Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Predstavljeni takmičari Melodifestivalena 2016.

Švedski javni servis SVT je danas organizovao konferenciju za novinare povodom predstavljanja pevača koji će učestvovati na Melodifestivalen-u 2016. Predstavljeno je 28 takmičara koji će se takmičiti u četiri polufinala. Mnogo izvođača će ponovo probati da pobede na švedskom izvoru, ali je i veliki broj debitanata.

Najzapaženiji od povratnika su Martin Stenmark (predstavnik Švedske 2005), grupa Panetoz (finalisti 2014) i Moli Sanden, koja je predstavljala Švedsku na Dečijoj pesmi Evrovizije 2006. i tada osvojila treće mesto, najbolji plasman ove zemlje na tom takmičenju.

Debitant koji je privukao najviše pažnje jeste Krista Zigrfids, koja je predstavljala Finsku na Pesmi Evrovizije 2013. u Malmeu sa pesmom Marry Me.

Prvo polufinale održava se u Geteborgu 6. februara, a voditeljke ovog dela takmičenja biće Gina Diravi, koja će voditi svih šest takmičarskih večeri i Petra Mede, voditeljka Pesme Evrovizije 2013. u Malmeu i emisije povodm 60. godišnjice Pesme Evrovizije. Samir i Viktor ponovo učestvuju na Melfestu, a svoje drugo učešće beleži i Ace Wilder, koja je 2014. osvojila drugo mesto, a zajedno sa autorima pesme Heroes napisala pesmu kojom će se takmičiti u Geteborgu. Tu je i Ana Bok, kojoj je ovo četvrto učešće na takmičenju. Evo kompletne liste učesnika prvog polufinala (redosled pesama nije određen, pa su pesme poređane po abecednom redu):

Naziv kompozicije Izvođač Autor(i) pesme
Ain’t No Good Mimi Werner Mimi Werner, Göran Werner, Marcus Svedin, Jason Saenz
Bada nakna Samir & Viktor Fredrik Kempe, David Kreuger, Anderz Wrethov
Constellation Price Robin Bengtsson Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Mark Hole, Martin Eriksson
Don’t Worry Ace Wilder Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Ace Wilder
Himmel for två Anna Book Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Camilla Läckberg
Mitt guld Pernilla Andersson Pernilla Andersson, Fredrik Rönnqvist
Rik Albin och Mathias Andreason Albin Johnsén, Mattias Andréasson


Malme
je grad u kojem se održava drugo polufinale (13.2). Pored Gine Diravi, voditeljka ove takmičarske večeri biće evrovizijska pobednica Šarlot Pereli. Ona je pobedila 1999, a drugi put je predstavljala Švedsku u Beogradu 2008. Tomi Nilson, Patrik Isakson i Uno Sveningson čine muški trio koji će pokušati da se domogne finala u Stokholmu. Nilsonu je ovo treće učešće na festivalu, a debitovao je 1989. kada je i pobedio. U ovom polufinalu učestvuje i Krista Zigfrids, a Isa, koja je prošle godine osvojila sedmo mesto, učestvuje drugi put. Evo kompletne liste učesnika drugog polufinala:

Naziv kompozicije Izvođač Autor(i) pesme
100% Viktor & Natten Dag Lundberg, Nicklas Lif, Jesper Lundh
Faller Krista Siegfrieds Krista Siegfrids, Gabriel Alares, Magnus Wallin, Gustaf Svenungsson
Hunger Molly Petersson Hammar Joy Deb, Linnea Deb, Lisa Desmond, Anton Hård af Segerstad, Molly Pettersson Hammar
Håll mitt hjärta hårt Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson Patrik Isaksson, Tommy Nilsson, Uno Svenningsson
I Will Wait Isa Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Nikki Flores
Save Me Wiktoria Jens Siverstedt, Jonas Wallin, Lauren Dyson
We Are Your Tomorrow David Lindgren Anderz Wrethov, Sharon Vaughn, Gustav Efraimsson


Treće polufinale
biće održano u Norćepingu 20. februara. Gina Diravi i komičar David Šifert su voditelji ove takmičarske večeri. U ovom polufinalu videćemo veliki broj debitanata na Melfestu, a što se tiče povratnika tu je Oskar Sia, kojem je ovo treće učešće, kao i grupa After Dark kojoj je ovo takođe treće učešće. Pesmu debitantkinje Lise Ajaks napisali su autori pobedničke pesme Heroes Monsa Selmerlova. Ovo je kompletna lista učesnika u Norćepingu:

Naziv kompozicije Izvođač Autor(i) pesme
Human Oscar Zia Oscar Zia, Victor Thell, Maria Smith
Kizunguzungu SaRaha Anderz Wrethov, Sara ”SaRaha” Larsson, Arash Labaf
Kom ut som en stjärna After Dark Sven-Inge Sjöberg, Lenart Wastesson, Larry Forsberg, Lina Eriksson, Kent Sippan Olsson, Calle Kindbom
My Heart Wants Me Dead Lisa Ajax Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad
Put Your Love On Me Boris Réne Boris Réne, Tobias Lundgren, Tim Larsson
Weight Of The World SMILO Arvid Ångström, Dennis Babic, Oscar Berglund Juhola, Anton Göransson, Robin Danielsson
You Carved My Name Swingfly feat. Helena Gutarra Jocke Åhlund, Andreas Kleerup

Poslednje, četvrto, polufinale koje se održava u gradu Jevle 27. februara vodiće Sara Daun Fajner, koju znamo iz smešnih skečeva gde ona glumi Lindu Vudruf, koja je nekoliko puta saopštavala švedske glasove na Pesmi Evrovizije. U ovom polufinalu učestvuju Martin Stenmark i Moli Sanden, a od povratnika su tu još prošlogodišnje debitantkinje iz grupe Dolly Style, kao i grupa Panetoz. Ovo su svi učesnici četvrtog polufinala:

Naziv kompozicije Izvođač Autor(i) pesme
Du tar mig tillbaks Martin Stenmarck David Stenmarck
Håll om mig hårt Panetoz Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Jakke Erixson, Pa Modou Badjie, Njol Badjie, Nebeyu Baheru
If I Were Sorry Frans Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson, Frans Jeppsson Wall
Killer Girl Linda Bengtzing Mathias Kallenberger, Andreas Berlin, Linda Bengtzing, Dag Öhrlund
Rollercoaster Dolly Style Thomas G:son, Peter Boström, Alexandra Salomonsson
Runaways Eclipse Erik Mårtensson
Youniverse Molly Sandén Molly Sandén, Danny Saucedo, John Alexis

Na Melodifestivalenu 2016. videćemo ukupno 44 takmičara, što u grupama, što kao solo izvođači, od čega imamo 28 muškaraca i 16 žena. Čak 18 takmičara će nastupiti prvi put na švedskom nacionalnom izboru.

Po dva takmičara iz svakog polufinala ide direktno u finale u Stokholmu, dok takmičari koji zauzmu treće i četvrto mesto imaju mogućnost za drugu šansu. Ovo takmičarsko veče biće održano u Halmstadu 5. marta, a Gini Diravi će se priključiti glumci Ola Salo i Peter Jobak. Finale će biti održano u Friends Areni u Stokholmu, 12. marta. Dvanaest takmičara će obezbediti učešće u finalu, po dvoje iz svakog polufinala i četiri takmičara iz Druge šanse. Vilijam Spec, devetnaestogodišnji komičar će sa Ginom biti voditelj velikog finala.