DusanSvilar1

Beovizija 2018: Dušan Svilar – Bila bi mi čast da predstavljam Srbiju u Lisabonu!

Još jedan od učesnika Beovizije 2018 je Dušan Svilar, kojem će ovo biti drugo učešće na nacionalnom izboru za predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije. Dušan se 2013. takmičio sa pesmom „Spas“ koja je osvojila odlično drugo mesto. Ove godine će pokušati da se putem Beovizije domogne evropske scene i to pesmom „Pod krošnjom bagrema“.

Zdravo Dušane. Na samom početku OGAE Srbija ti čestita na učešću na Beoviziji 2018.

Hvala.

Ovo je tvoje drugo učešće na nacionalnom izboru za predstavnika Srbije na Evrosongu. Šta te je podstaklo da se ponovo prijaviš na konkurs?

Želja i namera da predstavim ljudima na koji način bih ja predstavljao zemlju ukoliko do toga dođe.

Da li si pratio ranija izdanja Beovizije (period 2004—2009) i kakvo je tvoje mišljenje o ovom festivalu i njegovom porvratku?

Pratio sam Beoviziju svaki put. Lično mišljenje je da je svaki muzički festival poželjan i dobrodošao. Ozbiljnih muzičkih festivala je trenutno malo, gotovo da ih i nema.

Pesmu koju ćeš izvesti 20. feburara  na Beoviziji zove se ,,Pod krošnjom bagrema“,  koju je komponovao Goran Kovačević. Možeš li da nam kažeš nešto više o pesmi?

Svako u životu čuva nešto pod svojom krošnjom. Neko glavu od kiše, snega, neko svoje blago, a neko svoju ljubav. Čovek tokom života traži smisao ljubavi, a dok ga ne pronađe, teče vreme životnog iskustva dok smisao pronađe ili ne. “Pod krošnjom bagrema“ opisuje nezaboravljenu ljubav i emotivno stanje koje je zapisano na stranicama dnevnika srca.

Na Beosongu 2013. si osvojio drugo mesto sa fantastičnom pesmom ,,Spas“ koja je ostavila veoma dobre utiske i ostavila žal što možda ona nije te godine predstavljala Srbiju. Da li možeš da uporediš tu pesmu sa ovom kojom ćeš se predstaviti na Beoviziji?

Pesme nisu za poređenje, svaka ima svoju poruku i neuporedivu energiju. Kao izvođač, u trenutku takmičenja na Beosongu 2013. dao sam svoj maksimum, i drago mi je što sam tada plasirao jednu ideju koja je do tog festivala bila unikatna. Publici i glasačima sam zahvalan na poverenju i što su prepoznali poruku, a zatim podržali prolazak u finale Beosonga 2013. Sada je vreme da vidimo koliko smo napredovali u prethodnih pet godina!

dusan-svilarZa tebe važi da si jedan od najboljih muških vokala u Srbiji, što je potvrđeno i pobedom u popularonom takmičenju Zvezde Granda. Da li će ti možda to iskustvo pomoći na Beoviziji?

Beovizija je festival drugačijeg karaktera u odnosu na ostala takmičenja. Na ovom takmičenju se bira pesma, koja će predstaviti Republiku Srbiju na Evrosongu.  Takmičenja u pevanju su sasvim druga stvar, tu se bira pevač. Jedino iskustvo koje može da se prenese na ovaj festival jeste – uživo pevanje.

Mnogi se slažu da za dobar rezultat na Evrosongu, pa i na Beoviziji, pored dobre pesme i vokala, da je neophodan i dobro osmišljen nastup. Da li spremaš možda neki scenski nastup za takmičenje?

Neophodan jeste, ali nije i presudan. Scenski nastup će sigurno emotivno odgovarati pesmi!

Pored tebe i tvoje kompozicije, učestvovaće još 16 takmičara i kompozicija, šta misliš o konkurenciji?

Cenim svoje kolege i ne doživljavam ih kao konkurenciju. Ne takmičim se ni sa kim. Mi smo zajedno na mnogim događajima, festivalima, koncertima i raznim projektima i svaki put mi bude drago kada nas putevi spoje, provedemo vreme zajedno i razmenimo svoje priče i iskustva.

Šta bi za tebe značila pobeda i put Lisabon?

Veliku čast da predstavljam svoju zemlju na Evrosongu u Lisabonu 2018.

Da li pratis Evroviziju i je l’ imaš možda neku omiljenu pesmu sa tog takmičenja?

Pratim Evroviziju i teško bi mi bilo da izdvojim samo jednu pesmu. Svake godine ima nešto novo i svake godine ima nešto lepo.

Šta bi poručio gledaocima i fanovima Evrovizije u Srbiji?

Drago mi je da ćemo se, ponovo, posle pet godina, videti na Beoviziji 2018. :)

Dušane, hvala na izdvojenom vremenu, želimo ti uspeh na Beoviziji 2018.

Dok čekamo objavu pesme „Pod krošnjom bagrema“, podsetimo se Dušanovog nastupa sa Beosonga 2013. godine i pesme „Spas“!

Jedan komentar

  1. milka

    Zaista bi bilo divno da Dušan Svilar, divan mladić, prelepog glasa, sa zaista lepom pesmom, (divna je bila i ona prethodna, nikad nisam prežalila što nas i tada nije predstavljao na Evroviziji!) predstavlja Srbiju. Bože, pomozi i njemu i nama!