ESC2020_otkazano

Otkazana Pesma Evrovizije 2020

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je danas, sa dubokim žaljenjem, saopštila da se otkazuje ovogodišnje izdanje Pesme Evrovizije, koje je trebalo da se održi od 12. do 16. maja u Roterdamu.

Usled pandemije koronavirusa, EBU je proteklih nedelja istražio mnoge alternativne opcije kako bi omogućili da se Pesma Evrovizije održi. Međutim, neizvesnost koju nosi širenje virusa COVID-19 širom Evrope i ograničenja koja postavljaju vlade zemalja emitera koji učestvuju u takmičenju, kao i holandske vlasti, značile su da EBU mora da donese ovakvu odluku, te da se evrovizijski šou uživo ne održi kako je planirano. Zdravlje izvođača, osoblja, fanova i posetilaca su u središtu ove odluke.

Izvršni supervizor takmičenja, Jon Ola Sand, izjavio je da su ponosni na evrovizijsko takmičenje koje je ujedinilo ljude širom Evrope tokom 64 godine i razočarani zbog ove odluke koju su morali doneti. EBU će nastaviti da razgovara sa domaćinom takmičenja, holandskim televizijama NPO, NOS i AVROTROS, kao i gradom Roterdamom, kako bi videli da li je moguće da se Pesma Evrovizije održi u Roterdamu 2021. godine, obećavši da će se Pesma Evrovizije vratiti jača nego ikad. 

 

 

Zašto takmičenje nije odloženo?

Trenutna situacija u Evropi će verovatno ostati neizvesna narednih meseci pa u ovoj fazi organizator ne bi mogao da garantuje da može kasnije da priredi šou sa velikim brojem zainteresovanih strana kao što bi bilo da se takmičenje održava u maju. Takođe, ukoliko bi se odložilo, naredni domaćin bi imao manje vremena za pripremu takmičenja za sledeću godinu.

Da li je takmičenje moglo da se održi bez publike?

EBU je pažljivo sledio savete nadležnih organa za zaštitu zdravlja i dobrobit svih građana. Holandska ograničenja okupljanja velikog broja ljudi i ograničenja međunarodnih putovanja znače da je održavanje takmičenja, čak i bez publike, u ovom trenutku nemoguće.

Da li je šou mogao da se održi na daljinu?

U DNK takmičenja za Pesmu Evrovizije je da na jednom mestu okupi delegacije, izvođače i fanove i pruži jednaku platformu izvođačima tako da se takmiče na istoj bini i omogući im da zablistaju. EBU oseća da u ekstremnim okolnostima sa kojima smo suočeni ove godine, organizovanje takmičenja za Pesmu Evrovizije na drugi način ne bi bilo u skladu sa vrednostima i tradicijom našeg omiljenog događaja.

Da li će odabrani izvođači moći da nastupe sa svojim pesmama sledeće godine?

EBU će o tome diskutovati sa Referentnom grupom Pesme Evrovizije i emiterima učesnicima, pa će odluka o tome biti doneta naknadno.