Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Ace Wilder i Robin Bengtsson prvi finalisti Melodifestivalena

U Geteborgu je večeras počeo švedski nacionalni izbor – Melodifestivalen. Večeras je održano prvo polufinale najpopularnijeg nacionalnog izbora u Evropi. Učešće u finalu su večeras obezbedili Ace Wilder sa pesmom Don’t Worry i Robin Bengtsson sa pesmom Constellation Prize.

Novu priliku da učestvuju u finalu, odnosno da učestvuju u baražu, dobila su dva dueta – Samir i Viktor i Robin i Matijas.

Gina Diravi i večerašnja gostujuća voditeljka Petra Mede otvorile su festival spektakularnim nastupom koji je pratio pesmu Hela Sveriges fest (Žurka cele Švedske). Pored njih, na sceni su se našli mnogobrojni plesači koji su doprineli da nastup bude na evrovizijskom nivou.

Prvi je nastupio duet Samir & Viktor sa pesmom Bada nakna (Kupajmo se goli). Pesma je vrlo slična njihovoj prošlogodišnjoj pesmi Groupie. Pošto pesma govori o kupanju u fontani, na sceni smo imali i dve fontane u kojoj su plesači, ali i pevači, igrali. Pri kraju pesme su oba pevača, u skladu sa nazivom, ostali bez gornjih delova garderobe.

Redni broj dva pripao je Pernili Andešon koja je izvela baladu Mitt guld (Moje zlato). Ova pesma se izgubila u moru brzih ritmova i atraktivnih nastupa, pa je švedska publika smestila na šesto, odnosno poslednje mesto za večeras.

Treća je nastupila Mimi Verner, a njena pesma brzog ritma Ain’t No Good, večeras je zauzela peto mesto. Zanimljiv nastup očigledno nije bio dovoljan da joj švedska publika da priliku da nastupi makar u baražu.

Pesmu Rik je, pod rednim brojem četiri, otpevao duet Albin & Mattias. Ova pesma predstavlja moderan spoj dva žanra, koji se očigledno dopao Šveđanima koji su pesmi obezbedili još jednu priliku i učešće u Andra chansen-u.

Ana Bok je diskvalifikovana, pa večeras nismo imali priliku da čujemo pesmu koja bi nastupila pod brojem pet. S toga je večerašnji finalista Robin Bengtsson nastupio peti, ali pod rednim brojem šest. Njegova pesma Constellation Prize je balada bržeg ritma, koju izdvaja zvuk usne harmonike, a to je bilo dovoljno za finale.

Poslednja je nastupila Ace Wilder sa pesmom Don’t Worry. Ovo je bio najspektakularniji nastup ove večeri kojem je značajno doprineo projektor i scenografija visoka desetak metara. Ali kada vidimo da su autori pesme zaslužni i za Heroes Monsa Selmerlova, onda nam je jasno otkud ideja za ovakav spektakl.

Tokom glasanja za večerašnje učesnike, kao gostujući izvođač nastupila je Ana Bok sa svojom pesmom Himmel för två. Nakon nastupa čule su se ovacije za pevačicu, a voditeljke su joj uručile i cveće povodom tridesetogodišnjice od njenog prvog učešća na Melodifestivalenu. Revijalni deo upotpunile su i Špankinje Las Ketchup, koje su predstavljale svoju zemlju na Pesmi Evrovizije 2006. One su ove večeri izvele svoj stariji planetani hit Aserejé.

Večerašnje prvo polufinale Melodifestivalena oborilo je sve dosadašnje rekorde što se tiče glasanja. Naime, večeras je pristiglo 4 389 687 glasova za večerašnje izvođače, čime je oboren rekord od prošlogodišnjeg baraža koji je iznosio 3 829 977 glasova. U dobrotvorne svrhe otišlo je 477 689 glasova gledalaca.

Drugo polufinale biće održano sledeće subote u Malmeu, a gostujući izvođač će biti evrovizijska pobednica Šarlot Pereli. Ona je trebalo da bude voditelj sa Ginom Diravi, ali ju je ranije ove nedelje SVT povukao sa tog zadatka. Naredne subote bi trebalo da nastupi sedam novih takmičara.

Rezultati 1. polufinala

Ceo šou pogledajte OVDE. Pojedinačne nastupe, izuzev nastupa direktnih finalista, možete pogledati na veb stranici Melodifestivalena ili klikom na naziv pesme.

Direktni finalista // Ace Wilder – Don’t Worry
Direktni finalista // Robin Bengtsson - Constellation Prize

Druga šansa // Samir & Viktor - Bada nakna
Druga šansa // Albin & Mattias - Rik

5. mesto // Mimi Werner - Ain’t No Good
6. mesto // Pernilla Andersson - Mitt guld