LicniUtisak_uvod

Lični utisak – Analiza pesama Evrosonga 2015

Dragi posetioci, predstavljamo vam našu novu rubriku „Lični utisak“ u susret 60. Pesmi Evrovizije, koja će se održati u maju u Beču. Počevši od sutra, 13. aprila, u naredne četiri nedelje vas očekuju komentari poznatih ličnosti, te bivših učesnika Pesme Evrovizije, kao i saradnika vašeg omiljenog evrovizijskog portala. Budite sa nama svakog radnog dana u 18h, kada ćemo vam donositi komentare i ocene (od 1 do 5) za po dve pesme i porediti prosečne ocene poznatih i ekipe Evropesma.org. Vikendom vas očekuje nedeljni pregled. Očekujemo i vaše komentare!

A sada da vam predstavimo poznate umetnike koje će iskazati svoj lični utisak o ovogodšnjim pesmama!

Danica KrstićDanicaKrstic_LU

Danica, rođena 25.11.1995. u Kragujevcu, bavi se pevanjem etno muzike. Pobednica je serijala Šljivik 2012. godine u konkurenciji vokalnih solista. Zahvaljujući audiciji za neafirmisane izvođače, plasirala se na nacionalni izbor Srbije za ovogodišnju Pesmu Evrovizije „Odbrojavanje za Beč“, gde je nastupila sa pesmom „Suze za kraj“ Vladimira Graića i zauzela treće mesto. Nastupala je uz najveća imena naše etno muzike u više zemalja. Njen moto je „Carpe Diem“ (Iskoristi dan).

IvanaSelakov_LUIvana Selakov

Ivana, rođena 8.11.1978. u Beogradu, odrasla je u Somboru gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Posle srednje škole završila je Dizajn zvuka i muzičku produkciju na Akademiji umetnosti. Bila je članica grupe Beauty Queens, sa kojom je 2007. učesvovala na Pesmi Evrovizije kao prateći vokal Mariji Šerifović. Učestvovala je i na nacionalnim izborima za Evrosong – Beoviziji 2006. sa pesmom „Izabran“ i Beoviziji 2009. sa numerom „Moje odbrane“ kao solo izvođač i Beoviziji 2008. sa pesmom „Zavet“ kao članica Beauty Queens. Osim toga, učestvovala je i na mnogim drugim festivalima,  a kao prateći vokal potpisana je na velikom broju kompakt diskova popularnih izvođača i angažovana na turnejama najvećih srpskih zvezda. Izdala je dva albuma, „Sreća“ (2010) i „Probijam led“ (2012) i nekoliko singlova.

MarkoKon_LUMarko Kon

Marko, rođen 20.4.1972. u Beogradu, srpski je kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent i izvođač. Svira klarinet, frulu, saksofon, gitaru, bas gitaru i bubnjeve. Zajedno sa Milanom Nikolićem, predstavljao je Srbiju na Pesmi Evrovizije 2009. godine u Moskvi, sa pesmom „Cipela“. Autor je teksta i pobedničke pesme Beovizije 2006. „Ludi letnji ples“. Bio je ko-aranžer i ko-producent pesme „Zauvijek volim te“ s kojom je Stefan Filipović predstavljao Crnu Goru na Pesmi Evrovizije 2008. u Beogradu. Osim što je radio produkciju mnogih albuma, pevao je i prateće vokale na više od hiljadu pesama.

NinaRadojicic_LUNina Radojičić

Danica Radojičić Nina, rođena 5.8.1989. u Beogradu, od šeste godine pohađala je nižu muzičku školu, završila je odsek klavira i solo pevanja, a potom paralelno sa gimnazijom, pohađala je i srednju muzičku školu. Po završetku osnovnih i master studija na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, upisala je doktorske studije na Univerzitetu u Melburnu, gde trenutno boravi. Predstavljala je Srbiju na Pesmi Evrovizije 2011. u Dizeldorfu sa pesmom „Čaroban“ čiji je autor Kristina Kovač. Na „FEDEMUS“-u je više puta osvajala prve nagrade za interpretaciju i kompoziciju. Takmičila se i na renomiranim domaćim muzičkim festivalima, a nastupala je i u inostranstvu na festivalima „Coventry Peace Month“ u Engleskoj  i „Srebrna Jantra“ u Bugarskoj, gde je osvojila prvu nagradu za interpretaciju.

PamelaRamljak_LUPamela Ramljak

Pamela, rođena 24.12.1979. u Čapljini, kao dete je osvojila mnoga takmičenja, među kojima „Glas Neretve“ u Metkoviću i „Djeca pjevaju hitove“ u Sarajevu gde je sa 12 godina snimila dve pesme za tadašnji Jugoton kao jedna od osmoro dece koji su išli na turneju po bivšoj Jugoslaviji u sklopu tog dečjeg festivala. U Metkoviću je završila osnovnu, a u Dubrovniku je upisala srednju muzičku školu. U Zagreb je došla 1998, gde je upisala Muzičku akademiju, a za vreme studija nastupala je kao vodeći i prateći vokal brojnim muzičkim sastavima, između ostalih radila je sa Tonijem Cetinskim u Hrvatskoj i Amilom Glamočak u BiH. Nakon završene akademije Pamela je započela solo karijeru. Učestvovala je u hrvatskom „Idolu“ i zajedno sa grupom Feminnem predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Evroviziji 2005. u Kijevu sa pesmom „Zovi“ i kao predstavnica Hrvatske na Evroviziji 2010. u Oslu sa pesmom „Lako je sve“. Od 2012. godine nastupa kao solo izvođač. Prošle godine je izdala album „Prijateljica“.

SaskaJankovic_LUSaška Janković

Saška, rođena 29.4.1988. u Smederevu, posle mnogih nagrada na dečijim festivalima i takmičenjima, sa 15 godina prijavljuje se za „3K dur“ gde dolazi do finala. Sa 19 godina (2007) pevala je himnu Republike Srbije u Beogradskoj areni na otvaranju i zatvaranju „EYOF“- a; 2008. osvaja nagradu za najboljeg debitanta na festivalu „Pan Music“. Srpsku himnu je pevala i na otvaranju i zatvaranju „Univerzijade“ u Beogradskoj areni 2009. Široj javnosti postaje poznata u takmičenju „Prvi glas Srbije“ (2012) gde se ističe u finalu. Učestvovala je na Beoviziji 2009. sa pesmom „Nauči me“ i Beosongu 2013. sa pesmom „Duga u tvojim očima“, kada je zauzela visoko treće mesto. Već je učestovala na Pesmi Evrovizije kao prateći vokal Milanu Stankoviću 2010. i Nini 2011, a ove godine će pratiti i Bojanu Stamenov u Beču. Godinama je nastupala, pre solo karijere, kao prateći vokal sa našim najvećim imenima iz sveta muzike, a njen glas je potpisan i na mnogim studijskim pesmama i albumima.