na najvećem muzičkom takmičenju, a popis zemalja iz kojih će glasanje biti moguće, biće objavljen neposredno pred samo takmičenje.

Screenshot_39

Konačan redosled nastupanja u polufinalima odrediće producenti takmičenja, kada sve takmičarske pesme budu bile izabrane. Iz oba polufinala kvalifikovaće se po 10 zemalja, tako da ćemo 13. maja u velikom finalu imati ukupno 26 zemalja. Predsnik Srbije biće odabran na „Pesmi z a Evroviziju“, koja se održava 1, 2. i 4. marta.

Screenshot_40

Screenshot_41